Προτεραιότητα Μητσοτάκη οι ξένες επενδύσεις

Προτεραιότητα Μητσοτάκη οι ξένες επενδύσεις

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση του Κυρ. Μητσοτάκη πως επιδιώκει επενδύσεις «100 δισ. σε βάθος οκταετίας», κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, δεν ήταν τυχαία. Ο πρωθυπουργός ήδη από την εποχή που βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση είχε ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό του που έλεγε πως «η ισχυρή οικονομία είναι αυτή που δημιουργεί τις βάσεις για μια ισχυρή χώρα σε όλους τους τομείς». Συνεπώς η επιτυχία της κυβέρνησής του στο οικονομικό και επενδυτικό πεδίο δεν αποτελεί απλώς «ακόμα έναν τομέα» αλλά βασικό κινητήριο μοχλό για τα πάντα. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο πως πλέον έχει παρέλθει το «εξάμηνο χάριτος» και η περίοδος που καθυστερήσεις και προβλήματα «περνούν κάτω από τα ραντάρ», ο κ. Μητσοτάκης «παίρνει πάνω του» μεγάλο κομμάτι της εξωστρέφειας και των επενδυτικών προοπτικών που μπορεί να αναπτύξει η Ελλάδα.

Η διήμερη επίσκεψή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είχε κυρίως αυτόν τον σκοπό: να διαφημίσει τη χώρα και τις προοπτικές της σε μια μεγάλη μερίδα της αφρόκρεμας του παγκόσμιου επενδυτικού κλάδου και να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας για τη χώρα μετά τη δεκαετία 2010-2019. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε στο πλευρό του πρωθυπουργού στο Νταβός βρισκόταν ο επικεφαλής οικονομικός του σύμβουλος Αλ. Πατέλης, ο οποίος λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος του Μαξίμου με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

Κατά το διήμερο που έμεινε ο κ. Μητσοτάκης στο Νταβός, είχε σειρά κορυφαίων συναντήσεων, όπως με τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ και την οικονομική διευθύντρια της Heineken Λορένς Ντεμπρού. Αυτό που προέκυψε και για το οποίο στο Μαξίμου δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είναι πως μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν πλέον την Ελλάδα διαφορετικά και το επόμενο διάστημα επιχειρηματικοί κολοσσοί ετοιμάζουν επισκέψεις στη χώρα, με τις προοπτικές να εντοπίζονται σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η πολιτιστική κληρονομιά, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμμάτων, η αγορά ακινήτων. Ο κ. Μητσοτάκης στην ίδια λογική της αναζήτησης επενδύσεων παρεκάθησε σε κοινό γεύμα με τον υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, τον υπ. Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και την υπ. Μεταφορών Ιλέιν Τσάο, ενώ είχε συνάντηση, ενόψει και της επίσκεψης στο Παρίσι στις 29 του μήνα, με τον υπ. Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή