«Οχι» στη συμφωνία για τις βάσεις από ΣΥΡΙΖΑ

«Οχι» στη συμφωνία για τις βάσεις από ΣΥΡΙΖΑ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναδίπλωση έναντι της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα προχωρεί, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αυτή που είχε ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις, σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τα δεδομένα έχουν αλλάξει» και ως εκ τούτου αλλάζει και η στάση του κόμματος. Ποια είναι τα «δεδομένα;». Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως οι ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις «ασφαλείας» απέναντι στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, όπου «ο κ. Τραμπ απέφυγε να πάρει σαφή θέση» επαναλαμβάνοντας μάλιστα «τη φιλία του» με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, προτάσσει και έναν ακόμη λόγο για να πάρει αποστάσεις από την ψήφιση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρονικό σημείο που συμπίπτει με την ιδιαίτερα οξυμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, κάτι που μπορεί να βάλει στο στόχαστρο την ίδια τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, είχε προϊδεάσει για μια τέτοια απόφαση, καθώς ήδη πριν από τη μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον είχε προβεί σε σειρά ανακοινώσεων που συνέδεαν τη συμφωνία για τις βάσεις με τα αποτελέσματα που θα παρήγαγε η επίσκεψη Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα. Πηγές του κόμματος σημείωναν στην «Κ» πως η πολιτική είναι κάτι ρευστό και αλλάζει ανάλογα με το κατά πόσον συγκλίνουν τα συμφέροντα των χωρών και, ως εκ τούτου, μετά τη στάση των ΗΠΑ «και εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε την πολιτική μας». Στο ίδιο πλαίσιο, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ασκούσαν ιδιαίτερη κριτική στη φράση «προβλέψιμος σύμμαχος» που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης για την Ελλάδα λίγο πριν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να είναι προβλέψιμη, αλλά να κινείται με βάση τα συνεχώς εναλλασσόμενα δεδομένα», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα για να τον ενημερώσει αναλυτικά για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στις ΗΠΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέρχεται στη συνάντηση, όπως λένε αρμόδιες πηγές, με στόχο να συνεισφέρει στο «εθνικό μέτωπο» επισημαίνοντας όλα αυτά τα λάθη και τις παραλείψεις. Το γενικό σκεπτικό του κ. Τσίπρα είναι πως οι ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός εταίρος όταν υπάρχει αμοιβαιότητα και σύμπτωση συμφερόντων και όχι όταν «μόνο δίνεις και δεν παίρνεις». «Ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε τις ΗΠΑ ως έναν υποχρεωτικά δεδομένο εταίρο. Θέλαμε να έχουμε σύμπτωση συμφερόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος τομεάρχης κ. Κατρούγκαλος. Κριτική από πλευράς του κ. Τσίπρα αναμένεται να υπάρξει και για τη στήριξη Μητσοτάκη στην πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράν. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ήταν λάθος η ταύτιση της Ελλάδας με την αμερικανική πρωτοβουλία στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας πως η πάγια θέση της Ελλάδας είναι η ειρηνική λύση των διαφορών. Τέλος, βέβαιο θεωρείται πως ο κ. Τσίπρας θα επαναλάβει και κατ’ ιδίαν στον πρωθυπουργό τη βούλησή του να προταθεί εκ νέου ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος «επιτέλεσε ιδανικά τα καθήκοντά του», σύμφωνα με όσα έχει πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή