ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πέντε από τα κτίρια που βραβεύτηκαν στα φετινά International Architecture Awards 2019 μας δείχνουν πώς αλλάζει το πρόσωπο των πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

INCHEON, ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
National Museum of World Writing – «Pages»


Το Εθνικό Μουσείο Παγκόσμιας Γραφής στο Incheon δημιουργήθηκε με σκοπό να φέρει κοντά τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως ακριβώς η γραφή γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και το μέλλον. To PAGES βρίσκεται στην άκρη της πόλης, στο πάρκο του Songdo International Business District, το οποίο αποτελεί νοητό όριο ανάμεσα στον αστικό ιστό και στη φύση. Αντλώντας έμπνευση από την τοποθεσία, ο σχεδιασμός των SAMOO δεν αναπτύσσεται κατακόρυφα, αλλά οι καμπύλες φόρμες του –που μοιάζουν με τον κυματισμό των σελίδων– απλώνονται πάνω στο πράσινο, συνδέοντας το μέρος όπου πηγαίνει κανείς για να χαλαρώσει με το περιεχόμενο της γραφής.


ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Cultural Center Bunjil Place


(Φωτογραφία: Shutterstock)


Το κέντρο πολιτισμού Bunjil Place στεγάζει βιβλιοθήκη, θέατρο, χώρους για συζητήσεις και εκδηλώσεις, αίθουσα για εκθέσεις, γκαλερί, μέρη κατάλληλα για να εργαστεί κανείς. Το ενδιαφέρον είναι ότι κάτω από τον «ρευστό» σχεδιασμό της φόρμας του όλες οι χρήσεις συνδέονται, αλλά λειτουργούν και αυτόνομα, με το φουαγέ να αποτελεί τον πυρήνα του κέντρου ενοποιώντας όλες τις χρήσεις του συγκροτήματος. Βασικό ζητούμενο στον σχεδιασμό ήταν η επιστροφή στην αυθεντικότητα και στην ιστορία της περιοχής του Narre Warren, στοιχεία της ταυτότητάς του που χάθηκαν με την ανάπτυξη του αστικού του ιστού. Το κτίριο αναδεικνύει την ποικιλομορφία της περιοχής και ενθαρρύνει την ισότητα και τη δημοκρατική χρήση όλων των μελών της κοινότητας. Επιδίωξη του αρχιτεκτονικού στούντιο fjmt ήταν το Bunjil Place να αντικατοπτρίζει τις αξίες της κοινότητας που επιλέγει κάποιος για να ζήσει, να εργαστεί και να δημιουργήσει οικογένεια.


ΝΗΣΟΙ ΦΕΡΟΕ, ΔΑΝΙΑ
The Eysturkommuna town hall



Το δημαρχείο Eysturkommuna στην πόλη Nordragota των Νήσων Φερόε, στον βόρειο Ατλαντικό, γεφυρώνει συμβολικά δύο δήμους, τους Leirvik και Gόta, που ενσωματώθηκαν σε έναν. Στην πραγματικότητα το κτίριο, που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Henning Larsen, συνδέει και πρακτικά τις δύο περιοχές, καθώς η οροφή του αποτελεί μια καταπράσινη πεζογέφυρα, χρήσιμη για όσους θέλουν να διασχίσουν το ποτάμι και να βρεθούν είτε στη μία πλευρά είτε στην άλλη. Οι εσωτερικοί χώροι συνεδριάσεων και η ρεσεψιόν έχουν λιτή διακόσμηση και μεγάλα παράθυρα με θέα στο ποτάμι, ενώ η αίθουσα όπου πραγματοποιούνται τα συμβούλια του δήμου έχει ένα μεγάλο κυκλικό γυάλινο άνοιγμα στο πάτωμα, ακριβώς πάνω από το νερό.


ΛΟΝΔΙΝΟ, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Battersea Arts Centre



Δώδεκα χρόνια διήρκεσε ο μετασχηματισμός του παλιού δημαρχείου στο Battersea Arts Centre. Σήμερα ο πολιτιστικός οργανισμός διαθέτει 35 λειτουργικούς χώρους, από αίθουσες εκδηλώσεων μέχρι καμιρίνια, γραφεία και εξωτερικό θέατρο. Πιο εντυπωσιακή η περίφημη Grand Hall, που έπειτα από μια πυρκαγιά σχεδιάστηκε ριζικά ως χώρος σύγχρονων παραστάσεων από το γραφείο Haworth Tompkins, επιτρέποντας στον οργανισμό να φιλοξενήσει μεγαλύτερες παραγωγές, γιορτές και εκδηλώσεις που αποφέρουν έσοδα. Η οροφή-πλέγμα «δανείζεται» τα μοτίβα του αρχικού σοβά, αλλά επιτρέπει πολύ μεγαλύτερες τεχνικές και ακουστικές δυνατότητες.


PHILIP ISLAND, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Τhe Penguin Parade



Το The Penguin Parade έχει μεταμορφώσει το Philip Island της Βικτώρια σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η φήμη του ως αξιοθέατου βρίσκεται σε στενή συνάρτηση με τη λειτουργία του ως προστατευόμενου βιότοπου, καθώς χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν την καθημερινή μετακίνηση των πιγκουίνων προς την ξηρά. Η ισορροπία ανάμεσα στις δύο αυτές χρήσεις ήταν η βασική πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπίσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Terroir όταν ανέλαβε τον σχεδιασμό του. Επιπλέον δυσκολία ήταν ότι το κέντρο έπρεπε να αναπτύσσεται πάνω σε μια γεωγραφική τοποθεσία με τρία διαφορετικά τοπία: αμμόλοφοι, ακρωτήρι, υγρότοπος. Ο γωνιακός σχεδιασμός του εξυπηρετεί τα ζητούμενα, λειτουργικότητα και ταξιδιωτική εμπειρία, ενώ η εντυπωσιακή πρόσοψη, που επενδύθηκε από ψευδάργυρο, αποτυπώνει τα διαφορετικά τοπία. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στο εσωτερικό, με άνετους, φιλόξενους χώρους, που θεωρήθηκαν απαραίτητοι για ένα μέρος με τέτοια επισκεψιμότητα.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ