Εξοδος με χρονικό περιορισμό

Εξοδος με χρονικό περιορισμό

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξοδο για συγκεκριμένη ώρα και όχι όσο θέλει ο καθένας, είναι το επόμενο βήμα που εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που στέλνουμε το γνωστό sms το οποίο μας επιτρέπει την έξοδο, θα έχουμε συγκεκριμένο χρόνο που θα μπορούμε να είμαστε έξω από το σπίτι. Η συγκεκριμένη σκέψη εξετάζεται να εφαρμοστεί όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα και θα συνεπάγεται την κατάργηση της γραπτής δήλωσης και την έξοδο μόνο με sms. To μέτρο αυτό θα περιορίσει και την έξοδο των πιο ηλικιωμένων που είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά το Μαξίμου.

Τη συγκεκριμένη πρόθεση φωτογράφισε μία αποστροφή, χθες, του Νίκου Χαρδαλιά, όταν είπε πως δεν μπορεί κάποιος να βγαίνει έξω για απεριόριστο χρόνο.

Κατά τα λοιπά, οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πως φέτος δεν θα κάνουν το καθιερωμένο Πάσχα. Το είπε, χθες, ευθέως ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Φέτος, «δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δεν θα ψήσουμε στις αυλές και δεν θα επισκεφθούμε τις εκκλησίες μας» είναι η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου που κρίθηκε απαραίτητη ώστε να προετοιμαστεί εγκαίρως η κοινή γνώμη για τη χρονική επέκταση της εντολής «Μένουμε σπίτι», τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν καθημερινά το πώς εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες, καθώς το θεωρούν το πιο κρίσιμο κομμάτι για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή, παρά τα παραβατικά φαινόμενα που εμφανίζονται, με πολλούς να μη συμμορφώνονται στις κυβερνητικές υποδείξεις, παρατηρείται πως η πλειονότητα σέβεται και τηρεί τα μέτρα. Και επειδή η διαδικασία προβλέπεται μακρά, επιβάλλεται η κυβέρνηση να κάνει και μία ψυχολογική διαχείριση. Εξ ου και χθες ο κ. Πέτσας αρνήθηκε πως εξετάζονται νέα μέτρα, αλλά ζήτησε την πιστή εφαρμογή των όσων έχουν ήδη εξαγγελθεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως προαναφέρθηκε, πως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν στο συρτάρι σενάρια που θα έλθουν στο προσκήνιο όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα. Το συγκεκριμένο χρονικό σημείο ίσως κριθεί απαραίτητο να υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων, καθώς πιθανόν να υπάρξει χαλάρωση των πολιτών από την αναμενόμενη κόπωση. Πολύ πιθανό, πάντως, πρέπει να θεωρείται ακόμα πως θα υπάρξει κλείσιμο των διοδίων για το ευρύ κοινό τις ημέρες του Πάσχα, ενώ στο τραπέζι υπάρχουν και άλλα μέτρα. Στο μικροσκόπιο βρίσκεται και ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών που αποτελεί ένα σημείο όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Αντοχές οικονομίας

Η χθεσινή επέκταση των μέτρων στήριξης από τους αρμόδιους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα και Αδ. Γεωργιάδη ανέβασε στο 1,7 εκατ. τους εργαζομένους που θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, καλύπτοντας πλέον το 81% του συνόλου του ιδιωτικού τομέα, το 76% του συνόλου των επιχειρήσεων, αλλά και την κάλυψη 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών, το 75% του συνόλου. Δεδομένου πως δεν υπάρχει κάποιο «λεφτόδεντρο» όπως είχε πει ο Στέλιος Πέτσας και οι δυνατότητες της οικονομίας προφανώς και είναι πεπερασμένες, η απόφαση δημιούργησε μία αίσθηση πως υπάρχει περίπτωση επιστροφής στην κανονικότητα πιο σύντομα και ως εκ τούτου κρίθηκε πως υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για επέκταση των ενισχύσεων. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν φαίνεται να ισχύει. Η επέκταση των μέτρων δεν οφείλεται σε κάποια αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η κρίση θα έχει σύντομο τέλος, αλλά εδράζεται στο αυστηρό πλαίσιο του παρόντος, καθώς κρίθηκε απαραίτητη η στήριξη μιας μεγάλης γκάμας εργαζομένων. Τις προηγούμενες μέρες, άλλωστε, υπήρξε καταιγισμός πιέσεων από πολλούς κλάδους εργαζομένων για να ενταχθούν στα ΚΑΔ, κάτι που τελικά κρίθηκε απαραίτητο.

Τέλος, όσον αφορά το «μαξιλάρι» των 36,6 δισ. η κυβέρνηση είναι κάθετη και δεν προτίθεται να το χρησιμοποιήσει. Χαρακτηριστική η χθεσινή φράση του Στέλιου Πέτσα πως η διαχείριση των χρημάτων αυτών πρέπει να γίνει με σύνεση, καθώς «δεν είναι ούτε του Σταϊκούρα, όπως δεν ήταν πριν του Τσακαλώτου, ούτε του Μητσοτάκη, όπως δεν ήταν πριν του Τσίπρα. Είναι χρήματα των Ελλήνων πολιτών και θα τα διαφυλάξουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή