«Εναρμόνιση της νομοθεσίας με τον χάρτη Ε.Ε.»

«Εναρμόνιση της νομοθεσίας με τον χάρτη Ε.Ε.»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aναλυτική απάντηση σε όσα υποστήριζε το δημοσίευμα των Financial Times έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ζητώντας από τη βρετανική εφημερίδα να δημοσιεύσει σχετική επιστολή που απεστάλη. Αυτό που υποστηρίζει το Μαξίμου είναι πως η τροπολογία στην οποία αναφερόταν το δημοσίευμα δεν κάνει ουσιαστικά τίποτα άλλο από το να εναρμονίζει το ποινικό σκέλος με το οικονομικό. Πρακτικά, εάν σήμερα ένας πολίτης κατηγορηθεί για κάποιο ποινικό αδίκημα, τότε μπορεί και να προφυλακιστεί με απώτατο όμως όριο τους 18 μήνες, καθώς αν δεν προχωρήσει η ποινική δίωξη τότε αποφυλακίζεται μέχρι να γίνει η δίκη. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ό,τι ισχύει για τα ποινικά ήρθε και έκανε και για τα οικονομικά αδικήματα. Δηλαδή ενώ έως τώρα μπορούσε να υπάρχει δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ή περιουσιακών στοιχείων ακόμα και μετά την πάροδο 18 μηνών, ακόμα και αν η δίκη γινόταν ύστερα από 5 ή 6 χρόνια, αυτό πλέον ευθυγραμμίζεται με ό,τι ισχύει για τα ποινικά αδικήματα. «Εναρμονίσαμε τη νομοθεσία στην Ελλάδα με αυτά που ισχύουν στη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Χάρτη της Ε.Ε. για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα. Αυτό κάναμε», είπε ο κ. Πέτσας (ΣΚΑΪ). Οσον αφορά το μείζον θέμα των παλαιών υποθέσεων, σημείωσε πως το δημοσίευμα δεν έλαβε υπ’ όψιν τη «μεταβατική διάταξη» που ψηφίστηκε, η οποία προβλέπει ότι «υπάρχει ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών στο οποίο ο αρμόδιος ανακριτής, ή το Δικαστικό Συμβούλιο, πρέπει να αποφανθεί ποιες υποθέσεις μπορεί να έχουν ψωμί», προσθέτοντας πως «δεν χαρίζουμε χρήματα σε κάποιον».

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθονται από τις κυβερνητικές εξηγήσεις. Ο κ. Τσίπρας από τη Φλώρινα, όπου περιόδευε, αναφέρθηκε εκτενώς στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, χαρακτηρίζοντάς το «συγκλονιστικό» και προσθέτοντας πως η τροπολογία μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμα και στο επενδυτικό περιβάλλον. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως το δημοσίευμα αποτελεί «διεθνή διασυρμό της κυβέρνησης και της χώρας» και αποτελεί «δώρο» σε ελεγχόμενους για ξέπλυμα, που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να πάρουν πίσω τα χρήματα τους εάν δεν είχε υπάρξει τελεσίδικη αθώωση. Η πρόθεση μάλιστα του αρχηγού της αξιωμ. αντιπολίτευσης είναι να επανακαταθέτει διαρκώς ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με την οποία θα του ζητεί να απαντήσει στο ερώτημα «ποιοι ευνοούνται από την αποδέσμευση πάνω από 1 δισ. ευρώ». Το βράδυ μάλιστα της Παρασκευής πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως η διάταξη αφορά και τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης Νοvartis Κ. Φρουζή, ο οποίος «παραδέχθηκε ότι θα κάνει αίτηση να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του στην Ελβετία». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή