Στρόφιγγες και συμμαχίες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασαν εν μέσω εντεινόμενης  αναταραχής για τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, τον αγωγό Τurkish Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία και μέσω του βαλκανικού διαδρόμου στην Κεντρική Ευρώπη. Με τη λειτουργία του Τurkish Stream, που θα ξεκινάει απο το Νοβοροσίσκ και θα καταλήγει ποντισμένος στη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου σε πρώτη φάση στην ευρωπαϊκή Τουρκία, η Ρωσία παρακάμπτει την εχθρική της Ουκρανία και η Τουρκία ενισχύει τον ρόλο του κατόχου της στρόφιγγας των αγωγών προς τη Δύση. Με βάση τους σχεδιασμούς ο «σωλήνας» θα τροφοδοτεί την τουρκική αγορά και διακλαδούμενος μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας θα δίνει αέριο στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εξ ου και η παρουσία στην εκδήλωση της Κωνσταντινούπολης των ηγετών Μπόικο Μπορίσοφ και Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στον Turkish Stream συντασσόμενη με ΗΠΑ και Ε.Ε. που επιμένουν(;) στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική δεξαμενή και μάλιστα παλαιότερα οι Βρυξέλλες απαγόρευαν «επί ποινή» παραβίασης του ευρωπαϊκού  ενεργειακού νομικού πλαισίου τόσο στη Βουλγαρία (κυρίως) όσο και στη Σερβία, την παραχώρηση εδάφους για τη διέλευση του συγκεκριμένου αγωγού. Τώρα αντέδρασαν μόνο οι Αμερικανοί, ενώ οι  της Ε.Ε. σιώπησαν και μάλιστα από τη Σόφια μεταδίδονται πληροφορίες ότι από τον Turkish Stream διοχετεύονται ήδη στο βουλγαρικό δίκτυο ποσότητες αερίου, κάποιες εκ των οποίων φτάνουν και στην Ελλάδα μέσω του υφιστάμενου κάθετου άξονα. Αν οι Βρυξέλλες έδωσαν έστω και διά της σιωπηρής ανοχής το πράσινο φως στη Βουλγαρία για τη διέλευση του ρωσικού αερίου, τότε για ποιο λόγο να μη διεκδικήσουμε και εμείς συμμετοχή, που πέραν των άλλων θα βοηθήσει και στην αναθέρμανση των σχέσεων με τη Μόσχα; Ζούμε στην εποχή της σκληρής  διπλωματίας των αγωγών και στην ενεργειακή σκακιέρα το παιχνίδι έχει ανάψει.

Τουρκία και Ελλάδα διεκδικούν ρόλο ενεργειακού κόμβου. Η Τουρκία έχει το προβάδισμα αλλά και εμείς δεν πάμε πίσω. Σε λίγους μήνες θα λειτουργήσει ο TAP με το αζερικό  φυσικό αέριο, ο IGB με τη Βουλγαρία ετοιμάζεται, το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο  αναμένεται στο επόμενο διάστημα στην  Αλεξανδρούπολη και βεβαίως η υπογραφή της κατασκευής του EastMed μας δένει με τη νέα ενεργειακή δεξαμενή, αυτή της Ανατολικής Μεσογείου. Εχουμε όλες τις προϋποθέσεις να γίνουμε σημαντικός ενεργειακός παίκτης. Αρκεί να κινηθούμε  στη βάση στρατηγικού σχεδιασμού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή