Απόλυτη προτεραιότητα η οικονομία

Απόλυτη προτεραιότητα η οικονομία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συγκινησιακή φόρτιση του Σωτήρη Τσιόδρα ήταν έκδηλη όταν προχθές ανακοίνωνε στο πανελλήνιο ότι παύει πλέον ο ίδιος την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της κορωνοϊκής επέλασης στη χώρα. Ηταν προφανές ότι ο άνθρωπος ένιωθε πως έκανε με επιτυχία το χρέος του προς την ελληνική κοινωνία και την προφύλαξε από τα χειρότερα. Οσοι τον λοιδορούν γιατί έκανε λάθος αποδίδοντας το ποίημα που απήγγειλε για αποχαιρετισμό στον Ελύτη, ας κοιτάξουν τα βλακώδη μούτρα τους στον καθρέφτη. Ο Σωτ. Τσιόδρας δεν οδήγησε την Ελλάδα με ιδιαίτερη ασφάλεια στο ναρκοπέδιο της πανδημίας κατά την πρώτη φάση ως ειδικός στην ποίηση, αλλά ως επιστήμονας με τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις για την περίσταση.

Επί της ουσίας, ο γιατρός επισφράγισε προχθές την αλλαγή στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, από την εξασφάλιση της υγείας του κόσμου στην αντιμετώπιση των σοβαρότατων οικονομικών συνεπειών που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Ταυτόχρονα, όμως, εξέφρασε ανοιχτά την αισιοδοξία του για την πορεία του ιού, τουλάχιστον το καλοκαίρι. Μακάρι να δικαιωθεί για άλλη μία φορά ο Σωτ. Τσιόδρας, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να ξαναχτυπήσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση ο συγκεκριμένος ιός για να ξανακλείσουν οι οικονομίες. Οι απανταχού κυβερνήσεις δείχνουν αποφασισμένες να αποφύγουν  ένα νέο γενικό  lockdown. Η κυβέρνηση του Βελγίου το είπε ανοιχτά, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν το έκρυψε. Αλλωστε και στην πρώτη φάση της πανδημίας κάποιες κυβερνήσεις, όπως της Σουηδίας, επέλεξαν να το αποφύγουν και το μετάνιωσαν πικρά, άλλες το προσπάθησαν αρχικά (Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) και αναγκάστηκαν να αλλάξουν σχεδιασμό στην πορεία, ήταν όμως πια αργά.

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία μετά το άνοιγμα των οικονομιών στην Ευρώπη και αλλού. Οι προειδοποιήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους επιστήμονες προκαλούν τουλάχιστον «ελεγχόμενη» ανησυχία. Από την άλλη πλευρά, είναι φανερό ότι η μεγάλη ύφεση, η απώλεια ανταγωνιστικότητας, η ανεργία, η κοινωνική αναταραχή δεν είναι απλά φόβοι, αλλά δημιουργούν μία πραγματικότητα που απειλεί κάθε κυβέρνηση του πλανήτη. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ με τα 36-38 εκατομμύρια ανέργους, η Γερμανία και αλλού, εκδηλώνονται πιέσεις από τμήματα του πληθυσμού για κατάργηση των περιοριστικών μέτρων.

Οι πολλοί βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της φτωχοποίησης και  αισθάνονται ανασφάλεια, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που φοβούνται ότι τα ίδια μέτρα συνιστούν ή θα μετατραπούν σε μηχανισμούς ελέγχου του πολίτη, καθώς περιορίζουν δικαιώματα και ιδιωτικότητα.

Δύσκολα μπορεί να συμβεί το τελευταίο σε χώρες όπου τα δημοκρατικά καθεστώτα είναι εδραιωμένα, αλλά δεν μπορεί  να αποκλειστεί. Οι οικονομικές πιέσεις και η φτωχοποίηση μπορεί να στρέψουν κοινωνίες προς λαϊκιστικές και ακροδεξιές επιλογές. Οι ενδείξεις είναι σαφείς, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Επομένως, οι κυβερνήσεις θα προτιμήσουν πλέον την ανοχή σε περισσότερα κρούσματα και θύματα από τον κορωνοϊό, παρά να ξανακλείσουν τις οικονομίες. Σε κάποιες βόρειες χώρες έχουν ήδη εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνιών τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή