Η νέα προσέγγιση του Τραμπ με τον Ερντογάν ανησυχεί την Αθήνα

Η νέα προσέγγιση του Τραμπ με τον Ερντογάν ανησυχεί την Αθήνα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία και στην Αθήνα προκαλούν τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει το τελευταίο 24ωρο η Ουάσιγκτον σχετικά με τις προθέσεις της έναντι των τουρκικών σχεδίων εισβολής στη βόρεια Συρία. Η ανησυχία αφορά κατά κύριο λόγο την αίσθηση ότι η αμερικανική αμφισημία λειτουργεί εντέλει ενθαρρυντικά και για τα υπόλοιπα μέτωπα τα οποία έχει ανοίξει η Αγκυρα και, κατά κύριο λόγο, την παραβίαση της κυπριακής κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι και για νέα έκρηξη των προσφυγικών ροών. Λίγες ώρες πριν από το αρχικό πράσινο φως από τον Ντόναλντ Τραμπ και τη μετέπειτα αναδίπλωση του προέδρου των ΗΠΑ αλλά και του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, στην Αθήνα επικρατούσε ενθουσιασμός για την ατμόσφαιρα που κυριάρχησε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Στην πραγματικότητα, πέρα από τις ευκαιρίες που ανοίγονται στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και των υποδομών, σε ουσιαστικό επίπεδο, η επίσκεψη του κ. Πομπέο δεν έφερε κάποιες συνταρακτικές αλλαγές στη στάση της Ουάσιγκτον έναντι των πεπραγμένων της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα, μέρος των δηλώσεων του κ. Πομπέο δεν αποδόθηκαν καν στην ακριβή διάστασή τους.

Ενα από τα σχόλια του κ. Πομπέο που ερμηνεύθηκε ευρέως κατά το δοκούν, ήταν η απάντησή του σε ερώτηση μετά την ομιλία του στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος το περασμένο Σάββατο, σχετικά με την αντίδραση των ΗΠΑ σε επανάληψη ενός σεναρίου αποβίβασης Τούρκων στρατιωτών, όπως εκείνο των Ιμίων. Ο κ. Πομπέο απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «θα δράσουμε με τρόπους που προστατεύουν και διαφυλάσσουν τις βασικές ιδέες της κυριαρχίας, τις βασικές ιδέες του κράτους δικαίου και τις βασικές ιδέες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, δηλαδή την ίδια δέσμη αξιών που έχει και ο λαός της Ελλάδας». Μακράν, δηλαδή, από την ερμηνεία περί αμερικανικής παρέμβασης η οποία δόθηκε. Πάντως φαίνεται ότι η ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ ενόχλησε την Τουρκία, κάτι που έγινε φανερό και από το χθεσινό μπαράζ 56 παραβιάσεων και επτά υπερπτήσεων στο Αιγαίο, πάνω από Αγαθονήσι, Μακρονήσι, Ανθρωποφάγους, Παναγιά και Οινούσσες.

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις συνθήκες συνεργασίας που ανοίγονται ανάμεσα σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Κυπριακή Δημοκρατία, αναμένεται να συζητήσουν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πρόεδροι Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του (Al Ahram) ενόψει της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας, επισήμανε ότι «η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνοδεύοντας αυτές τις προκλητικές ενέργειες με μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική.

Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι τουρκικές προκλήσεις «δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τη θετική επανεκκίνηση που η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει». Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως και στο προσφυγικό, λέγοντας ότι από τον Μάιο μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί αύξηση στις εισόδους κατά 241% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια περίπου 11.000 άτομα.

Παράλληλα σε Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν να διαπιστώσουν αν θα επιβεβαιωθούν και οι χθεσινές αναγγελίες του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ σχετικά με γεωτρήσεις «σε δύο ημέρες» στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Χθες, ο υπουργός Νίκος Δένδιας έκανε ταξίδι-αστραπή στη Λευκωσία προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και τον κ. Αναστασιάδη. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις επαφές στην Αθήνα με τον κ. Πομπέο, ενώ συζήτησαν για το επικείμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (14/10) της Ε.Ε., τη Σύνοδο Κορυφής (17/10) και τη σημερινή τριμερή στο Κάιρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή