Προσωπικές διαφορές έως 350 ευρώ έδειξαν τα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ

Προσωπικές διαφορές έως 350 ευρώ έδειξαν τα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία προκάλεσε σε χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου και των υπόλοιπων ταμείων πλην του πρώην ΙΚΑ, η δημοσιοποίηση των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ιανουαρίου 2019. Η προσωπική διαφορά, που αντιστοιχεί στο ποσό που… περισσεύει από τη σύνταξή τους, εάν αυτή υπολογιζόταν εξαρχής με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τα 350 ευρώ. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί. Oμως, αφενός η διαπίστωση των μεγάλων περικοπών που επιβάλλει στους νέους συνταξιούχους ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων όπως ισχύει από τις 13 Μαΐου του 2016 με τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου η ενσωμάτωση των παλαιών περικοπών που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές στα νέα, επανυπολογισμένα ποσά συνεχίζουν να προκαλούν αναστάτωση στους κόλπους των συνταξιούχων.

Η διαδικασία ξεκίνησε χθες στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 Οκτωβρίου με την ανάρτηση όλων των ενημερωτικών σημειωμάτων του μηνός Ιανουαρίου 2019 για 1.709.707 οριστικές και προσωρινές κύριες συντάξεις. Τα ενημερωτικά σημειώματα απεικονίζουν τα πληρωτέα ποσά των συντάξεων όπως προέκυψαν από 1/1/2019 με την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η ανάρτησή τους ικανοποιεί εκτός των άλλων και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Αναλυτικά, χθες το απόγευμα αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά σημειώματα συνταξιούχων του Δημοσίου, και των πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ,  ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΝΑΤ. Για σήμερα, στις 5 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί η ανάρτηση των ενημερωτικών σημειωμάτων του πρώην ΙΚΑ και των ενταχθέντων σε αυτό ταμεία. Η πρόσβαση των συνταξιούχων στα ενημερωτικά σημειώματα θα γίνεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΕΦΚΑ (Υπηρεσίες προς Συνταξιούχους, επιλογή πληρωμές, εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος, ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων από 1/1/2019, Είσοδος στην Υπηρεσία) με χρήση των προσωπικών κωδικών Τaxis.

Σημειώνεται ότι δεν κατέστη δυνατός ο προβλεπόμενος από τον νόμο επανυπολογισμός σε 256.137 συντάξεις, λόγω έλλειψης μηχανογραφικών δεδομένων, ενώ για άλλες 81.154 συντάξεις που αφορούν ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων (π.χ. δικαιούχους παραπληγικών επιδομάτων) ή δικαιούχους σωρευτικά πολλών συντάξεων, θα ακολουθήσει η ανάρτηση ενημερωτικού σημειώματος μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα αναρτηθούν και τα ενημερωτικά σημειώματα για τις προσωρινές συντάξεις και τις 107.160 συντάξεις με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τη δημοσίευση του ν. 4387/2016.

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι για την περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος επιθυμήσει να υποβάλει αίτημα ή ένσταση στα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα, έχει προβλεφθεί ειδική λειτουργία, από 15 Οκτωβρίου, με τη δημιουργία σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως με τη δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών, υλοποιείται μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, ενώ μπαίνει τέλος και στην απαράδεκτη εικόνα που δημιουργήθηκε, με συνταξιούχους να λαμβάνουν τη σύνταξή τους, χωρίς αυτές να συνοδεύονται από τα ενημερωτικά σημειώματα.

«Παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας στη Βουλή, παρά τις χιλιάδες διαμαρτυρίες των συνταξιούχων αλλά και τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και συνολικά η κυβέρνηση αδιαφορούσε προκλητικά. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναρτήσουμε τα εκκαθαριστικά σημειώματα για 1.709.707 συντάξεις μηνός Ιανουαρίου 2019 με εξαίρεση 256.137 συντάξεις για τις οποίες δεν έχει γίνει ο επανυπολογισμός, ενώ μέχρι 21 Νοεμβρίου σταδιακά θα αναρτηθούν και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά για τις συντάξεις των μηνών Φεβρουαρίου έως και Νοεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή