«Rebrain Greece», κυριολεκτικώς…

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολα μεταφράζεται ο τίτλος του προγράμματος «Rebrain Greece». Μάλλον αποτελεί παράφραση του «Remain Greece», μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας που άνθησε την εποχή της μεγάλης φυγής και προσπαθούσε να πείσει τους νέους να μείνουν στην Ελλάδα. Και ενώ το «Παραμένουμε Ελλάδα» ή «Παραμείνετε Ελλάδα» κάτι λέει στη γλώσσα μας, το «Rebrain Greece» είναι μία από εκείνες τις εκφράσεις στα αγγλικά που όλοι οσμιζόμαστε τι σημαίνει, αλλά δεν μπορούμε να την αποδώσουμε στα ελληνικά. Με βάση το πρόγραμμα και όσα είπε ο υπουργός, ξέρουμε ότι σημαίνει «ξαναφέρνουμε τα μυαλά στην Ελλάδα». Κυριολεκτικώς, όμως, είναι «ξαναβάζουμε μυαλό στην Ελλάδα».

Το να «ξαναβάλουμε μυαλό στην Ελλάδα» (που θα φέρει πίσω και χωρίς έξοδα τα μυαλά που έφυγαν) είναι μεγάλη υπόθεση. Ειδικώς αν έχουμε αυτόν τον δημόσιο τομέα. Δεν εννοούμε μόνο ότι από τις 3.000 ευρώ που υπόσχεται το υπουργείο Εργασίας σε όσους επαναπατριστούν, το υπουργείο Οικονομικών θα πάρει τα 1.500. Αναφερόμαστε σε άλλες τραγελαφικές λεπτομέρειες στη λειτουργία του Δημοσίου, που κάνουν όσους έμειναν να θέλουν να φύγουν.

Για παράδειγμα: Αυτή είναι η εποχή που πολλοί Ελληνες –γονατισμένοι από φόρους και τέλη– καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες. Για να το κάνουν χρειάζονται έναν σκασμό χαρτιά. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να καταθέσουν: 1) Αδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, 2) πινακίδες, 3) φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ., 4) απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, 5) υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο, 6) υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα βεβαιώνεται ότι το όχημα δεν θα σταθμεύσει σε δημόσιο δρόμο κ.ά.

Μία υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύει σε ιδιωτικό χώρο και μία ακόμη ότι δεν θα σταθμεύει σε δημόσιο χώρο; Ας το προσπεράσουμε! Ετσι κι αλλιώς, οι υπεύθυνες δηλώσεις δεν αξίζουν –λόγω πληθωρισμού– ούτε το χαρτί στο οποίο υπογράφονται. Ας προσπεράσουμε επίσης το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών ζητάει από τον πολίτη να καταθέσει ένα χαρτί που εκδίδει το υπουργείο Μεταφορών. Στην Ελλάδα ξέρουμε ότι τα υπουργεία δεν μιλιούνται μεταξύ τους· μερικές φορές δεν μιλιούνται καν οι υπουργοί. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι οι ΔΟΥ ζητούν από τους πολίτες να καταθέσουν έγγραφα που εκδίδουν οι ίδιες οι ΔΟΥ. Δηλαδή και τα τέλη κυκλοφορίας πληρώνονται στις ΔΟΥ και η δήλωση εισοδήματος γίνεται στις ΔΟΥ. Προς τι να κατατεθούν πάλι στη ΔΟΥ;

Συνεπώς, καλές είναι οι πρωτοβουλίες και τα τριχίλιαρα για το «Rebrain Greece», αλλά μήπως πρέπει να ξεκινήσουμε από το να ξαναφέρνουμε τη λογική στον δημόσιο τομέα; Μετά, όλα τα άλλα βρίσκονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή