Θεωρείο (16/06/20)

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Bloomberg ΤV ο Μητσοτάκης

«Η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά ανταποκρινόμενη στην πανδημία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». Με αυτό το tweet ο Μάικλ Μπλούμπεργκ προανήγγειλε πως την ερχόμενη Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην Bloomberg TV για την «ελληνική απάντηση» στην πανδημία. Στο λινκ που ανήρτησε ο Αμερικανός επιχειρηματίας σημειώνεται πως ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δεχτεί και ερωτήσεις από το κοινό, ενώ θα μιλήσει όχι μόνο για την πανδημία, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα επιχειρήσει να ελαχιστοποιήσει τις οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η στήλη σάς είχε ενημερώσει εγκαίρως πως οι δύο άνδρες διατηρούν προσωπική επαφή. Είχαν γνωριστεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη, όταν ο πρωθυπουργός είχε βρεθεί εκεί για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, και είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικώς στα τέλη Απριλίου, όπου ο Αμερικανός πολιτικός και επιχειρηματίας συνεχάρη τον Ελληνα πρωθυπουργό για τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στρατηγική… ροντέο

Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται πλέον οι εργασίες της Προανακριτικής έχει απομειώσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, καθώς οι συνεχείς προσωπικοί διαγκωνισμοί δεν αφορούν κανέναν. Σε αυτή τη στρατηγική φαίνεται να επενδύει ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να εκτοξεύει απειλές στον αέρα. Χθες ξεκίνησε με τον Θάνο Πλεύρη, όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. ζήτησε την έναρξη της κατάθεσης Παπαγγελόπουλου. Στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο έτερος γαλάζιος Δημήτρης Μαρκόπουλος, λέγοντας πως «δεν δεχόμαστε απειλές στην Προκαταρκτική». Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τον… επιβεβαίωσε λέγοντάς του πως «και για εσάς, κύριε Μαρκόπουλε, θα πω πολλά την Τετάρτη». Κύκλοι της Ν.Δ. τόνιζαν πως ο Παπαγγελόπουλος έχει χάσει πλέον την ψυχραιμία του και επιδιώκει χειραγώγηση των βουλευτών διά του εκφοβισμού.

Οι συμβουλές του παλιού

Περιοδείες έχουν ξεκινήσει εσχάτως βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνοντας στις γειτονιές και μοιράζοντας μέχρι και… φυλλάδια με το πρόγραμμα του κόμματος. Ο πατροπαράδοτος τρόπος επαφής με τον κόσμο κρίθηκε απαραίτητος μετά μια μακρά περίοδο αποχής λόγω καραντίνας, αλλά και λόγω της αποχής εξαιτίας του κορωνοϊού. Με μια πρόχειρη ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρωταθλητής της περιοδείας αναδεικνύεται ο πρώην υπουργός Γιάννης Μπαλάφας, που πρέπει να έχει μπει στα… μισά μαγαζιά του νότιου τομέα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις περιοδεύει μαζί με νεότερους βουλευτές του κόμματος, τους οποίους, όπως μου μετέφεραν, προτρέπει να κάνουν προσεκτική αντιπολίτευση, χωρίς κραυγές, αλλά με ουσία. «Αυτό ζητάει ο κόσμος», έλεγε στους νεότερους το πολύπειρο στέλεχος της Αριστεράς.

Ενδιαφέρον για τα αθλητικά

Μου λένε πως ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Βασίλης Οικονόμου εσχάτως ασχολείται ιδιαιτέρως με ζητήματα που άπτονται του αθλητισμού. Ενίοτε το δείχνει κιόλας, καθώς μια ματιά στο Twitter του αποτυπώνει πως έχει άποψη για το θέμα, κάνοντας προτάσεις και λαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες. Θα μου πείτε: Και τι ρόλο παίζει αυτό; Ενόψει ανασχηματισμού, ακόμα και τα πιο… μικρά μπορεί να αποτελούν σημαντικά σημάδια.

Αρχίζει το ματς

Προπαρασκευαστική σύσκεψη έχει σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής, την ερχόμενη Πέμπτη. Η συνεδρίαση έχει ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί την πρώτη μάχη με τους «τσιγκούνηδες», τους γνωστούς ως «Frugal Four». Πρόκειται για τις Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία, που αντιδρούν στη μεθοδολογία με την οποία δίνονται τα λεφτά. Τελευταία, προς τα εκεί λοξοκοιτούν και οι χώρες του Βίσεγκραντ.

Υπουργείο Ευρωπαϊκών Κονδυλίων

Μια καλή πηγή με πληροφόρησε πως ο ανασχηματισμός θα γίνει μόλις οριστικοποιηθεί το πακέτο των χρημάτων που θα έρθει από την Ευρώπη. Μου το αιτιολόγησε, μάλιστα, λέγοντας πως οι αλλαγές θα έχουν έντονο τεχνοκρατικό χαρακτήρα βάσει και των χρημάτων που θα έρθουν. Στο πλαίσιο αυτό, μου είπε, «μην αποκλείεις και τη δημιουργία ενός υπουργείου που θα διαχειρίζεται και θα επιβλέπει το πώς απορροφώνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια». Ενδιαφέρον.

Μυστικές δημοσκοπήσεις

Οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις που λαμβάνει το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πως η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων έχει πλέον παγιωθεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που χρήζουν ανάλυσης, αλλά και βελτίωσης. Οι κυριότερες αφορούν τους άνεργους και τους νέους, δύο κατηγορίες που νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια και δηλώνουν πως θέλουν ακόμα πιο γενναίες πρωτοβουλίες, ώστε να τοποθετηθούν με βεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό. Αυτό, πάντως, δεν είναι το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο. Ο δημόσιος τομέας δεν φαίνεται πλέον τόσο απόμακρος προς τη Νέα Δημοκρατία όσο αποτυπωνόταν πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ενώ αντίθετα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δείχνουν μεγαλύτερο σκεπτικισμό. Προφανώς, ο κορωνοϊός άφησε τον αντίκτυπό του σε πολλά επίπεδα. Τέλος, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, μεγάλος προβληματισμός υπάρχει στους Ελληνες πολίτες για τα εθνικά μας θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή