Τα Ζάππεια και τα ΜΜΕ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αλήστου μνήμης κομμουνιστικός ολοκληρωτισμός δεν είχε τέτοια προβλήματα. Αποφάσιζε το Πολιτμπιρό ότι αυτό που πρέπει να απασχολεί τους Σοβιετικούς υπηκόους ήταν «η τρομακτική επιτυχία (σ.σ.: μόνο τέτοιες είχε ο κομμουνισμός) της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος στην επαρχία Γιακουτσκάγια της Βορειοανατολικής Ρωσίας»; Κανένα πρόβλημα. Γινόταν πρώτο θέμα στην «Πράβντα». Ξυπνούσε ο πατερούλης Ιωσήφ Στάλιν με αντισημιτικές εξάρσεις; Εσκαγε ένα πρωτοσέλιδο άρθρο στην «Ισβέστια» για τους Εβραίους γιατρούς που «σκότωναν τα στελέχη του κόμματος» κι ακολουθούσαν τα πογκρόμ. Ελιωνε ένας αντιδραστήρας στο Τσερνόμπιλ;

Εικοστή ένατη είδηση στην κρατική (και μόνη) τηλεόραση, με τίτλο μάλιστα «μικρή βλάβη σε πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας». Γενικώς ό,τι ήταν καλό για το κόμμα και τη γραφειοκρατία του ήταν καλό για τον λαό, που δεν χρειαζόταν να ξέρει κάτι παραπάνω.

Στη δημοκρατία οι δημοσιογράφοι επιλέγουν ποια θέματα θα προβάλουν με σύνθετα κριτήρια, βασικό των οποίων είναι τα ενδιαφέροντα του αναγνώστη, ακροατή τηλεθεατή. Δεν κάνουμε καλή δουλειά; Σύμφωνοι. Πολλά δεν κάνουμε σωστά, αλλά σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το γεγονός ότι ελάχιστοι συγκινήθηκαν από το σίκουελ «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» του κ. Αλέξη Τσίπρα, για να το κάνουν πρώτο θέμα. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν είδαμε την «Αυγή» ή την «Κόντρα» να ξεπουλάνε, επειδή βγήκαν με πηχυαίους τίτλους «Να διασφαλίσουμε το Αύριο», «Σχέδιο Σωτηρίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις» (26.5.2020). Τόσο πολύ ενδιαφέρθηκαν οι πολίτες…

Να ασπαστούμε το αριστερό αφήγημα ότι δεν είναι οι δημοσιογράφοι που επέλεξαν να πάει αδιάβαστο το πρόγραμμα σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, ήταν «τα αφεντικά», ή «οι διαπλεκόμενοι»; Ας το ασπαστούμε. Κυκλοφορούν 14 αθηναϊκές εφημερίδες και εκατοντάδες επαρχιακές· υπάρχουν 7 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και δεκάδες περιφερειακά· εκπέμπουν αναρίθμητα ραδιόφωνα και είναι στο Διαδίκτυο άπειρα sites. Αυτό κατ’ αρχάς είναι καλύτερο από το να υπάρχει μόνον ένας κομματικός γκαουλάιτερ. Κατά δεύτερον, πρέπει να ζούμε τον μεγαλύτερο συνασπισμό «αφεντικών» στην παγκόσμια ιστορία, ο οποίος φτιάχτηκε μόνο και μόνο για να μη μάθει ο λαός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει λεφτά που δεν έχει.

Εχουν πολλά προβλήματα τα ΜΜΕ, αλλά δεν είναι αυτά που διακινούν οι προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα με το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα δεν είναι τα ΜΜΕ, αλλά όσα είπε· έστω διότι οι πολίτες τα έχουν ξανακούσει.

Για την ιστορία πρέπει να σημειώσουμε ότι το «Μένουμε Ορθιοι Ι» του κ. Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο εκφωνήθηκε στις 7 Ιουλίου του 2010. Την επόμενη μέρα μόνο πέντε από τις 23 εφημερίδες, που κυκλοφορούσαν τότε, το έκαναν πρώτο θέμα: «Αδέσμευτος Τύπος», «Απογευματινή», «Ελεύθερος», «Βραδυνή» και «Χώρα». Καμιά από αυτές δεν υπάρχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή