Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Η άγρια κακοποίηση λέξεων μαίνεται

Κύριε διευθυντά
Με ιδιαίτερη ανησυχία για την πορεία της γλώσσας μας ακούμε στα ΜΜΕ και διαβάζουμε ακόμα και στον Τύπο τη διαστρέβλωση των τριτόκλιτων επιθέτων, δικατάληκτων, εις – ης (αρσενικό - θηλυκό) και εις – ες (ουδέτερο), ο, η επιμελής-ές, ο, η πλήρης-ες. Η κακοποίηση παρατηρείται ιδιαίτερα στην ονομαστική και στη γενική του ενικού, π.χ. η διεθνή συμφωνία, της διεθνής έκθεσης, που, δυστυχώς, παρατηρείται σε ευρύτερη κλίμακα και τείνει να προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Τελευταία μάλιστα η παραποίηση επεκτείνεται και στην αιτιατική πτώση, όταν πρόσφατα ακούσαμε εμβρόντητοι από τηλεπαρουσιαστή και τηλεπαρουσιάστρια την έκφραση: τους διεθνούς(!) όρους (έλξη του ουσιαστικού!) και τους προφανούς(!) λόγους (είθε να οφείλονται σε lapsus linguae).

Αναντίρρητα, η προκλητική άγνοια στοιχειωδών γραμματικών κανόνων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ορθή χρήση της γλώσσας μας, παράλληλα με την ανεξέλεγκτη και καταιγιστική εισροή αγγλικών λέξεων και φράσεων, δυσνόητων, ενίοτε, για το ευρύτερο κοινό, όπως π.χ. brain drain, layout, crash test, mansion, fashion super gathering και σωρεία άλλων.

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ. φ., Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης, Φιλολόγων

Το μεταναστευτικό, το Αιγαίο, η Ε.Ε.

Κύριε διευθυντά
Η κυβέρνηση Μητσoτάκη έχει διαμορφώσει σθεναρές πολιτικές για το μεταναστευτικό, οι οποίες συζητήθηκαν ήδη στις Βρυξέλλες και έγιναν ευρέως αποδεκτές από το Βερολίνο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού με τη συνοδεία του κ. Γ. Κουμουτσάκου. Τα νησιά του Aνατολικού Αιγαίου αναμένουν με αγωνία την ανακοίνωση της νέας κυβερνητικής πολιτικής και προσδοκούν τη γενική και αδιάσπαστη εφαρμογή της. Την τελευταία εβδομάδα αποβιβάστηκαν στη Λέσβο σχεδόν 2.000 μετανάστες εκμεταλλευόμενοι την αδιαφορία των τουρκικών ακτοφυλακών και λιμενικών. Οι νέες αφίξεις συγκλόνισαν το νησί, έστειλαν μηνύματα πανικού στη γειτονική Χίο και Σάμο και έγιναν πρωτοσέλιδο σε ορισμένες εφημερίδες. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί σχεδόν τις αγνόησαν – δεν είδαμε ούτε ένα πλάνο άφιξης καταρρακωμένων θυμάτων να στηρίζονται στα συρματοπλέγματα του μολυσμένου κάτεργου της Μόριας... Οπως άλλωστε το αγνόησε και η μέγιστη πλειονότητα των απανταχού Ελλήνων: τα τελευταία χρόνια η καταδυνάστευση των νησιών μας από τα προβλήματα που συσσωρεύει πάνω τους το μεταναστευτικό - προσφυγικό, παραμένει κρίσιμη και επίφοβη για τα μαρτυρικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ολόκληρη η υπόλοιπη ελληνική επικράτεια κωφεύει και εθελοτυφλεί.

Με βάση την ήδη υπάρχουσα πολυετή εμπειρία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το πολυάνθρωπο, πολύπλοκο, παγκόσμιο και διηνεκές αυτό πρόβλημα. Και το ίδιο ισχύει για κάθε ευρωπαϊκό κράτος όσο κραταιό και καλά οργανωμένο – πόσο μάλλον για τη νησιωτική Ελλάδα του Αιγαίου! Αποτελεί προφανή διαπίστωση λοιπόν ότι, εφόσον η Ε.Ε. διαθέτει τη βούληση, τα οικονομικά μέσα και τη γραφειοκρατική επάρκεια, η διαχείριση του μεταναστευτικού στα σύνορά της απορρέει σαν υποχρέωση της γεωπολιτικής της ονότητας. Η συμφωνία με την Τουρκία για θέματα μετανάστευσης δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί μεμονωμένα ή με διακρατικές συμφωνίες – επετεύχθη από την Ε.Ε. και ισχύει (υποτίθεται ισότιμα) για όλα τα κράτη-μέλη της.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία για την τραγικά ανεπαρκή εθνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δέχτηκε με ιδεολογικές παρωπίδες τους μετανάστες ανεξαρτήτως ταυτότητας και προέλευσης, τους εκμεταλλεύτηκε μεγαλόσχημα σαν αντίδωρο ευσπλαγχνίας, εισέπραξε πακτωλούς χρημάτων και καλής θελήσεως από την Ε.Ε. και άλλες χώρες, ενώ ταυτόχρονα θυσίασε απερίσκεπτα την κοινωνική γαλήνη και τα κοινωνικά κεκτημένα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χρέος να ανταποκριθεί με επάρκεια και σθένος, απαιτώντας τη συνεργασία της Ε.Ε. και ταυτόχρονα εκχωρώντας της τον νομικό και γεωγραφικό χώρο για να δράσει αποτελεσματικά. Χρειαζόμαστε έναν αιγαιοπελαγίτικο χώρο εισόδου των μεταναστευτικών ροών – ένα νησί στη μέση της θάλασσάς μας όπου η Ε.Ε. θα στήσει κέντρα υποδοχής, περίθαλψης, ταυτοποίησης, κράτησης, προώθησης και επαναπατρισμού. Η οργάνωση, η στελέχωση και η γραφειοκρατία θα πρέπει να πληρούν όλες τις αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές.

Τα πλεονεκτήματα μιας ευρωπαϊκής πύλης εισόδου στο Αιγαίο είναι πρόδηλα και πολλαπλά. Αναφέρω μερικά: De facto διεθνοποίηση του μεταναστευτικού – κεντρική διαχείριση και κεντρικός σχεδιασμός εισερχομένων με κριτήρια Ε.Ε. – ισοδύναμη αντιμετώπιση της Τουρκίας quid pro quo και απαίτηση υλοποίησης των συμφωνηθέντων – μέγιστη εξοικονόμηση πόρων – μέγιστη εκμετάλλευση δυνατοτήτων σε συνεργασία με τις χώρες προελεύσεως – αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών και γενικά της χώρας μας – αποθάρρυνση των διακινητών, αλλά και των μεταναστών – δημιουργία και εκμετάλλευση διπλωματικών και πολιτικών ερεισμάτων έναντι των χωρών προέλευσης – οριοθέτηση και αντιμετώπιση συνεπειών πολέμου και καταστροφών.

Εάν η Ελλάδα δεν είχε αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια το προπύργιο της Ευρώπης απέναντι στις μεταναστευτικές ροές, τότε σίγουρα ο κοινωνικός ιστός πολλών ευρωπαϊκών πόλεων θα είχε διαρραγεί από πράξεις τρομοκρατίας και φανατισμού. Παράλληλα, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αντισταθεί ή να διαχειριστεί μεταναστευτικές ροές χωρίς τη δυναμική συμμαχία της Ε.Ε. Η άμεση, ειλικρινής και μακροπρόθεσμη συνεργασία Ε.Ε. και Ελλάδος με βάση τη γεωπολιτική μας θέση και τα τερατώδη μεγέθη του μεταναστευτικού αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη επιβίωσης.

Μιχαλης Μοσχος, Χίος

Περί εκπαίδευσης των ακτινολόγων

Κύριε διευθυντά
Με θλίψη, τόσο εγώ όσο και πολλοί ακτινολόγοι συνάδελφοι, είχαμε διαβάσει τη συνέντευξη του κ. Δημ. Λινού, η οποία ελήφθη παλαιότερα από τη συνεργάτιδά σας κ. Κατερίνα Μπακογιάννη, όπου ο κ. Λινός ανέφερε ως παράδειγμα ότι οι ακτινολόγοι που αποφοιτούν από την Ιατρική Σχολή μπορεί να μην έχουν δει ποτέ αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο, γεγονός που είναι απαράδεκτο δεδομένου ότι όλοι οι ακτινολόγοι γνωρίζουν στη βασική εκπαίδευσή τους την αξονική και μαγνητική τομογραφία και αν το νοσοκομείο δεν έχει, μετακινούνται σε νοσοκομεία που διαθέτουν. Να σημειωθεί ότι τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν μαγνητικό τομογράφο και έναν έως δύο αξονικούς τομογράφους πολύ πιο σύγχρονους από ό,τι υπάρχουν στις ιδιωτικές κλινικές. Δυστυχώς, ο κ. Λινός ξαναχρησιμοποίησε στην κυριακάτικη «Καθημερινή» τους ακτινολόγους σαν παράδειγμα, ότι μπορούν να τελειώσουν την ειδικότητα της ακτινολογίας χωρίς να εκπαιδευτούν σε αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο, διότι απλούστατα τα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν την αντίστοιχη τεχνολογία. Επισημαίνω:

1. Αυτή τη στιγμή από τα νοσοκομεία πυλώνες δεν υπάρχει τέτοιο νοσοκομείο που αναφέρει ο κ. Λινός.

2. Ολοι οι ειδικευόμενοι μηδενός εξαιρουμένου έχουν εκπαιδευτεί στην αξονική και μαγνητική τομογραφία.

3. Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εκπαίδευσης των ειδικευομένων με εκπαιδευτικά μαθήματα που διακόπτονται μόνο ένα μήνα το καλοκαίρι. Με ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο και ημερίδες που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλη την Ελλάδα.

4. Μόνο για το 2019 η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία έχει χορηγήσει 8 υποτροφίες σε ειδικευόμενους για μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό.

Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν ότι τέτοια άρθρα σαν του κ. Λινού, που απέχουν από την πραγματικότητα, προξενούν την αγανάκτηση των συναδέλφων ακτινολόγων, που κατά τον κ. Λινό έχουν χαμηλό επίπεδο, αλλά όπως μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει, είναι περιζήτητοι για το υψηλό επίπεδό τους στο εξωτερικό.

Ιωαννης Τσιτουριδης, Συντονιστής διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου, 
Γ. Ν. Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ