Άγγελος Στάγκος ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Θεματικό πάρκο μπούρδας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάθε τόσο, περισσότερο συχνά απ’ ό,τι θα έπρεπε, η Ελλάδα θυμίζει θεματικό πάρκο της μπούρδας. Λέγονται και ακούγονται όλων των ειδών οι μπούρδες, εκείνες της άγνοιας, οι άλλες, οι ασυλλόγιστες, οι κοινές της συνωμοσιολογίας και προπαντός οι μικρόψυχες και κακόβουλες. Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, ή έτσι νομίζουμε, καθώς η τεχνολογία της επικοινωνίας, δηλαδή το Ιντερνετ και τα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα σε όλες τις μορφές τους, έχουν δημιουργήσει ένα εύφορο πεδίο ανάπτυξης της μπουρδολογίας. Ισως και στο παρελθόν να ήταν προσφιλής η καλλιέργειά της, αλλά χωρίς τα μέσα για να αναδειχθεί τόσο ώστε να επηρεάζει σοβαρά πολιτική και καθημερινότητα, όπως σήμερα.

Μερικοί, έτοιμοι να δικαιολογήσουν, ανάγουν την έφεση του Ελληνα στην μπουρδολογία στο αριστοφανικό στοιχείο που υπάρχει στο DNA του. Μπούρδες, που θα έλεγε κι αυτός, γιατί ο Αριστοφάνης έκανε σάτιρα και ασκούσε κριτική στην πολιτική ηγεσία και στην κοινωνία της εποχής του. Καμία σχέση με τον μεγάλο σατιρικό του αρχαίου θεάτρου ο σημερινός μπουρδολόγος, που διαστρέφει την πραγματικότητα και ταυτόχρονα λανσάρει καινοφανείς και αστήρικτες θεωρίες, μαζί με λάσπη και μίσος, προσπαθώντας να επηρεάσει ευκολόπιστους και επιρρεπείς. Τα έχουν ζήσει στο πετσί μας τα τελευταία χρόνια οι στοιχειωδώς νουνεχείς πολίτες αυτής της χώρας.

Η μπουρδολογία στα λόγια και στην πράξη άνθησε τόσο όταν ξέσπασε η κρίση, ώστε έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Οποιος δεν το πιστεύει ας ανατρέξει σε δηλώσεις και κείμενα των Συριζαίων και των Καμμένων εκείνη την εποχή. Η μπουρδολογία φούσκωσε παράλληλα τους Χρυσαυγίτες και τους έφερε στη Βουλή, με τα γνωστά αποτελέσματα (σε μπούρδες καταφεύγουν πάλι υπερασπιζόμενοι τους εαυτούς τους στο δικαστήριο, ξεχνώντας ότι η ίδια τεχνολογία που ευνοεί τη διάδοση της μπουρδολογίας διατηρεί και τα αδιάψευστα ντοκουμέντα των λόγων και των πράξεών τους).  Δυστυχώς, όμως, η ακατάσχετη μπουρδολογία λειτουργεί αμφίδρομα. Προερχόμενη από κάτω τρέφει την πολιτική και προερχόμενη από πάνω τρέφει τη μάζα. Το βλέπουμε αυτές τις μέρες με το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, αδυνατούμε να το αποφύγουμε, δεν βρίσκουμε συμπαράσταση, μοιάζει άλυτο. Το χειρότερο, η μπουρδολογία στα κοινωνικά δίκτυα και οι αντιδράσεις ομάδων σε τοπικές κοινωνίες απειλούν να δημιουργήσουν εκρηκτικό κλίμα. Οπότε, να και οι πολιτικάντηδες για να ρίξουν «λάδι στη φωτιά».

Εμφανίζεται ένας Χρ. Γιαννούλης, του ΣΥΡΙΖΑ, τέως δημοσιογράφος (είναι ο ίδιος που ισχυριζόταν σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι η γιαγιά του έφτιαχνε με βούτυρο το... ιμάμ), που καταγγέλλει στη Βουλή ότι ακούει πως κάποιοι θα στηθούν έξω από κέντρα φιλοξενίας για να πνίξουν τους μουσουλμάνους πρόσφυγες στην τσίκνα του χοιρινού λουκάνικου και μάλιστα τρωγοπίνοντας. Οπότε πιάνει την ασίστ ο Κ. Κυρανάκης της Ν.Δ. για να προτάξει τα στήθη του υπέρ του αναφαίρετου δικαιώματος των απανταχού Ελλήνων να τρώνε και να πίνουν ό,τι γουστάρουν. Μιλάμε για μπούρδες αυτοπροβολής, ενώ απειλείται η εσωτερική συνοχή. Ας τους μαζέψουν οι αρχηγοί τους. 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ