Σαν ντόπιοι στις πρωτεύουσες της Βαλτικής

Σαν ντόπιοι στις πρωτεύουσες της Βαλτικής

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις μπλόγκερ από τον «Like a Local Guide»* μας ξεναγούν η καθεμία στην πόλη της -η Laura στη φετινή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τη Ρίγα, η Ülane στο Ταλίν και η Zydrune στο Βίλνιους- και μας αποκαλύπτουν τις αγαπημένες τους βόλτες και τα πιο ψαγμένα στέκια.

To Ταλίν της Εσθονίας από την Ülane Vilumets

Πιείτε τον πρωινό καφέ σας στο Reval Cafe. Από τα καταστήματα της πασίγνωστης αλυσίδας προτιμήστε αυτό στην οδό Müürivahe, με τους παλιούς πέτρινους τοίχους, τα αναμμένα κεριά και τις αναπαυτικές κόκκινες καρέκλες. Παραγγείλτε πρωινό και καφέ και ξεκινήστε τη μέρα σας δυναμικά.

> Müürivahe 14, T/+370 6418100

Κάντε τα ψώνια σας α λα σοβιετικά στην αγορά Balti Jaam. Είτε θέλετε να αγοράσετε ντόπιες μαρμελάδες και φαγώσιμα καλούδια είτε ψάχνετε vintage ρούχα και… σοβιετικά μετάλλια, θα τα βρείτε σε αυτό το παζάρι. Οι ντόπιοι το προτιμούν για τις καλές τιμές του. Γνήσιο απομεινάρι της σοβιετικής εποχής, η επίσκεψη σε αυτό αποτελεί εμπειρία!  

> Πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Balti Jaam (Δευτέρα – Κυριακή 08.00 – 16.00)

Με δημιουργική διάθεση στο Telliskivi. Ενα πρώην βιομηχανικό συγκρότημα των σοβιετικών χρόνων μετατράπηκε σε οργάνωση-ομπρέλα για την προώθηση δημιουργικών προσπαθειών από πολλούς και διαφορετικούς χώρους. Φιλοξενεί σεμινάρια, εκθέσεις, συναυλίες, φεστιβάλ, πάρτι, διαθέτει γραφεία προς ενοικίαση σε χαμηλές τιμές για νέους επαγγελματίες και έχει να επιδείξει το πιο… hip εμπορικό κέντρο της Εσθονίας με καταστήματα vintage ειδών, νεανικής μόδας, βιολογικών προϊόντων, επίπλων αντίκα και ανακυκλωμένου ντιζάιν.  

> Telliskivi 60A, T/ +372 5047353, www.telliskivi.eu

Γευματίστε στο Kohvik Sesoon. Γνωστό για τα μνημειώδη brunch του τα Σαββατοκύριακα, παραπέμπει περισσότερο σε μπιστρό παρά σε εστιατόριο και προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας φαγητό σε απίθανα καλές τιμές. Το μενού αλλάζει ανάλογα με την εποχή, ενώ υπάρχουν και επιλογές για χορτοφάγους.

> Niine 11, Τ/+372 58665558

Ταξιδέψτε στο ζοφερό παρελθόν με το Μουσείο Κατοχής. Η έκθεση αφηγείται -χωρίς υπερβολές- την πορεία της εσθονικής κοινωνίας στον 20ό αιώνα μέσα από τις τρεις περιόδους κατά τις οποίες έζησε υπό καθεστώς κατοχής: των Σοβιετικών (1940-41 και 1944-91) και των ναζί (1941-44). Η συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντικείμενα από την καθημερινή ζωή και πολεμικά κειμήλια.

> Toompea 8, T/+372 6680250, www.okupatsioon.ee

Εντρυφήστε στο εσθονικό ντιζάιν στο Les Petites. Η μπουτίκ με τη μεγαλύτερη αναλογία Εσθονών ντιζάινερ ανά τ.μ. παρουσιάζει τη δουλειά περισσότερων από 100 καλλιτεχνών: θα βρείτε από κοσμήματα μέχρι αξεσουάρ και παιχνίδια.

> Müürivahe 28, Τ/+372 58176831, http://lespetites.ee

Κλείστε τραπέζι στο Salt στο Kadriorg. Διάσημη κυρίως για το πάρκο της και το ανάκτορο του Μεγάλου Πέτρου, η περιοχή Kadriorg έχει επίσης να επιδείξει ένα υπέροχο συνοικιακό εστιατόριο. Κρυμμένο μέσα σε ένα κτίριο κατοικιών, καλωσορίζει τους πελάτες του με το εξαιρετικό προσωπικό του και το μικρό αλλά εμπνευσμένο μενού του, που αγαπά ιδιαίτερα τις πρώτες ύλες από τη θάλασσα. Κάντε την κράτησή σας εγκαίρως!

> Vase 14, Τ/+372 5188510, www.saltrestoran.ee

Πιείτε το ποτό σας παρά θίν’ αλός στο Klaus. Ανοιχτό από το πρωί, εμπνέεται τη διακόσμησή του, που ανανεώνεται συχνά-πυκνά για… αλλαγή, από το ντιζάιν της δεκαετίας του ’60. Λόγω του ότι βρίσκεται εκτός Παλιάς Πόλης, ελάχιστοι τουρίστες φτάνουν ποτέ μέχρι εδώ. Σερβίρει επίσης καφέ και φαγητό.

>Kalasadama 8, Τ/+372 56919010, www.klauskohvik.ee

Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα στην ταράτσα του Linnahall. Οικοδομήθηκε από τους Σοβιετικούς με αφορμή τη Θερινή Ολυμπιάδα του 1980 για λόγους εντυπωσιασμού των Δυτικών, που ελάχιστα ασχολήθηκαν με το θέμα, καθώς είχαν επιδοθεί στο… μποϊκοτάρισμα των Αγώνων. Η ταράτσα του κτιρίου αποτελεί προσφιλή προορισμό της νεολαίας, που έρχεται εδώ για να δει το ηλιοβασίλεμα. Τους καλοκαιρινούς μήνες, απολαυστικό θέαμα είναι και η ανατολή γύρω στις 3.30-4 π.μ.   

> Mere puiestee 20

Βγείτε για χορό στο Sinilind. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένα ατμοσφαιρικό καφέ-εστιατόριο. Τη νύχτα μεταμορφώνεται στο χώρο όπου φιλοξενούνται τα καλύτερα πάρτι και συναυλίες στην πόλη. Στο dance room στεγαζόταν επί ΕΣΣΔ ένας από τους πιο δημοφιλείς κινηματογράφους του Ταλίν.

>Müürivahe 50

Μετάβαση

Απευθείας πτήσεις από Αθήνα δεν υπάρχουν. Μπορείτε να μεταβείτε όμως στην πρωτεύουσα της Εσθονίας με εταιρείες όπως η Lufthansa (μέσω Μονάχου και/ή Φρανκφούρτης) κaι η Turkish Airlines (μέσω Κωνσταντινούπολης), από 242,88 ευρώ το άτομο, με φόρους, μετ’ επιστροφής για τα μέσα Φεβρουαρίου.

*www.likealocalguide.com

 

Προηγούμενη σελίδα: Ρίγα

Επόμενη σελίδα: Βίλνιους

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή