Μήνυμα στήριξης της Αθήνας στα Σκόπια

Μήνυμα στήριξης της Αθήνας στα Σκόπια

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο υφυπουργό για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, αλλά και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Επιπλέον, συναντήθηκε με επιχειρηματίες από την Ελλάδα, αλλά και τη Βόρεια Μακεδονία, ενθαρρύνοντας και τις δύο πλευρές να επενδύσουν.

Ο κ. Δένδιας, λόγω του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Αλβανία, μετέβη στα Τίρανα και εν συνεχεία στο Δυρράχιο, ουσιαστικά επισπεύδοντας την επίσκεψή του στη χώρα για μία εβδομάδα (επρόκειτο να μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα). Εκεί, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα, τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο. Παρά την προφανή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η Αλβανία, ο κ. Δένδιας επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, υπό την προϋπόθεση σεβασμού της ταυτότητας και της περιουσίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Μάλιστα, από τα Σκόπια, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, ο κ. Ντιμιτρόφ και ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Γκεντ Τσακάι έχουν προσκληθεί σε άτυπο πρόγευμα εργασίας που θα γίνει στις 9 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

«Συμμερίζομαι την απογοήτευση που προκάλεσε, εδώ στη Βόρεια Μακεδονία, η μη λήψη θετικής απόφασης τον Οκτώβριο», είπε ο Νίκος Δένδιας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν έχουμε περιθώριο να μείνουμε εκεί ή να κοιτάμε πίσω». Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Αθήνα εργάζεται για τη διαμόρφωση των συνθηκών εντός της Ε.Ε. που θα επιτρέψουν το επόμενο βήμα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «αποτελεί ισχυρή προϋπόθεση η προσπάθεια στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο από όλα τα υποψήφια κράτη-μέλη. Για όλα αυτά, εμείς προσφέρουμε στη Βόρεια Μακεδονία την απόλυτη συνεργασία μας».

Ο κ. Δένδιας ζήτησε, επίσης, την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Οπως είπε, «ήδη έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της, χρειάζεται όμως εντατικοποίηση της προσπάθειας για την κάλυψη όλων των καθυστερήσεων που υπάρχουν για την πλήρη και συνεπή ολοκλήρωση της εφαρμογής της».

«Ενδειξη της νέας εποχής»

Ο κ. Ντιμιτρόφ περιέγραψε την επίσκεψη του κ. Δένδια στα Σκόπια ως «ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο και φίλο της Βόρειας Μακεδονίας. Σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής κυβέρνησης τον Απρίλιο το 2020 και την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε πως αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται ανεξάρτητα από εκλογικά αποτελέσματα, καθώς αποτελεί, πλέον, μέρος του νομικού συστήματος της Βόρειας Μακεδονίας.

Αναφορά σε «τουρκική μειονότητα»

Για ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα έκανε λόγο χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αυτή τη φορά έπειτα από συνάντησή του με τους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραχίμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Ο κ. Τσαβούσογλου υποδέχθηκε τους δύο ψευδομουφτήδες στην Αγκυρα, γεγονός το οποίο κοινοποίησε μέσω Τwitter, όπου εμφανίστηκε να φωτογραφίζεται μαζί τους. «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα που πηγάζουν από τις Συνθήκες της Αθήνας και της Λωζάννης», αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου. Και επισημαίνει ότι «επαναλάβαμε τη στήριξή μας στον μουφτή της Κομοτηνής Ιμπραχίμ Σερίφ και στον μουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, που δεν φοβούνται την καταπίεση». Οι δύο ψευδομουφτήδες βρέθηκαν στην Αγκυρα για τριήμερο συνέδριο που διοργάνωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας. Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η Αγκυρα χρησιμοποιεί το ζήτημα των μουφτήδων (οι δύο συγκεκριμένοι δεν είναι αναγνωρισμένοι από την Αθήνα) για να εγείρει ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή