Αλ. Τσίπρας: Θα ψηφίζουμε τα θετικά μέτρα

Αλ. Τσίπρας: Θα ψηφίζουμε τα θετικά μέτρα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει ένας τρίτος κύκλος, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στο τέλος της συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, της πρώτης που έδωσε μετά την ήττα του στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αν μπορεί κάποιος να εντοπίσει στη συνέντευξή του στοιχεία αυτού του «τρίτου κύκλου», είναι η προσπάθεια να εμφανιστεί σε αντιδιαστολή με το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, ως μία «υπεύθυνη πολιτική δύναμη», που έχει πλέον κυβερνητική εμπειρία και «έχει μάθει από τα λάθη της». Η προσπάθεια αυτή ήταν εμφανής σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, με πιο χαρακτηριστικό δείγμα της την τοποθέτησή του πως θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτά είναι αποτέλεσμα της δικής του οικονομικής πολιτικής.

«Πώς έχει δημοσιονομικό χώρο να φέρει θετικά μέτρα, όταν πέρυσι τέτοια εποχή μιλούσε για τέταρτο μνημόνιο;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς μάλιστα αν αυτό θα είναι «ένα πικρό ποτήρι» για τον ίδιο, όπως έλεγε στον κ. Μητσοτάκη όταν ψήφιζε τα θετικά μέτρα που έφερνε η δική του κυβέρνηση, απάντησε πως δεν θα είναι το πικρό ποτήρι, αλλά το «ποτήρι της δικαίωσης». Ο κ. Τσίπρας πάντως στο οικονομικό σκέλος άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη για τα πρωτογενή πλεονάσματα, θυμίζοντας πως δεν δέχθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ της περασμένης άνοιξης για μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5%.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ενόψει της σημερινής συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη, με θέμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αποφεύγοντας επιμελώς να πει πως προσέρχεται εκ προοιμίου αρνητικά διακείμενος, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2018 έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση με την οποία οι Ελληνες του εξωτερικού θα μπορούν να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους. Αρνήθηκε ωστόσο πως θα δεχθεί να προστεθεί ένα «νέο εκλογικό σώμα εκατομμυρίων ψηφοφόρων».

Η συνέντευξη ξεκίνησε με το μείζον θέμα της περιόδου, δηλαδή το προσφυγικό. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αντιπολιτευτική της τακτική λέγοντας «καλωσήρθατε στην πραγματικότητα». Υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησής του σημείωσε πως η Μόρια παραδόθηκε με 5.600 πρόσφυγες και αρχές Οκτωβρίου είχαν υπερδιπλασιαστεί. «Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για κριτική», πρόσθεσε στο ίδιο πάντα ύφος της «υπεύθυνης πολιτικής δύναμης». Ασκησε ωστόσο δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την τακτική της έναντι της Τουρκίας, κατηγορώντας την πως δεν έχει αρθρώσει λέξη για κυρώσεις έναντι της γείτονος, κάτι που αποτελεί «κεκτημένο» της τελευταίας Συνόδου Κορυφής που πήρε μέρος ως πρωθυπουργός. «Εγώ δεν έκανα εκπτώσεις ούτε στην επίσκεψή μου στην Αγκυρα», είπε ακόμα.

Τέλος, αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «ανοίγει φάμπρικα» να μιλάει κάθε επόμενη κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Για ακόμα μία φορά ο τέως πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνησή του όταν έλαβε τον φάκελο τον παρέπεμψε στη δικαιοσύνη, ενώ επανέλαβε τα περί κουκουλώματος ενός υπαρκτού σκανδάλου. Χθες, ορίστηκαν και τα μέλη της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης που θα μετέχουν στην Προανακριτική. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι βουλευτές Δώρα Αυγέρη, Ιωάννης Γκιόλας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Σπύρος Λάππας, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζανακόπουλος. Από το ΚΙΝΑΛ ο Β. Κεγκέρογλου και ως δεύτερο μέλος ή η Ευαγγελία Λιακούλη ή ο Δημ. Μπιάγκης. Από το ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος και από την Ελληνική Λύση ο Β. Βιλιάρδος. Ως γνωστόν, το ΜέΡΑ25 έχει πει ότι δεν θα μετέχει, οπότε η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα είναι, τελικά, 25μελής: 14 από Ν.Δ. και 11 από κόμματα αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή