ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πικάντικο μοσχαράκι με μανταρίνι

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Μοσχάρι, Κρέας, μανταρίνια, Συνταγές, Πιπεριές, Μπαχαρικά

Και όμως, το μανταρίνι προσαρμόζεται με ευκολία σε αλμυρές συνταγές, όπως σε αυτό το πλούσιο, πικάντικο μοσχαράκι προσθέτοντας φρεσκάδα και γλυκόξινη γεύση.

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: 4 / Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 1ώρα / Χρόνος: 1 ώρα + 30΄

Υλικά
  • 1 κιλό μοσχαρίσια ελιά, σε κύβους περίπου 3 εκ.
  • 500 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένες
  • 2 πιπεριές τσίλι φρέσκες, ψιλοκομμένες
  • 50 γρ. τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 600 ml χυμός μανταρινιού + 10 γρ. φλούδα μανταρινιού, ψιλοκομμένη
  • 150 ml γλυκό Μοσχάτο Λήμνου
  • 50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 250 ml γάλα καρύδας
  • 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς, σε σκόνη
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 4 κουτ. σούπας κόλιανδρος φρέσκος, ψιλοκομμένος, ή δυόσμος, για το σερβίρισμα


Διαδικασία

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς το μοσχάρι και το αφήνουμε 1 ώρα εκτός ψυγείου. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τους κύβους μοσχαριού από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

Αφαιρούμε το μοσχάρι με τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 8-10 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές τσίλι, το τζίντζερ και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10-12 λεπτά. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρασί.

Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον χυμό μανταρινιού και τη φλούδα και, μόλις αρχίσει να βράζει, ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.

Ρίχνουμε το ξίδι, το γάλα καρύδας και τον κουρκουμά, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 ώρα ή μέχρι να γίνει το κρέας.

Συνοδεύουμε με ρύζι ή πουρέ γλυκοπατάτας, πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο ή τον δυόσμο και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ