Με πρότυπο τα αρχαία Ασκληπιεία που χτίζονταν σε χώρους με ειδυλλιακή θέα και με τη γνώση ότι ακόμα και αυτό μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην πορεία θεραπείας ενός ασθενούς, εργάσθηκε ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano για τον σχεδιασμό του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής - Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο το καλοκαίρι του 2024 αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του και να αποτελέσει πρότυπο δημόσιας νοσηλείας για τους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με αφορμή την ολοκλήρωση σχεδίων προμελέτης του σχετικού έργου το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος δημοσίευσε χθες τα πρώτα αρχιτεκτονικά φωτορεαλιστικά του νέου νοσοκομείου, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου θα είναι η ανεμπόδιστη για ασθενείς και προσωπικό θέα προς το δάσος.


Στο νοσοκομείο δεν θα υπάρχουν παρά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, με ανεμπόδιστη θέα προς το δάσος, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς και οι συγγενείς τους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο αρχιτέκτονας, «με έμπνευση από τα Ασκληπιεία και τη σπουδαιότητα που αποδιδόταν στον περιβάλλοντα χώρο για τη θεραπεία ενός ασθενούς, σκοπός είναι να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο όμορφο περιβάλλον, τόσο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους ασθενείς. Αντί της λέξης όμορφο, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω εδώ τον αρχαίο ελληνικό όρο “καλός καγαθός”, καθότι αποδίδει καλύτερα τη φιλοσοφία του σχεδιασμού ενός ιδεώδους χώρου θεραπείας και ανάρρωσης και όχι απλώς υψηλής αισθητικής».

Σύμφωνα με το Ιδρυμα, «το νέο υπερσύγχρονο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, που θα αντικαταστήσει τις κατακερματισμένες υποδομές υγείας της περιοχής, θα εξοπλιστεί με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κορυφαίας τεχνολογίας, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κατ’ επέκταση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς». Το νοσοκομείο θα περιβάλλεται από πυκνό δάσος, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, αποσκοπώντας στη βελτίωση της θεραπευτικής διαδικασίας. Δεν θα υπάρχουν παρά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας, με ανεμπόδιστη θέα προς το δάσος, ενώ για τις αίθουσες χειρουργείων έχουν προβλεφθεί μεγάλα ανοίγματα, που θα επιτρέπουν τη διέλευση φυσικού φωτός.

Η δημιουργία του νοσοκομείου γίνεται με δωρεά του Ιδρύματος στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία», συνολικού ύψους άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υλοποίηση πανεπιστημιακού παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, νέου γενικού νοσοκομείου Σπάρτης και αγορά ιατρικού εξοπλισμού ανά την Ελλάδα.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ