Και επισήμως πρόεδρος η Φον ντερ Λάιεν

Και επισήμως πρόεδρος η Φον ντερ Λάιεν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι επισήμως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχοντας πλέον και την ξεκάθαρη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το μέρος της. Χθες, στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές έδωσαν το πράσινο φως στη νέα Επιτροπή, το Κολέγιο των Επιτρόπων, όπως λέγεται στις Βρυξέλλες, το οποίο θα αναλάβει με ένα μήνα καθυστέρηση, στις 2 Δεκεμβρίου.

Με 461 ψήφους υπέρ, 157 κατά και 89 ευρωβουλευτές να απέχουν, η Φον ντερ Λάιεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία – μεγαλύτερη και από εκείνη που αναμενόταν να αποκτήσει. Ο πήχυς, άλλωστε, ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, καθώς στην ψηφοφορία του Ιουλίου, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την είχε εγκρίνει για τη θέση της προέδρου, της είχε δώσει μια οριακή πλειοψηφία, μόλις εννέα ψήφων.

Τη νέα πρόεδρο της Επιτροπής στήριξαν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό, από το οποίο προέρχεται η ίδια, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, καθώς και ορισμένοι βουλευτές του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος. Οι Πράσινοι απείχαν από την ψηφοφορία, καθώς η πρόεδρός τους, Σκα Κέλερ, τόνισε ότι έχει ανησυχίες για μερικούς από τους νέους επιτρόπους και προέτρεψε τη Φον ντερ Λάιεν να δημιουργήσει μια «κλιματική Επιτροπή».

Ωστόσο, η νέα πρόεδρος δεν χρειαζόταν τις προτροπές της Κέλερ. Η ίδια ανακοίνωσε ότι, λίγες ημέρες αφότου αναλάβει τα ηνία της Επιτροπής, στις 11 Δεκεμβρίου, θα αποκαλύψει τη νέα «πράσινη συμφωνία» για μηδενικούς ρύπους έως το 2030, αλλά και τη θέσπιση ενός ταμείου που θα χρηματοδοτεί φτωχότερα κράτη-μέλη, τα οποία θα κληθούν να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

«Δεν έχουμε πια ούτε μία ώρα για χάσιμο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», είπε και προσέθεσε ότι η μετάβαση στην «κλιματική ουδετερότητα» πρέπει να επιτευχθεί με βιώσιμο τρόπο, συμπεριλαμβάνοντας εργαζομένους, περιφέρειες και κυβερνήσεις που εξακολουθούν να βασίζονται στον άνθρακα για τις θέσεις εργασίας, τις ενεργειακές ανάγκες και την οικονομική ανάπτυξη. «Πρέπει να τους συμπεριλάβει όλους, διαφορετικά δεν θα συμβεί καθόλου», τόνισε. Ισως μια από τις πρώτες περιπτώσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει να είναι η Δυτική Μακεδονία, για την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι μέχρι το 2028 θα έχουν κλείσει οι λιγνιτικές μονάδες.

Για το θέμα της μετανάστευσης ανέφερε πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο οφείλουν να επαναπατρίζονται. «Η μετανάστευση δεν θα φύγει, θα μείνει μαζί μας», δήλωσε απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές. «Οι μετανάστες που μένουν στην Ευρώπη θα πρέπει να ενσωματώνονται, πρέπει όμως επίσης να εξασφαλίζουμε ότι αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται μια πρώτη συνολική πρόταση-πακέτο της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, που πέρα από την αναθεώρηση του Δουβλίνου, θα περιέχει ένα αναλυτικό σύστημα επιστροφών, μετεγκατάστασης, συμφωνίες με τρίτες χώρες και νέους κανονισμούς για τη Σένγκεν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή