Μητσοτάκης: Είστε στο εκεί και στο τότε

Μητσοτάκης: Είστε στο εκεί και στο τότε

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά ήταν αυτή που ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τον χαρακτήρα και τους στόχους της χθεσινής συζήτησης. Δηλαδή, μια σύγκρουση με τα βασικά αφηγήματα των δύο πλευρών, που έχουν σαφώς και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, όπως ακριβώς επιδίωκε ο πρωθυπουργός. Το είπε ο κ. Μητσοτάκης όταν ανέφερε πως «όσα ακούστηκαν νωρίτερα (σ.σ.: από τον κ. Τσίπρα) μας δείχνουν ποιος είναι το παρόν και ποιος θέλει το παρελθόν», προσθέτοντας τη χαρακτηριστική φράση, απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως «δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε. Για την ακρίβεια, είστε στο 2014».

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ακριβώς αυτό. Πως ο κ. Τσίπρας έχει ξεμείνει από αφήγημα, καθώς επένδυσε κομματικά και πολιτικά στην κρίση, η χώρα πλέον έχει βγει από αυτή και δεν έχει από πού ακριβώς να πιαστεί για να δομήσει μια σοβαρή αντιπολίτευση. «Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε με τα μαγκάλια και οι πολίτες σάς έχουν χρεώσει με τις συνέπειες της πολιτικής σας», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: στην ανάρτηση του κ. Τσίπρα για τη λιποθυμία μαθήτριας, αλλά και στην αναφορά του πως ο τζίρος την περίοδο των Χριστουγέννων μειώθηκε κατά 30%. Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε με το ερώτημα: «Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση; Εχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα;».

Ο πρωθυπουργός δεν στάθηκε μόνο στο θεωρητικό, αλλά χρησιμοποίησε και αριθμούς απαντώντας σε όσα του είχε καταλογίσει ο κ. Τσίπρας. Χαρακτηριστική η περίπτωση του ΣΕΠΕ και των ελέγχων. Τα νούμερα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, καθώς αυξήθηκαν τόσο οι έλεγχοι όσο και τα ποσά των βεβαιωμένων προστίμων. «Μου κάνει εντύπωση γιατί από τα στοιχεία φαίνεται το πόσο μειωμένοι ήταν οι έλεγχοι τον Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο. Γιατί άραγε; Πάντως, μετά τις εκλογές διπλασιάστηκαν. Μάλλον σύμπτωση θα είναι, κ. Τσίπρα», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε προσδώσει ιδεολογικά χαρακτηριστικά στην αντιπαράθεση ήδη από την πρωτολογία του, σημειώνοντας με το «καλημέρα» της συζήτησης πως «εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου, στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι» και προσθέτοντας πως «δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας». Κάνοντας μάλιστα μια αντιπαραβολή με τη λογική των επιδομάτων, πρόσθεσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι «η δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων θέσεων».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση δίνοντας αναλυτικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα για την ανεργία: «Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 16,5%, από το 18,6% του αντίστοιχου μήνα επί ΣΥΡΙΖΑ».

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε ολόκληρη τη συζήτηση για τα εργασιακά μέσα σε ένα μεγαλύτερο κάδρο, αυτό της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας όχι μόνο την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 1%, φτάνοντας το 0,992%, αλλά και ξένα δημοσιεύματα που μιλούν για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή