Θεωρείο (27/02/20)

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλοπιάσματα Καλαφάτη

Στην Ολομέλεια προς ψήφιση έρχεται σήμερα το ασφαλιστικό, με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Στ. Καλαφάτη να μαγειρεύει πριν πεινάσει. Χθες, σε πηγαδάκι που είχε με βουλευτές στη Βουλή, μου μετέφεραν πως τους καλούσε «να μην λείψει κανείς», ώστε η κυβέρνηση «να δώσει με επιτυχία την κοινοβουλευτική, την πολιτική αλλά και την επικοινωνιακή μάχη». Είναι προφανές πως ο γραμματέας θέλει να αποφύγει στραβοπάτημα της τελευταίας στιγμής, εξ ου και «καλόπιανε» την Κ.Ο. της κυβερνητικής παράταξης.

Αλαζονικοί γραμματείς

Σας έγραφα χθες πως αρκετά μέλη του μητρώου στελεχών έχουν δυσαρεστηθεί επειδή οι αρμόδιοι, για επικοινωνία μαζί τους, βουλευτές δεν απαντούν στα τηλέφωνα, με αποτέλεσμα να πάρουν αποστάσεις από την όλη διαδικασία. Και οι βουλευτές, όμως, με τη σειρά τους έχουν πρόβλημα επικοινωνίας με κάποιους γενικούς γραμματείς που έχουν την ίδια συνήθεια: δεν απαντούν στα τηλέφωνα. Τέσσερα-πέντε μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ. μου μετέφεραν πως πιο εύκολα απαντάει ο ίδιος ο… υπουργός στο τηλέφωνο παρά ο γενικός γραμματέας, κατηγορώντας πολλούς από αυτούς για πρώιμα φαινόμενα αλαζονείας.

Η αδυναμία του Μητσοτάκη

Η υπουργός Παιδείας είναι γνωστή και ιδιαίτερα προβεβλημένη. Ωστόσο, στο υπουργείο που κατοικοεδρεύει στα βόρεια προάστια η αδυναμία του πρωθυπουργού ακούει στο όνομα Βασ. Διγαλάκης. Ο υφυπουργός Παιδείας είναι πολύ χαμηλών τόνων και κάνει τη δουλειά του αθόρυβα, κάτι που εκτιμάει ιδιαίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης. Χαρακτηριστικό της φύσης του υφυπουργού είναι πως στο θέμα των κολεγίων δεν είχε… ακριβώς την ίδια άποψη με την προϊσταμένη του υπουργό, αλλά φρόντισε να μην βγει ποτέ προς τα έξω κάποια δυσαρέσκεια.

Χρυσό βατόμουρο

Πώς μπορεί κάποιος να εκφράσει δύο απαράδεκτα νοήματα μέσα σε λίγες μόνο λέξεις; Το κατάφερε ο ολυμπιονίκης και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Νικολαΐδης. Αρχικά είπε πως ένα κρούσμα κορωνοϊού «ανάμεσα στους πρόσφυγες θα έλυνε πολλά προβλήματα για την κυβέρνηση». Αλλά, όπως φάνηκε, υπήρχε και… χειρότερο, καθώς πρόσθεσε ένα εντελώς άστοχο υπονοούμενο, που μάλλον ήθελε να είναι ταξικό, όμως ήταν απλώς άστοχο: Είπε, συγκεκριμένα, πως «δυστυχώς γι’ αυτούς, όμως (και για όλους μας εάν τελικά έρθει), τον ιό θα τον φέρουν στην Ελλάδα αυτοί που έχουν λεφτά για αεροπορικό εισιτήριο, όχι όσοι στοιβάζονται σε σκηνές». 

Παραιτήσεις μελών Ν.Δ.

Η κατάσταση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ως γνωστόν δεν είναι καλή και υπερβαίνει κατά πολύ τα κόμματα. Η έναρξη των εργασιών για τις κλειστές δομές και οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ οδήγησαν 16 στελέχη της ΝΟΔΕ και της ΔΗΜΤΟ Χίου –από 20 στο σύνολο– στην παραίτηση. Οπως μάλιστα μου έλεγε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ της περιοχής, που επίσης είναι κατά της παραμονής των μεταναστών στο νησί, οι κάτοικοι έχουν ενωθεί ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, ώστε να μην προχωρήσουν τα κυβερνητικά σχέδια. Στην κυβέρνηση, πάντως, θεωρούν –και ορθώς– πως με ακρότητες και εντάσεις δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο ομολογουμένως δύσκολο πρόβλημα του μεταναστευτικού.

Η ευχή Στυλιανίδη

Ενα από τα κλου της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Ροδόπη ήταν η τρίωρη (!) συζήτηση με τους 25 και πλέον φορείς της περιοχής. Η συζήτηση πήγε καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς είχε προηγηθεί συντονισμός μεταξύ του βουλευτή Ροδόπης Ευρ. Στυλιανίδη και του πρωθυπουργικού γραφείου για όλα τα θέματα της περιοχής και το αποτέλεσμα ήταν άρτιο. Μάλιστα, με το πέρας της συζήτησης ο Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του για την περιοχή, που εκφράστηκε κυρίως σε τρεις πυλώνες: το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, τη σχολή αστυνομίας και το νοσοκομείο του νομού, το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα εγκαινιαστεί το 2024. Και η ευχή Στυλιανίδη, όπως είπε στον Μητσοτάκη, ήταν να το εγκαινιάσει εκείνος στη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός.

«Αστακός» ο Εβρος

Μετά την εξαντλητική συζήτηση στην Κομοτηνή ακολούθησε δείπνο με θέα στη θάλασσα, όπου εκτός από τον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του έδωσαν το «παρών» οι βουλευτές Στυλιανίδης, Δημοσχάκης, Δερμεζόπουλος και Κελέτσης και οι πρόεδροι των νομαρχιακών. Εκεί ο πρωθυπουργός, σε πιο χαλαρή πολιτική συζήτηση, έδειξε πλήρως κατασταλαγμένος για το πρόβλημα του μεταναστευτικού, εκφράζοντας την άποψη ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα αποδώσει. Με ικανοποίηση, πάντως, άκουσε τους βουλευτές της ακριτικής Ελλάδας να λένε πως τα σύνορα στον Εβρο είναι πολύ πιο σφιχτά απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Μαθήματα ελληνικών

Μια συνάντηση με άρωμα ’90s έλαβε χώρα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος βρέθηκε τετ α τετ με την πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ και είχαν μια θερμή χειραψία. Η πρέσβειρα έχει υπηρετήσει ξανά στην Αθήνα ως νεαρή διπλωμάτης τη δεκαετία του 1990 και είπε στον βουλευτή της Ν.Δ. πως τον θυμάται παρακολουθώντας τον στην τηλεόραση ως δημοσιογράφο. Παρών στη συζήτηση και ο πρώην δήμαρχος Φαλήρου και νυν βουλευτής Διον. Χατζηδάκης, ο οποίος σχολίασε πως «γι’ αυτό έμαθε να μιλάει τόσο καλά ελληνικά». Παρεμπιπτόντως, τα ελληνικά της πρέσβειρας είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή