Παράθυρο Ρέγκλινγκ για μικρότερο πλεόνασμα

Παράθυρο Ρέγκλινγκ για μικρότερο πλεόνασμα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ανοικτό για πρώτη φορά άφησε το ενδεχόμενο της μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2020 ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ, χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για το 2019 και το 2020, αλλά κατόπιν αυτών, μια μείωση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο αν κατάφερνε η χώρα υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι προβλέπεται στο πρόγραμμα και υπήρχαν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος των υψηλών πλεονασμάτων για την Ελλάδα έχει τεθεί για μέχρι το 2022.

«Ο μόνος τρόπος για μια ουσιώδη συζήτηση (για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων) είναι αν η ανάπτυξη είναι ψηλότερη από αυτήν που προβλέπεται στην τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και τα επιτόκια μακροπρόθεσμα είναι χαμηλότερα», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που θα γίνει μόνο στο τέλος της επόμενης χρονιάς όταν θα είμαστε στον προϋπολογισμό του 2020 και έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα του τι θα συμβεί», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ. Ο ίδιος όμως μείωσε αμέσως τις προσδοκίες που δημιούργησε, υπενθυμίζοντας ότι η ανάπτυξη στη χώρα το πρώτο μισό του 2019 είναι μικρότερη από τις προβλέψεις, υπονοώντας ότι ανάπτυξη μεγαλύτερη των στόχων θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι παρόλο που δεν έγινε συζήτηση για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει το ακριβό δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύψους 2,9 δισ. νωρίτερα, η αίσθηση είναι ότι υπάρχει θετική διάθεση για το αίτημα αυτό καθώς βελτιώνει τη βιωσιμότητα του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να στείλει το επίσημο αίτημα μέχρι τη Δευτέρα και να ξεκινήσει η εσωτερική διαδικασία έγκρισης από τον ESM και τον ΕFSF αλλά και έγκριση από εθνικά κοινοβούλια, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες. «Η προσδοκία μου είναι ότι η διαδικασία θα λειτουργήσει», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της παρθενικής του εμφάνισης στο Eurogroup, άφησε θετικές εντυπώσεις στους oμολόγους του. «Χαιρετίζω την καλή συνεργασία με τον νέο υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, καθώς χαιρέτιζε και τις φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε κατά την διάρκεια του Eurogroup ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας ήρθε κατάλληλα προετοιμασμένος στο Ελσίνκι, γνωρίζοντας ότι πρέπει να παρουσιάσει στους ομολόγους του τα επιτεύγματα της καινούργιας κυβέρνησης και να κερδίσει σιγά σιγά την εμπιστοσύνη των ομολόγων του μέσα από απτά αποτελέσματα. Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της χώρας εκτελείται κανονικά και με παραπάνω έσοδα –πάνω από μισό δισ.– να δείχνουν τα στοιχεία του καλοκαιρινών μηνών. Συγχρόνως, η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων ήταν επίσης ένα σημαντικό βήμα που έγινε για τους Ευρωπαίους εταίρους. Μαζί με αυτά ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση μέσα στους πρώτους μήνες ξεμπλόκαρε την επένδυση στο Ελληνικό και στο αεροδρόμιο Αθηνών, μεταξύ άλλων.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μ. Κερέ χαιρέτισε τη συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος της Ελλάδας τόσο στις αγορές όσο και στη ρευστότητα του τραπεζικού τομέα και «τη δέσμευση της κυβέρνησης να σημειώσει πρόοδο σε αυτούς τους τομείς». Ο κ. Κερέ προσδιόρισε ως προτεραιότητες, από τη σκοπιά της ΕΚΤ, τη μείωση των κόκκινων δανείων, την επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τη βελτίωση των δικαστικών διαδικασιών που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η στρατηγική που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα όσον αφορά τους εταίρους είναι να προχωρήσει βήμα βήμα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και να βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία μαζί τους χωρίς να τους φέρνει προ εκπλήξεων.

Οσον αφορά την αποπληρωμή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, τα γνωστά ANFΑs και SMPs τα οποία προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να τα χρησιμοποιήσει για αναπτυξιακούς σκοπούς καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε μεγαλύτερη ώθηση στη μείωση του χρέους. Αυτό όμως δεν είναι ένα θέμα που θα θέσει ακόμα, άλλωστε οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2019 φαίνεται να επιτυγχάνονται χωρίς πρόβλημα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή