Aντιδράσεις για χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν

Aντιδράσεις για χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ονομασία που δόθηκε στο χαρτοφυλάκιο του Ελληνα επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Ορισμένοι ευρωβουλευτές δήλωσαν προσβεβλημένοι, καθώς εξηγούν ότι η φράση παραπέμπει σε μια ρητορική «δανεισμένη από την άκρα Δεξιά». Και οι τρεις ισχυρότερες πολιτικές ομάδες αντίπαλες του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο –στην οποία ανήκει ο κ. Σχοινάς– ζητούν να εγκαταλειφθεί ο συγκεκριμένος τίτλος. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επίσης μέλος του ΕΛΚ, ο οποίος, σε χθεσινή συνέντευξή του στο Εuronews, δήλωσε: «Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής έρχεται σε αντίθεση με τη μετανάστευση».

«Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής περιλαμβάνει τα βασικά μας ταλέντα και την ενέργειά μας. Πρέπει να σεβόμαστε τους άλλους, ανεξάρτητα από το χρώμα και τη χώρα προέλευσής τους», είπε ο Γιούνκερ, ενώ υπερασπίστηκε και τον μέχρι πρότινος συνεργάτη του, Μαργαρίτη Σχοινά. «Γνωρίζοντας τον Μαργαρίτη καλά, καθώς ήμουν σε καθημερινή επαφή μαζί του, ξέρω ότι ο τίτλος αυτός δεν ανταποκρίνεται στις δικές του αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής. Τον Eλληνα επίτροπο υπερασπίστηκε και το Politico, κάνοντας λόγο για ένα από τα πιο εξέχοντα και συμπαθητικά μέλη της νέας ομάδας της Φον ντερ Λάιεν.

Για το συγκεκριμένο θέμα ρωτήθηκε χθες και η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, η οποία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας του επίμαχου χαρτοφυλακίου. «Σε συνέχεια της συζήτησης που έχει ξεκινήσει για τη νέα Επιτροπή, και η οποία δεν περιορίζεται σε έναν τίτλο, όλα τα επιχειρήματα που έχουν τεθεί πρόκειται να εξεταστούν. Δεν θα ληφθεί καμία γρήγορη απόφαση», τόνισε η εκπρόσωπος. Οι υποψήφιοι επίτροποι βρίσκονταν μέχρι χθες το βράδυ σε θέρετρο της Βαλλονίας, σε μια προσπάθεια να γνωριστούν καλύτερα. Η Μίνα Αντρέεβα τόνισε ότι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να συζητηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει, η δομή της νέας Επιτροπής, τα χαρτοφυλάκια, αλλά και οι προτεραιότητές της, δηλαδή η ψηφιοποίηση, το κλίμα, μια δυνατή Ευρώπη στον κόσμο.

Το ζήτημα είναι λεπτό ενόψει των ακροάσεων των νέων επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν από 30 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή