Αντρέι Μασλόφ: «Να τηρείται το Δίκαιο της Θάλασσας»

Αντρέι Μασλόφ: «Να τηρείται το Δίκαιο της Θάλασσας»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θεωρώ αδύνατο ένα θερμό επεισόδιο, μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, γιατί και οι δύο χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ», εκτίμησε χθες ο Ρώσος πρεσβευτής στη χώρα μας, Αντρέι Μασλόφ, κατά την καθιερωμένη συνάντησή του με Ελληνες δημοσιογράφους, στο κλείσιμο της χρονιάς. «Η Ρωσία απηύθυνε έκκληση και στις δύο χώρες που υπέγραψαν το πρόσφατο μνημόνιο (την Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη) να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική σύνεση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη τεταμένη κατάσταση», υπενθύμισε ο Ρώσος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε λύση εκκρεμών ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο «πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων της συνθήκης της Λωζάννης και της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μασλόφ τόνισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι «η ενεργειακή συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία δεν αφορά σε καμία περίπτωση τα Κατεχόμενα της βόρειας Κύπρου» και τάχθηκε υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού «στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς έξωθεν πιέσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, με κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων».

Οπως δήλωσε ο κ. Μασλόφ, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ, συζήτησαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Μόσχα την ιδέα να κηρυχθεί το 2021 Κοινό Αφιερωματικό Ετος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, το οποίο θα συμπέσει με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ο Ρώσος πρέσβης εξήρε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως κι εκείνες της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ε.Ε., ανήκει στην ομάδα των ευρωπαϊκών κρατών που επιθυμούν εξομάλυνση των σχέσεων Μόσχας – Δύσης, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας χωρίς τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή