Οιωνοί αλλαγών «εύρους και βάθους» στο Εθνικό

Οιωνοί αλλαγών «εύρους και βάθους» στο Εθνικό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι έννοιες που προσδιορίζουν τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η νέα καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου είναι «Εύρος και Βάθος», «Οφελος και Ωφέλεια», «Επιστήμη και Τέχνη», όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Λιγνάδης παρουσιάζοντας χθες τη φιλοσοφία του για τον καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα του θεάτρου. Στο τέλος έριξε μια «βόμβα» για την οποία, όμως, δεν γνωρίζουμε ακόμη ούτε εύρος ούτε βάθος. «Ολα αυτά θα γίνουν αφού ξεπεραστούν κάποια φλέγοντα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική κατάσταση του Εθνικού Θεάτρου», σημείωσε, αποδίδοντάς τα σε χρόνια προβλήματα στις δομές των πολιτιστικών φορέων. «Πρέπει κάποια μοντέλα διοίκησης και εργασίας να εξορθολογιστούν».

Είναι γνωστό ότι η κρατική επιχορήγηση του θεάτρου, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, απορροφείται κυρίως από τη μισθοδοσία του φορέα. Σε σχετική ερώτηση της «Κ» ο κ. Λιγνάδης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες των οικονομικών προβλημάτων που παρέλαβε, σημειώνοντας ότι η αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο.

Αναγνωρίζοντας ότι το Εθνικό Θέατρο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα δύο ιδρύματα που παράγουν πολιτιστικό έργο, όπως τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το ΚΠΣΙΝ, το ζητούμενο για τον νέο διευθυντή είναι η στοχευμένη εξωστρέφεια του φορέα. Το ρεπερτόριο (ο φετινός προγραμματισμός στηρίζεται σε επιλογές του Στ. Λιβαθινού) θα λάβει υπ’ όψιν τον εθνικό χαρακτήρα του θεάτρου και τους «αιμοδότες» του, τους Ελληνες φορολογούμενους. Μεταξύ των σκηνοθετών που θα συνεργαστούν με το θέατρο την επόμενη σεζόν είναι οι Δημήτρης Καμαρωτός, Νίκος Καρατζάς, Γιώργος Κιμούλης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Στάθης Λιβαθινός, Αμαλία Μουτούση, Βασίλης Μπισμπίκης, Αντζελα Μπρούσκου, Γιώργος Νανούρης, Κωνσταντίνος Ρήγος, Δημήτρης Τάρλοου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Μάρθα Φριντζήλα.

Από την Πειραματική Σκηνή του Στάθη Λιβαθινού διατηρείται μόνο το ερευνητικό της πνεύμα στη Σκηνή «Κατίνα Παξινού», χωρίς επιπλέον καλλιτεχνικούς υπεύθυνους, ενώ πιλοτικά θα δοκιμαστεί το «αρχαιόθεμο δράμα» ως θέμα έρευνας. Το REX θα παραμείνει ανοιχτό το καλοκαίρι με παραστάσεις για τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, ενώ τον ίδιο στόχο έχει θέσει ο κ. Λιγνάδης και για τις σκηνές στο Σχολείο «Ειρήνη Παππά», εφόσον βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι. Το Ισόγειο του REX μετονομάζεται σε σκηνή «Ελένη Παπαδάκη». Επίσης το Εθνικό Θέατρο θα αποκτήσει τις δικές του αυτόνομες εκδόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή