“Μαζί, με στόχο την παιδεία” από την Alpha Bank

“Μαζί, με στόχο την παιδεία” από την Alpha Bank

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Ευρώπη -και ειδικά η Δυτική Ευρώπη- να είναι μια από τις πλέον «ώριμες» ψηφιακά γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη, ωστόσο, σε επίπεδο εκπαιδευτικού συστήματος η περιοχή κινείται ακόμη μακράν της ψηφιακής ολοκλήρωσης. Παρά τους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί, σήμερα η πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών σε ψηφιακές τεχνολογίες και η χρήση τους εντός των σχολείων υστερεί και δεν συμβαδίζει με τις αυξημένες ψηφιακές απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Μόλις ένας στους πέντε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ε.Ε. παρακολουθεί σχολείο που έχει πρόσβαση στο Internet με ταχύτητες άνω των 100 Mbps, ενώ το 79% των μαθητών δεν συμμετέχει στο γράψιμο κώδικα στο σχολείο, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, επιχειρεί να βάλει την εκπαίδευση σε ψηφιακά μονοπάτια, ξεκινώντας από τη γρήγορη σύνδεση μαθητών και εκπαιδευτικών με το Διαδίκτυο. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται η άμεση αναβάθμιση των συνδέσεων των σχολείων σε τεχνολογία VDSL, με στόχο την ορθή χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τον δικό της ρόλο στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου μοντέλου εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπου η ψηφιακή τεχνολογία διαδραματίζει κομβικό ρόλο, «χτίζει» σταθερά η Alpha Bank, στηρίζοντας το ελληνικό σχολείο και τους Έλληνες εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Μαζί, με στόχο την παιδεία», Τράπεζα, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, υποστηρίζει με συνέπεια την πρόσβαση των παιδιών στη γνώση, ενισχύοντας σχολεία με σύγχρονα συστήματα διδασκαλίας, βιβλία και αθλητικό εξοπλισμό.

Το Πρόγραμμα, ξεκίνησε το 2018, σε 19 δημοτικά της χώρας, και ήδη έχει ολοκληρωθεί για δύο συνεχείς σχολικές χρονιές. Φέτος η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε ως πρώτο σταθμό την ακριτική Κάσο των σχεδόν 1.000 μόνιμων κατοίκων και επεκτάθηκε σε συνολικά 20 σχολεία ανά την Ελλάδα: δημοτικά των δήμων Ελληνικού-Αργυρουπόλεως και Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Σχολείο Ασβεστόπετρας Εορδαίας και το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας. Η παράδοση εξοπλισμού στην Κάσο έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της Τράπεζας, ενώ οι μαθητές γνώρισαν και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Νομισματικής Συλλογής της Τραπέζης «Νόμος-Νομίζω-Νόμισμα» και παρέλαβαν τη διαδραστική και πρωτότυπη βαλίτσα του Προγράμματος, που περιέχει ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό.

Οι τοπικές κοινωνίες, όπου έχει «τρέξει» το Πρόγραμμα, έχουν αγκαλιάσει τη δράση με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, καθώς όχι μόνο είδαν μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία να επωφελούνται στην πράξη, αλλά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ανθρώπους, τους οποίους η Alpha Bank έχει στο πλευρό της στη δράση «Μαζί, με στόχο την παιδεία». Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «χρυσό» κορίτσι της σκοποβολής, Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια Άννα Κορακάκη, μία αθλήτρια-πρότυπο για τη νέα γενιά, η οποία παρευρέθη τις παραδόσεις εξοπλισμού που πραγματοποιήθηκαν σε δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε σχολείο, που εντάσσεται στη δράση «Μαζί, με στόχο την παιδεία», η Alpha Bank προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τον εκπαιδευτικό και τη σύγχρονη τάξη: ένα ολοκληρωμένο διαδραστικό σύστημα διδασκαλίας, που περιλαμβάνει πίνακα, ηλεκτρονικό υπολογιστή και μία συσκευή προβολής. Παράλληλα, προσφέρει βιβλία για την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το διάβασμα, ενώ σημαντικό τμήμα του Προγράμματος αφορά και τη φυσική κατάσταση των παιδιών, με τη διάθεση ειδών αθλητικού εξοπλισμού.

Μέσα σε δύο χρόνια, ο απολογισμός του Προγράμματος είναι ήδη πλούσιος: η Alpha Bank έχει δώσει το «παρών» σε 39 δημοτικά σχολεία, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, εφοδιάζοντάς τα με ισάριθμους διαδραστικούς πίνακες, 780 βιβλία και 3.549 είδη αθλητικού εξοπλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή