Εξημερώνοντας τον Τσιτσιπά

Εξημερώνοντας τον Τσιτσιπά

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντισφαίριση, το τένις όπως το έλεγαν οι παλαιοί Ελληνες, είναι εγκεφαλικό άθλημα. Με το μάτι καρφωμένο στο τριχωτό μπαλάκι πρέπει να βρεις την ακριβή θέση σου στο γήπεδο προβλέποντας την πορεία του, τα πόδια σου να είναι ακριβώς τοποθετημένα ώστε να στηρίξουν τον μοχλό, τον βραχίονα και την προέκτασή του, αυτό το περίεργο αντικείμενο που ονομάζεται ρακέτα. Απαιτεί ταχύτητα σωματική αλλά και ταχύτητα αντίληψης, και μια μυοσκελετική οργάνωση η οποία καταλήγει σε ένα χτύπημα ακριβείας εκατοστού. Υποθέτω ότι τα περισσότερα απ’ αυτά ισχύουν για όλα τα αθλήματα, όμως τα λέω επειδή το μόνο άθλημα που μπορώ να πω πως γνωρίζω είναι η αντισφαίριση. Αρχισα να το μαθαίνω σε ηλικία εννέα ετών στα υπέροχα γήπεδα του Πανελληνίου με το κοκκινόχωμα. Είσαι απολύτως υπεύθυνος για την επιτυχία ή την αποτυχία. Θα μου πείτε το ίδιο ισχύει και για την πυγμαχία, όμως στην αντισφαίριση δεν πετιούνται πίδακες αίματος από τη μύτη, ούτε κινδυνεύεις να χάσεις το μάτι σου ή να κουφαθείς. Ο αντίπαλος βρίσκεται πάντα σε απόσταση ασφαλείας, η οποία προσδιορίζεται από το απόλυτο όριο, το δίχτυ. Δεν υπάρχει σωματική επαφή. Και στην πετοσφαίριση υπάρχει δίχτυ, όμως στην αντισφαίριση είσαι μόνος. Χρησιμοποιώ επίτηδες τις ελληνικές λέξεις για να υπενθυμίσω ότι τα εν λόγω αθλήματα έχουν πολιτογραφηθεί παρ’ ημίν όταν ακόμη η γλώσσα μας μπορούσε να εντάξει στο αποθεματικό της δραστηριότητες του σύγχρονου κόσμου.

Η αντισφαίριση είναι η αποθέωση της ατομικής ευθύνης. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν ήταν ποτέ δημοφιλής στη χώρα μας, όπου ποτέ κανείς δεν δέχεται να την αναλάβει. Δεν είναι λαϊκό άθλημα, δεν υπάρχουν οπαδοί. Υπάρχουν θαυμαστές έτοιμοι να χειροκροτήσουν την επιτυχημένη βολή ή τη δύσκολη προσπάθεια. Εκεί έγκειται η ευγένειά του και όχι στο γεγονός ότι κάποτε το θεωρούσαν «ακριβό». Ο Γκάλης δίδαξε στην Ελλάδα καλαθοσφαίριση. Τη σκυτάλη την έχει πάρει ο Αντετοκούνμπο. Μακάρι ο Τσιτσιπάς να διδάξει αντισφαίριση. Θα ήταν ευχής έργον να γίνει δημοφιλές στη χώρα μας ένα άθλημα που ασκεί το σώμα για να κατακτήσει την ακρίβεια της αντίληψης και την ατομική ευθύνη. Αρκεί να μην το μεταφράσουμε στην αφασική γλώσσα της κοινής μας ζωής. Το Διαδίκτυο υποφέρει από το δίλημμα. Τσιτσιπάς ή Αντετοκούνμπο; Οπου ο Τσιτσιπάς Ελλην εκ πατρός, ενώ ο Αντετοκούνμπο Ελλην κατά παραχώρηση. Φυλετισμός ή κοινή βλακεία; Το πρόβλημα είναι ότι και ο μεν και ο δε δηλώνουν Ελληνες, ενώ δεν συμμετέχουν στην ημετέρα παιδεία. Οπου η «ημετέρα παιδεία» απεχθάνεται την αριστεία και προκειμένου να τους εξημερώσει παλεύει να τους κάνει δικούς μας. «Πώς μας ξέφυγαν αυτοί και τα κατάφεραν;». Το μόνο που μπορεί να ευχηθεί κανείς είναι να συνεχίζουν να μας ξεφεύγουν, και να μας βλέπουν και οι δύο από μακριά, με το δίχτυ να μεσολαβεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή