Είναι μεγάλη η σκακιέρα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση η σύγχυση γύρω από την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την κοινωνία να αγωνιά για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Είναι το πρώτο που ρωτούν οι πολίτες στις συζητήσεις και   αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB όπου 54% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το φοβούνται. Εχει αυξημένες πιθανότητες να γίνει; Οι ψύχραιμες προσεγγίσεις στρατιωτικών, διπλωματών, γεωπολιτικών αναλυτών, δεν αποκλείουν μια ολιγόωρη σύγκρουση όχι μόνο ως «ατύχημα» αλλά και ως μέρος του σχεδιασμού της Τουρκίας να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Ολοι, πάντως, συμφωνούν και ελπίζουν, πλην ίσως κάποιων «τσάμπα πολεμοκάπηλων», ότι ένα τέτοιο επεισόδιο δεν πρέπει να ξεκινήσει, γιατί αν ξεκινήσει δεν μαζεύεται.

Ας υποθέσουμε ότι γίνεται ένα μίνι «μπαμ», τους βυθίζουμε ή μας βυθίζουν ένα ή δύο πλοία, τους ρίχνουμε ή μας ρίχνουν ένα ή δύο αεροπλάνα, τους δίνουμε ή μας δίνουν ένα «γερό μάθημα».

Μπορεί την επομένη να σταθεί κυβέρνηση στην Αθήνα ή και ο Ερντογάν στην Αγκυρα, με την κοινή γνώμη αισθανόμενη εθνική ταπείνωση να αξιώνει συντριπτική απάντηση στον εχθρό; Και ποιος μηχανισμός του διεθνούς παράγοντα θα εμποδίσει την κλιμάκωση; Να ελπίζουμε στο ΝΑΤΟ  και στο άρθρο 5 που λέει ότι οι σύμμαχοι σπεύδουν σε βοήθεια ενός μέλους όταν αυτό δέχεται επίθεση;

Οχι, φυσικά, αφού το συγκεκριμένο άρθρο αφορά επίθεση από μη μέλος και θεωρεί αδιανόητη την πολεμική σύγκρουση μεταξύ δύο δικών του μελών. Κατά μόνας, οι ισχυροί εταίροι (Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ κ.ά.) θα στείλουν πλοία, αεροπλάνα και στρατό εναντίον του Ερντογάν όταν έχουν τεράστια οικονομική εξάρτηση από την Τουρκία, με τη Μέρκελ στην επικείμενη επίσκεψή της εκεί να εγκαινιάζει μεγάλο εργοστάσιο της VW; Μήπως όμως μας «σώσει» ο «αγαπημένος» μας Πούτιν που καλύπτει ανοιχτά και υποδαυλίζει την επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή προσβλέποντας στην αποσταθεροποίηση του ΝΑΤΟ;

Η έλευση στην περιοχή του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ», συνοδεία και ελληνικού πολεμικού σκάφους, καλλιεργεί ελπίδες στην ελληνική πλευρά ότι ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά, αλλά μπορεί και να μη φτάνει η γαλλική παρουσία. Σε κάθε περίπτωση η διπλωματία εργάζεται πυρετωδώς ώστε να μη φτάσουμε έως εκεί, αλλά είναι αυτονόητο ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή