Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Τα κράτη-μέλη είναι ίσα, μερικά είναι πιο ίσα

Κύριε διευθυντά
Πού βαδίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.); Ισχύουν οι αρχές της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων, της ισότητας των μελών και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών; Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός πρωτοφανούς προσφυγικού-μεταναστευτικού κύματος. Τι κάνει ο Frontex για να το περιορίσει;

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ζουν σε συνθήκες απάνθρωπες. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν σοβαρότατα προβλήματα, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εισόδου προσφύγων-μεταναστών. Γιατί μερικές χώρες της Ε.Ε. (Αυστρία, Πολωνία) αρνούνται την υποστήριξη έστω και ενός πρόσφυγα; Ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης τι έχει πετύχει;

Η Τουρκία επιτέθηκε στη Συρία χρησιμοποιώντας και ευρωπαϊκά επιθετικά όπλα. Γιατί η Γερμανία διαφώνησε με την πρόταση απαγόρευσης πώλησης επιθετικών όπλων στην Τουρκία; Δύο γειτονικές μας χώρες, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, ζήτησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μελλοντική είσοδο στην Ε.Ε. Το αίτημά τους απορρίφθηκε διότι διεφώνησε η Γαλλία.

Διαπιστώνω ότι ο Τζορτζ Οργουελ, πριν από 70 χρόνια, ήταν προφητικός όταν έγραψε για τη «Φάρμα των ζώων»: «Ολα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σήμερα δεν είναι όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της και δεν ικανοποιεί τους πολίτες της.

Κωστας Γ. Τζαμουζακης, Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

Η ελληνικότητα... του Ελληνικού

Κύριε διευθυντά
Σε άρθρο του στην «Καθημερινή» της 27/10/2019 ο αν. καθηγητής Οικονομικών κ. Σ. Γεωργανάς εκθέτει τις απόψεις του σχετικά με τους ουρανοξύστες του Ελληνικού, ισχυριζόμενος ότι επειδή «η αρχιτεκτονική πάντα συμβόλιζε πού πάει μια χώρα», στην Ελλάδα θα πρέπει να «πάμε» στους ουρανοξύστες, αρκεί αυτοί να είναι «στολίδια παγκόσμιας ακτινοβολίας». Ομως, τα πραγματικά «στολίδια» του αττικού λεκανοπεδίου υπάρχουν ήδη και δεν είναι άλλα από τα στοιχεία της μοναδικής τοπογραφίας του και τα ίχνη της εξέχουσας Ιστορίας του, που έχουν κακοποιηθεί κατά τα μεταπολεμικά χρόνια και για τα οποία θα μπορούσε να διατεθεί μέρος του οικονομικού προϊόντος του Ελληνικού, με στόχο την ανάκτηση και ανάδειξή τους.

Οι ορεινοί όγκοι και οι λόφοι του, το θαλάσσιο μέτωπο του Σαρωνικού, τα ποτάμια και τα ρέματά του, οι αρχαιολογικοί του χώροι πρέπει να αναμορφωθούν και να επανασυνδεθούν με την πόλη της οποίας αποτελούν τη φυσική προέκταση, αλλά, πέραν τούτων, και η αχανής δομημένη επιφάνειά της χρειάζεται άμεσα να αναπνεύσει και να αναζωογονηθεί, ώστε όλα ταυτόχρονα να αποτελέσουν στοιχεία μιας νέας πορείας για την Αθήνα.

Διότι η πρωτεύουσα, παρά την αφόρητη τσιμεντοποίησή της κατά το διάστημα αυτό, κατάφερε να διασώσει δύο χαρακτηριστικά που οι περισσότερες μεγαλουπόλεις του εξωτερικού απώλεσαν στις νέες περιοχές τους, μετά τον πόλεμο, εκτός ιστορικών κέντρων:

Τη συνεκτικότητα του αστικού της ιστού και τα χαμηλά οικοδομικά ύψη με όριο τα 32 μ. Το πρώτο, θεμελιώδης παράμετρος κοινωνικής συνοχής και δημόσιας ζωής και το δεύτερο, απαραίτητη συνθήκη σε ανταπόκριση με την κλίμακα του τοπίου και των αρχαιοτήτων με μέτρο τον άνθρωπο, αλλά και διατήρησης της σχέσης των κατοίκων με το πρώτο, που χάνεται σταδιακά μόλις τα ύψη ξεπεράσουν τους 4-5 ορόφους. (βλ. σχετικά Κ. Δοξιάδης, C. Alexander, A. Rossi, B. Rudofsky, L. Krier, J. Gehl κ.λπ.).

Ας επικεντρώσουμε λοιπόν το ενδιαφέρον μας και τα προκύπτοντα οικονομικά οφέλη από το Ελληνικό στην ανάδειξη των πραγματικών «κοσμημάτων» της Ιστορίας και του τόπου που τη γέννησε, στην οποία καμία απολύτως θέση δεν έχουν οι αποξενωτικοί, αλαζονικοί, βουλιμικοί και βέβηλοι για την Ελλάδα ουρανοξύστες (το ύψος των 200 μ. είναι 5πλάσιο του ύψους του Ιερού Βράχου, που εξισώθηκε πρόσφατα με το γειτονικό του 10ώροφο ξενοδοχείο). Η Αθήνα αποτέλεσε διαχρονικά το αξεπέραστο πρότυπο της έννοιας της πόλης και ως εκ τούτου διαθέτει ανεξίτηλη και μοναδική ταυτότητα. Φθάνει να την ξαναβρεί και να την προβάλει στο μέλλον. Αλλιώς, θα πρέπει να μετονομάσουμε το «Ελληνικό» χρησιμοποιώντας ξένο λεξιλόγιο, αφού βέβαια πρώτα αναρωτηθούμε τι ακριβώς συμβολίζουν οι ουρανοξύστες και ποιων αξιών είναι φαντασμαγορικοί φορείς.

Α.Δ. Τριποδακης, Πρόεδρος Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας

Οι παρελάσεις δεν πρέπει να γίνονται πανηγύρια

Κύριε διευθυντά
Μετά τον κ. Στέφανο Κασιμάτη και το κείμενό του στο φύλλο της «Κ» της Πέμπτης 31-10-2019, που πιθανώς να έγινε δυσάρεστος σε κάποιους, ας γίνω και εγώ με τη σειρά μου, αλλά κάποτε πρέπει να ειπωθούν μερικά πράγματα με το όνομά τους και οι αρμόδιοι να τα λάβουν, αν θέλουν, υπ’ όψιν. Αναφέρομαι στην παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο του «ΟΧΙ». Το να γίνεται η παρέλαση των Ε.Δ. την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη καθιερώθηκε το 1962, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την απελευθέρωσή της το 1912 και ήταν αμιγώς στρατιωτική παρέλαση. Μέχρι τότε οι στρατιωτικές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου γίνονταν στην Αθήνα.

Παρήλασα, ως δευτεροετής Ν. Δόκιμος και θυμάμαι τον ενθουσιασμό των χιλιάδων Θεσσαλονικέων, που παρακολουθούσαν την παρέλαση. Τα τελευταία χρόνια στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης και πριν αρχίσουν να παρελαύνουν τα τμήματα των Ε.Δ. παρελαύνουν (στην τελευταία επί 1 ώρα και 15 λεπτά) ένα σωρό σύλλογοι, σύνδεσμοι, εθελοντικές ομάδες, οργανισμοί, σωματεία και ό,τι άλλο βάλει ο νους σου. Συγκράτησα μερικούς από αυτούς: Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας, Χορευτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Θεσσαλονίκης Μύτικας, Πολιτιστικός Σύλλογος Αθιγγάνων (μια μικρή έκανε καραγκιοζιλίκια και ο παρουσιαστής της ΕΡΤ έλεγε: Κοιτάξτε με τι κέφι παρελαύνουν!), Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρας... και ένα ασθενοφόρο της Express Service! Και ερωτώ προς τι παρελαύνουν όλοι αυτοί μαζί με τις Ε.Δ. και μάλιστα προ αυτών; Θέλουν να παρελάσουν; Θέλουν να τιμήσουν την εθνική εορτή; Θέλουν να τους χειροκροτήσει ο κόσμος και να προβληθούν στην TV; Ας το κάνουν την ημέρα της μαθητικής παρέλασης. Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου ανατολικού, δυτικού ή Τρίτου γίνεται αυτό το πανηγύρι; Γιατί δεν γίνεται (ευτυχώς) το ίδιο και στην παρέλαση των Ε.Δ. την 25η Μαρτίου στην Αθήνα; Αν εξαιρέσουμε τους τιμημένους ανάπηρους πολέμου (αλήθεια πόσοι βρίσκονται στη ζωή ακόμη;), τους απογόνους των Μακεδονομάχων (πραγματικούς) και κάποιους συλλόγους βετεράνων των Ε.Δ., όλοι οι άλλοι σύλλογοι κ.λπ. δεν έχουν καμία σχέση με τις Ε.Δ. και την παρέλασή τους. Οι αρμόδιοι ας το λάβουν υπ’ όψιν τους και να μη σκέπτονται μόνο την αντίδραση των χιλιάδων Θεσσαλονικέων ψηφοφόρων, που υπάρχουν πίσω από αυτούς τους συλλόγους και που πιθανώς θα δυσαρεστηθούν. Ελεγε ο παρουσιαστής της ΕΡΤ ότι προετοιμάζονται ένα χρόνο γι’ αυτή την παρέλαση. Το ίδιο κάνουν και οι καρναβαλιστές των Πατρών, της Ξάνθης, του Ρίο, της Βενετίας. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους!

Ματθαίος Μ. Δημητριου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Το πλαστικό χρήμα και οι ηλικιωμένοι

Κύριε διευθυντά
Πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν κάρτες για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εχουν επίσης πολύ μεγάλα προβλήματα υγείας, καθώς και πολλά άλλα προβλήματα.
Νομίζω ότι για τους ηλικιωμένους θα πρέπει να ισχύει μόνο η προσκόμιση των συνηθισμένων αποδείξεων.

Α.Τ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ