Τέλος και οι μικρές συναθροίσεις

Τέλος και οι μικρές συναθροίσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κυβερνητικό μότο είναι ένα, όπως το έχει δώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα πάρουμε όλα τα μέτρα που πρέπει προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός». Με αυτό ως απαράβατη αρχή, χθες ανακοινώθηκαν νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες από τον αρμόδιο υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά. Από εδώ και στο εξής απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων με τον κ. Χαρδαλιά να προχωρεί σε αυστηρές συστάσεις κατά την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση και να τονίζει πως οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ. Η κυβερνητική απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να ανεβεί και υπήρξε ο φόβος πως πολίτες θα βρεθούν και πάλι μαζικά σε πάρκα, πλατείες ή και παραλίες.

Συστάσεις

Ο κ. Χαρδαλιάς προχώρησε και σε αυστηρές συστάσεις όσον αφορά τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους. Συγκεκριμένα, αναφέροντας πως «αποθαρρύνονται» οι μαζικές συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, ο αρμόδιος υπουργός προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να αποφεύγουν μία ακόμα εστία μετάδοσης του ιού: τις μεγάλες συγκεντρώσεις κατ’ οίκον, καθώς υπάρχει ο φόβος πως ο περιορισμός της κίνησης έξω θα οδηγήσει πολλούς σε συγκεντρώσεις κατ’ οίκον, κάτι που είναι εξίσου επικίνδυνο.

Παράλληλα, κατά την πάγια κυβερνητική τακτική να υπάρχουν καθημερινά συστάσεις αυστηρής εφαρμογής των μέτρων, ο υφυπουργός επανέλαβε πως οι μετακινήσεις εκτός σπιτιού πρέπει να γίνονται μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, όπως η μετάβαση στην εργασία, η επίσκεψη σε γιατρό, η αγορά τροφίμων, ενώ η σωματική άσκηση επιτρέπεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους και κατά μόνας.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση δρα κλιμακωτά, ζυγίζει καθημερινά τα δεδομένα και προχωρεί στη λήψη νέων μέτρων, βάσει και των στατιστικών. Στην παρούσα φάση, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, θεωρείται κομβικό να εφαρμοστούν όσα έχουν εξαγγελθεί, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται αν κριθεί απαραίτητο να υπάρξουν νέα, αρκετά αυστηρότερα μέτρα στο μέλλον. Η φράση άλλωστε του κ. Μητσοτάκη πως η κρίση θα κρατήσει για περίπου δύο μήνες, δείχνει πως τα νέα μέτρα, εν καιρώ, πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι λόγοι που η κυβέρνηση προχωρεί σε σταδιακά και μάλιστα προληπτικά μέτρα είναι αυστηρά επιστημονικοί. Εκτός από τη διάρκεια της κρίσης που επιβάλλει μία διαχείριση των μέτρων, είναι γεγονός πως δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο peak διασποράς του ιού, που πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο και με έτοιμο το σύστημα υγείας. Συνεπώς, τα μέτρα λαμβάνονται σταδιακά και προληπτικά ώστε η καμπύλη διασποράς να γίνει ομαλά, να μη νοσήσουν όλοι μαζί, και το σύστημα υγείας να είναι έτοιμο για όλους την κατάλληλη στιγμή. Για να γίνει κάτι τέτοιο, ο απαράβατος κανόνας είναι ένας: Μένουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σπίτι και σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή