Β. Κορέα: «Πολύ σημαντική» στρατιωτική δοκιμή ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ

Β. Κορέα: «Πολύ σημαντική» στρατιωτική δοκιμή ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μία πολύ σημαντική δοκιμή» ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ, η οποία, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο πρακτορείο KCNA, μπορεί να οδηγήσει στην αναβάθμιση της στρατηγικής θέσης της χώρας. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες για τη δοκιμή.

Όπως αναφέρουν ορισμένοι αναλυτές, οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας ενδέχεται να δοκίμασαν τη μηχανή ενός εκτοξευτή δορυφόρων ή έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, παρότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά διεθνών κυρώσεων αναφορικά με το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μία χρονική στιγμή, που η Πιονγιάνγκ μοιάζει να κλείνει την πόρτα σε περαιτέρω διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν χρειάζεται να μπούμε σε εκτενείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ τώρα, και η αποπυρηνικοποίηση έχει ήδη βγει εκτός του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο ο Βορειοκορεάτης πρέσβης στον ΟΗΕ, Κιμ Σονγκ.

Η Βόρεια Κορέα έχει θέσει προθεσμία μέχρι το τέλος του χρόνου στις ΗΠΑ, για να παρουσιάσουν μία νέα συμφωνία αποπυρηνικοποίησης, η οποία θα περιλαμβάνει σημαντικές ελαφρύνσεις στον τομέα των κυρώσεων και γενικώς θα θέσει έναν «νέο δρόμο» στις διαπραγματεύσεις των δύο χώρων, τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έθεσε στο κέντρο της ατζέντας του το 2018.

Τέλος, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να προχωρήσει στην εκτόξευση ενός δορυφόρου, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματα της για παραχωρήσεις. Μέσω αυτού του δορυφόρου, η Πιονγιάνγκ θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει περισσότερες βαλλιστικές δοκιμές με λιγότερο «προκλητικό» τρόπο, συγκριτικά με πιθανές εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλης εμβέλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή