Σε ρόλο πυροσβέστη το Μαξίμου

Σε ρόλο πυροσβέστη το Μαξίμου

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τον φόβο οι αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα να δημιουργήσουν ένα κλίμα διχοτόμησης της Ελλάδας σε Βορρά και Νότο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την κατάθεση τροπολογίας για να μην υποβιβαστούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη, προχωρώντας ουσιαστικά σε μια υποχώρηση επί του θέματος.

«Με απόφαση του πρωθυπουργού, αναλαμβάνεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού», ανέφερε σχετικά ο κ. Πέτσας, επιχειρώντας να βάλει φρένο στις αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες από χθες το βράδυ αναπτύσσονταν με γεωμετρική πρόοδο.

Ο κ. Πέτσας, δικαιολογώντας την κυβερνητική πρωτοβουλία, εστίασε ακριβώς στο σημείο του πιθανού διχασμού. «Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο», σημείωσε, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης».

Την ίδια ώρα, επιχειρώντας να ισορροπήσει το εκκρεμές από τις κατηγορίες πως η εν λόγω απόφαση είναι ευνοϊκή για τον ΠΑΟΚ και παραβιάζει το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο κ. Πέτσας ανακοίνωνε την απόφαση του πρωθυπουργού για διαγραφή του ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με τη χαρακτηριστική φράση «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται». Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρήθηκε απαραίτητη μετά την ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, με την οποία ουσιαστικά «απειλούσε» με παραίτηση από την Κ.Ο. της Ν.Δ. στην περίπτωση που δεν δικαιωνόταν ο ΠΑΟΚ.

Η γνωμοδότηση, πάντως, της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης με ψήφους 3-2, είχε προκαλέσει ούτως ή άλλως μεγάλες αντιδράσεις σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με αρκετά πολιτικά στελέχη, ανεξαρτήτως κόμματος, να παίρνουν θέση υπέρ του ΠΑΟΚ.

Ο κ. Ζέρβας

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα, που ανέφερε ότι «το πλήγμα δεν είναι μόνο κατά του ΠΑΟΚ, κατά της ομάδας που κατακτά τίτλους και πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια», αλλά «το πλήγμα είναι και κατά της πόλης, που αρχίζει να νιώθει περηφάνια και αυτοπεποίθηση».

Τα πυρά πολλών στη Βόρεια Ελλάδα συγκέντρωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και νυν δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, με δήλωσή του τάχθηκε υπέρ του ΠΑΟΚ και άσκησε δριμεία κριτική στον υφυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «πληγή για τον ελληνικό αθλητισμό», προσθέτοντας ότι «είναι εντεταλμένος συμφερόντων» και πως «κάνει κακό στη Νέα Δημοκρατία».

Ο κ. Πέτσας, πάντως, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στον κ. Αυγενάκη σημειώνοντας πως απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην κυβέρνηση επιθυμούν να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα ο συγκεκριμένος κύκλος εσωστρέφειας με επίκεντρο το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς θεωρείται πως μια τέτοια συζήτηση, αν δεν ελεγχθεί, όχι μόνο μπορεί να αποπροσανατολίσει από τα σημαντικά θέματα, αλλά και να προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση στη Βόρεια Ελλάδα, που υπενθυμίζεται πως αποτελεί μια από τις περιοχές που η Ν.Δ. κερδίζει μεγάλες πλειοψηφίες διαχρονικά, όπως συνέβη και στις τελευταίες εκλογές.

Ενδεικτικό είναι ότι κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν στην «Κ» τις πολλαπλές συναντήσεις που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο εξάμηνο στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για το γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Διαγραφή Ζαγοράκη από τη Ν.Δ.

Ιδιαίτερη ενόχληση υπήρχε στο Μαξίμου, ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, για τον ευρωβουλευτή Θοδ. Ζαγοράκη. Αρχικά υπήρξαν αρκετές συγκεχυμένες πληροφορίες για τις προθέσεις του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., μερικές εκ των οποίων μιλούσαν ακόμα και για άμεση παραίτησή του από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πιθανό υποβιβασμό του ΠΑΟΚ. Τελικά, αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο ευρωβουλευτής εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία απειλούσε με παραίτηση «εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί». Η φρασεολογία που επέλεξε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. θεωρήθηκε πως περνάει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν στην «Κ» πως δεν μπορεί μέλος της Κ.Ο. «ούτε να απειλεί», πόσο μάλλον να χρησιμοποιεί την ακόλουθη φράση, που στρέφεται εναντίον συναδέλφων του: «Εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ’ υπόδειξιν τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου». Η φράση θεωρήθηκε εμπρηστική και η απόφαση Μητσοτάκη για διαγραφή από την Κ.Ο. ήταν μονόδρομος. Ταυτόχρονα, το Μαξίμου με την απόφαση να προχωρήσει σε τροπολογία που ουσιαστικά κρατάει ΠΑΟΚ και Ξάνθη στην πρώτη κατηγορία «άδειασε την αμετροέπεια του ευρωβουλευτή», όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητούσε την παραίτηση Αυγενάκη, καθώς «οι τραγικοί πολιτικοί χειρισμοί του οδηγούν το ελληνικό ποδόσφαιρο στο χάος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή