80 χρoνια πριν… 1-9-1940

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: […] το έδαφος το οποίον προσαρτάται εκ της Ρουμανίας εις την Ουγγαρίαν έχει έκτασιν 45.000 περίπου χιλιομέτρων και πληθυσμόν 2.370.000 ψυχών. Ο πληθυσμός αποτελείται από 48% Ούγγρους, 43% Ρουμάνους, 2 1/2 Γερμανούς και 6 1/2 άλλα στοιχεία […] Η Ρουμανία ώφειλε να εκλέξη μεταξύ της σωτηρίας της πολιτικής υπάρξεως του ρουμανικού κράτους και της πιθανότητος εκλείψεώς του. Η απειλή πολέμου καθώς και η αδυναμία των κ.κ. Ρίμπεντροπ και Τσιάνο να παραμείνουν περισσότερον των δύο ημερών εις Βιέννην, ηνάγκασαν την Ρουμανίαν να λάβη αποφάσεις όσον το δυνατόν συντομώτερον. Η αποδοχή της διαιτησίας, παρείχεν εις την Ρουμανίαν ως αντάλλαγμα την από μέρους της Γερμανίας και Ιταλίας κατηγορηματικήν εγγύησιν ως προς τα σύνορά μας έναντι όλων των γειτόνων μας.

ΑΧΡΗΣΤΑ: Αύριον τα μέλη της ΕΟΝ θα χτυπήσουν τις πόρτες των σπιτιών σας και θα σας παρακαλέσουν να τους δώσετε ό,τι αντικείμενα δεν σας είναι χρήσιμα. Γιατί κάθε άχρηστο πράγμα για σας είναι ύλη πολύτιμη διά την Ελληνική Βιομηχανία και θα αποτελέση σημαντικό πόρο διά την ίδρυσι, συντήρησι και λειτουργία Παιδικών Εξοχών, Σχολείων αναλφαβήτων, Γυμναστηρίων, βιβλιοθηκών κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή