Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Να μην ξαναπάρετε  «κυρίως πιάτο»

Κύριε διευθυντά
Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το «Δύο φορές ξένος» της ΕΡΤ1, γιατί ο πατέρας μου ήταν μέλος της δύσμοιρης εκστρατείας επί 5ετία. Ομως, αηδίασα συχνά με τα ελληνικά της αφήγησης. Πώς είναι δυνατόν κάποιος να λέει «υγιής νους εν σώματι υγιές» ή του «πολεμοχαρού» και, το φρικτότερο νεοελληνικό, «το κυρίως μέτωπο» της Μ. Ασίας; Τι στο καλό άλλο ήταν, μέτωπο Ελλάδας ή Βουλγαρίας;

Δηλαδή, ξεχάσαμε το «αμέσως» για το «άμεσα» – αν και άσχετα μεταξύ τους. Και μετά, το «απλώς» για το «απλά» πάλι διαφορετικές έννοιες. Αλλά αυτό το καθαρευουσιάνικο «κυρίως», που βγήκε ίσως από κάποιους αγράμματους ταβερνιάρηδες για το «κυρίως πιάτο» για να το κάνει κυριλέ, έχει κατακλύσει τη δημοσιογραφία. Είναι όλοι αγράμματοι; Και όμως, το συναντώ με πολλή αγανάκτηση σε συνεντεύξεις της «Κ» με γεύματα με διαφόρους και δυστυχώς έχασα πια την υπομονή μου.

Ελενη Μαχαιρα-Οντονι, Ιστορικός, Σίφνος

Η ελευθερία βγήκε «απ’ τα κόκαλα...»

Κύριε διευθυντά
Ο κ. Νίκος Δήμου σε επιστολή του προς την «Κ» (11/9/2019), γράφει:
«[…] επιτρέποντας στον αναγνώστη να το παραμορφώσει κατά το δοκούν». Αναφέρεται σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής» σχετικά με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από το 1821, το οποίο σχολίασα με επιστολή μου που δημοσιεύθηκε στην «Κ» (7/9/2019). Θα ήταν πράγματι πολύ ενδιαφέρον να αναδημοσιεύονταν παράλληλα το άρθρο και η επιστολή μου για να κρίνουν οι αναγνώστες της πάντοτε ορθοτομούσης τον λόγον της δημοσιογραφικής δεοντολογίας «Καθημερινής», αν και κατά πόσο υπήρξε παραμόρφωση και αν το άρθρο «[…] διαστρεβλώθηκε τόσο, ώστε [...]». Πάντως, εξακολουθώ να διερωτώμαι: Μήπως ενόψει του αναθεωρητικού ζήλου και των παρορμήσεων της ιστορικής επιστήμης του εργαστηρίου πρέπει να ξεχάσουμε ότι η ελευθερία βγήκε «απ’ τα κόκαλα των Ελλήνων τα ιερά», όπως διακηρύσσει ο Εθνικός Υμνος;

Γερασιμος Μιχαηλ Δωσσας, Θεσσαλονίκη

Συντομογράφος μεστός, στοχαστικός

Κύριε διευθυντά
Και με την πρόσφατη επιστολή του «Η επέτειος του ’21 και περί σχολίων» στην «Κ» της 7.9.2019 ο κ. Γεράσιμος Μιχαήλ Δώσσας επιβεβαιώνει ότι είναι ο πλέον στοχαστικός, νηφάλιος και, προπάντων, ελληνικότερος επιστολογράφος σας.

Μολονότι φαίνεται να του είναι προσφιλής η σύντομη γραφή, θα ευχόμουν η «Κ» να του ζητούσε πότε πότε εκτενέστερο κάπως γραπτό.

Ν. Δ. Τριανταφυλλοπουλος

«Οι έξυπνοι φοιτητές γίνονται ακτινολόγοι»

Κύριε διευθυντά
Ο αξιότιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, κ. Ι. Τσιτουρίδης, στην επιστολή διαμαρτυρία του, με τίτλο «Περί εκπαίδευσης των ακτινολόγων», αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο μου στο οποίο αναλύω την κατά τη γνώμη μου λαθεμένη επιλογή των υποψηφίων γιατρών για ειδικότητα, τη λαθεμένη επιμονή στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων αποκλειστικά στα δημόσια νοσοκομεία και τη λαθεμένη ανοχή μας να αγνοείται ο ψηφισμένος νόμος για την υποχρεωτική συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.

Παρουσιάζοντας το εντυπωσιακό και άξιο συγχαρητηρίων πρόγραμμά του για την εκπαίδευση των ακτινολόγων, που εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια, με εγκαλεί για το παράδειγμα που χρησιμοποίησα στο πρόσφατο άρθρο μου που σκοπό έχει την ανάδειξη του προβλήματος της συνεχιζόμενης απαγόρευσης μερικής ή πλήρους εκπαίδευσης των ειδικευόμενων σε οργανωμένα μεγάλα νοσοκομεία του ιδιωτικού φορέα.

Η ακτινολογία είναι η κατεξοχήν ειδικότητα που χρησιμοποιεί τις συνεχώς ανανεούμενες σύγχρονες απεικονιστικές τεχνολογίες («νέας γενιάς» CT, MRI), PET-CT (που στην Αμερική ανήκουν στην ακτινολογία), τις σύγχρονες θεραπευτικές επεμβατικές τεχνικές με αποκορύφωμα τις σύγχρονες ογκολογικές ακτινοθεραπευτικές θεραπείες με τα σύγχρονα μηχανήματα που μόλις πρόσφατα (με την εντυπωσιακή χορηγία του ΙΣΝ) εξοπλίσθηκαν τα περισσότερα νοσοκομεία του δημοσίου φορέα. Καλώς ή κακώς, αυτή η πανάκριβη διαγνωστική και επεμβατική ακτινολογία υπάρχει σε αρκετά μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι «αμαρτία» να μην έχουν οι ειδικευόμενοι νέοι ακτινολόγοι τη θεσμική κάλυψη να μπορούν να εκπαιδευθούν και σε αυτήν την τεχνολογία όταν απουσιάζει από το δημόσιο νοσοκομείο που εκπαιδεύθηκε.

Είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος κ. Τσιτουρίδης, με το αποδεδειγμένο ενδιαφέρον του στην εκπαίδευση των ακτινολόγων, θα δεχθεί την πιο πάνω εξήγησή μου και τελικά θα συμφωνήσει μαζί μου για τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα στα θέματα της μεταπτυχιακής και συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης. Επιπλέον να τον διαβεβαιώσω ότι ο θαυμασμός και η εκτίμησή μου στην ακτινολογία και στους Ελληνες ακτινολόγους είναι τόσο μεγάλη, που σε βαθμό κουραστικό σε όλες τις ομιλίες μου προς τους φοιτητές της Ιατρικής, επαναλαμβάνω την πεποίθησή μου ότι «οι έξυπνοι φοιτητές γίνονται ακτινολόγοι», εξηγώντας πάντα τους λόγους. Εξάλλου, ο ίδιος μπορεί να διαπιστώσει αυτή τη θέση μου διαβάζοντας το πρόσφατο βιβλιαράκι μου με τίτλο «Συνάντηση με έναν νέο γιατρό» (εκδόσεις Καστανιώτη).

Δημητρης Λινος, Καθηγητής, Governor American College of Surgeons

Ιατρική εκπαίδευση και κακοδαιμονίες

Κύριε διευθυντά
Χάρηκα που ο καθηγητής κ. Δημ. Λινός επανέφερε στην «Κ» της 9/9/2019 το θέμα της μεταπτυχιακής και συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, η οποία πράγματι στη χώρα μας «πάσχει σοβαρά». Οι κακοδαιμονίες, που πολύ σωστά περιγράφονται από τον κ. Λινό, μπορούν να εκλείψουν ή τουλάχιστον να βελτιωθούν σημαντικά, αν εφαρμοστούν και στη χώρα μας οι οδηγίες και συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) για την ιατρική εκπαίδευση.

Με σκοπό την παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε όλους τους κατοίκους της, η Ε.Ε. συνέστησε ειδική συμβουλευτική επιτροπή. Με υπόδειξη αυτής της επιτροπής εκδόθηκαν οδηγίες και συστάσεις, τις οποίες οφείλουν να εφαρμόσουν όλες οι χώρες-μέλη, ώστε να εναρμονιστεί η παρεχόμενη μεταπτυχιακή και συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση σε ολόκληρη την Ενωση.

Ολες οι χώρες-μέλη, πλην της Ελλάδας, αλλά και χώρες μη μέλη, τις έχουν εφαρμόσει. Η χώρα μας, αν και τις υπέγραψε όλες, δεν τις εφαρμόζει. Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με υπουργό Υγείας τον κ. Σούρλα και υφυπουργό την κ. Γιαννάκου προσπάθησε να τις θέσει σε εφαρμογή μερικώς, αλλά απέσυρε το σχετικό νομοσχέδιο λόγω έντονης αντίδρασης των φοιτητοπατέρων, μεταξύ των οποίων πρωτοστατούσε ο κατόπιν υπουργός κ. Πολάκης.

Ακόμα και παλαιότερα, αλλά κυρίως έπειτα από αυτή την προσπάθεια, υποβάλλονταν σχετικές εισηγήσεις πρακτικώς σε όλους τους υπουργούς Υγείας. Μερικοί προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, αλλά οι περισσότεροι τα αγνόησαν. Δυστυχώς, και η νέα, φιλελεύθερη και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μας έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι έχει πρόθεση να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Ας ελπίσουμε ότι στο εγγύς μέλλον θα μας εκπλήξει ευχάριστα και σε αυτό το θέμα, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αναστροφή του ιατρικού brain drain, για την εθνική μας οικονομία, για την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης στη χώρα μας και κυρίως για την παρεχόμενη ιατρική φροντίδα στον μη προνομιούχο Ελληνα ασθενή.

Θεοδοσιος Δοσιος, Θωρακοχειρουργός, Πρώην εκπρόσωπος της χώρας στην Advisory Committee for Medical Training της Ε.Ε.    

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ