Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση, είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα στην Ευρώπη, με τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να αναζητούν κοινό έδαφος στη μάχη για την επούλωση των οικονομικών πληγών που θα αφήσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας, ενώ η ώρα έναρξης της συνεδρίασης μετατέθηκε δύο φορές, πριν τελικά αρχίσει αργά το βράδυ.
Ο κ. Σεντένο εξέφρασε την πεποίθηση πως είμαστε κοντά σε συμφωνία. «Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω – εξακολουθώ να πιστεύω – ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Ο ίδιος, πάντως, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του νωρίτερα είχε υπογραμμίσει ότι «δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης στην κρίση», τονίζοντας, σε αρκετά δραματικούς τόνους ότι «είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί».
«Καθώς ξεκινάμε ξανά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή. Ένα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεων μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ένα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση. Σε αυτό είμαστε μαζί. Όλοι με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρόσθεσε:
«Κάθε ώρα μας υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο. Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω – εξακολουθώ να πιστεύω – ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας».
Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχε τονίσει πως «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε – και υποχρεωμένοι», απαντώντας εμμέσως στην κριτική που ασκήθηκε εκ νέου από την πλευρά της Ιταλίας, ωστόσο εμφανίστηκε και πάλι αμετακίνητη από την πάγια θέση του Βερολίνου, δηλαδή κατά της έκδοσης ευρωομολόγου.
Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης, αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, είχε αναφέρει, πάντως, ότι Παρίσι και Βερολίνο εργάζονται από κοινού για την επίτευξη συμβιβασμού.