«Ούτε γράφουμε ούτε αναθεωρούμε την Ιστορία»

«Ούτε γράφουμε ούτε αναθεωρούμε την Ιστορία»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζητώ συγγνώμη εάν προσβάλαμε», δήλωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις σε σχέση με τις προσωπικότητες των Ιωάννη Καποδίστρια και Γεωργίου Καραϊσκάκη που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Η χθεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής που είχε προγραμματιστεί για τις 25 Μαρτίου αλλά αναβλήθηκε λόγω της επιδημίας δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που θα περίμενε κανείς έξι μήνες προτού εισέλθουμε στο επετειακό 2021. Αντιθέτως, η Επιτροπή αναγκάστηκε να υπενθυμίσει τον ρόλο και τους σκοπούς της ιδρύσεώς της, τους άξονες του προγράμματός της και την επιβεβαίωση όλων των παραπάνω από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. «Η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την Ιστορία», σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου και πρόσθεσε ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη. Σχετικά με την παραίτηση της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου, η κ. Αγγελοπούλου εξέφρασε την εκτίμηση στο πρόσωπό της αλλά και τη λύπη της για τη δυσμενή εξέλιξη. «Στενοχωρήθηκα που παραιτήθηκε. Ομως, έχει κάνει και η Μαρία Ευθυμίου, μεταξύ όλων των άλλων μελών της ολομέλειας, πολλές προτάσεις και μάλιστα, εφόσον αυτές οι προτάσεις προκριθούν, πιστεύουμε ότι θα έρθει να μας βοηθήσει», τόνισε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε επίσης τις τρεις πρώτες δράσεις του προγράμματος: τις «Διαδρομές της Επανάστασης» με 200 νέους που θα ακολουθήσουν διαδρομές στην Ευρώπη που σχετίζονται με το 1821, την αποδελτίωση των ελληνικών και ξένων εφημερίδων της εποχής και μία σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα τον ρόλο των εμπόρων στην Επανάσταση και στη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Πρόβλημα, ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει στο χορηγικό πρόγραμμα της Επιτροπής που έχει «ατονήσει» λόγω της επιδημίας, με αποτέλεσμα τα στελέχη που εργάζονται με συμβάσεις εργασίας να έχουν υποστεί οριζόντια μείωση μισθού 40%. Αναζητούνται νέοι χορηγοί που θα χρηματοδοτήσουν τις δράσεις που δεν είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, καθώς η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να στηρίξει το έργο της με ιδίους πόρους. Τον Ιανουάριο του 2021 θα ξεκινήσει η έκδοση συλλεκτικών νομισμάτων που θα αποτελέσουν την κύρια πηγή εσόδων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή