Ένα νέο κίνημα κατακτά τους δρόμους και καταλαμβάνει τα κτίρια της Ιταλίας. Η CasaPound έχει πάνω από 4000 μέλη σε όλη την χώρα. Το όνομα της οργάνωσης είναι εμπνευσμένο από τον Αμερικανό ποιητή Έζρα Πάουντ, γνωστό και για τις αντισημιτικές του ιδέες.

Ενώ η CasaPound Italia ιδρύθηκε μόλις το 2003 με στόχο την κοινωνική προσφορά και θεμέλιό της την ακροδεξιά ιδεολογία, τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης κάνει αισθητή την παρουσία της, καθώς οργανώνεται στο χώρο της πολιτικής, ως ευρωσκεπτικιστικό κίνημα που ασκεί την πολιτική του στους δρόμους. Μπορούμε να μιλάμε για το νέο πρόσωπο του φασισμού;

Οι ιδρυτές και υποστηρικτές του κινήματος περιγράφουν τους εαυτούς τους ως νεο - φασίστες. Δεν διστάζουν ακόμα να δηλώσουν την υποστήριξη και τον θαυμασμό τους στο πρόσωπο του Μπενίτο Μουσολίνι. Υπογραμμίζουν την σχέση τους με το παρελθόν και την επιθυμία τους να αναστήσουν τις φασιστικές ιδέες και να τις εφαρμόσουν στα κοινωνικά προβλήματα.

Ο ιδρυτής του CasaPound, o Gianluca Iannone τονίζει σε συνέντευξή του το 2011 πως να τους ταυτίζουν με την δεξιά είναι άκρως «περιοριστικό» και πως η CasaPound Italia είναι ένα «πολιτικό κίνημα που οργανώνεται ως ένωση με στόχο να προάγει τα συμφέροντα της ιταλικής κοινωνίας. Ξεκινά από τα δεξιά αλλά διαπερνά όλο το πολιτικό πανόραμα».

Η τοποθέτηση του αρχηγού του κινήματος επιβεβαιώνεται από την ανάμειξη των μελών της CasaPound σε πορείες διαμαρτυρίας των Forconi. Οι Forconi είναι μία οργάνωση και όπως αναφέρει στην «Κ» ο Iταλός δημοσιογράφος της Κοριέρε Ντε λα Σερα, Αντόνιο Φεράρι, είναι ένα κράμα ιδεολογιών με κεντροαριστερές και αριστερές κυρίως φωνές. Συμμετέχουν σε πορείες διαμαρτυρίες κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης εν μέσω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα. Διαμαρτύρονται για την οικονομική κρίση και η δράση τους είναι αποτέλεσμα της κορύφωσης της χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος στη χώρα.

Ποιά όμως μπορεί να είναι η σύνδεσή τους με την CasaPound; Ο Αντόνιο Φεράρι τονίζει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για συμμαχία μεταξύ των δύο κινημάτων. Ο αρθρογράφος της «Κ», Νίκος Ξυδάκης, εξηγεί αυτό το πολιτικό - κοινωνικό κράμα. «Διάφορες νεοφασιστικές κινητοποιήσεις έχουν πλούσια κληρονομιά στην Ιταλία. Πίσω από το κίνημα των Forconi, διαβλέπουμε ήδη κάποιες προχωρημένες προπαγανδιστικές τεχνικές και πρωτότυπο ακτιβισμό, τα οποία πολλοί τα αποδίδουν στους εγκέφαλους της CasaPound», επισημαίνει.

Ποικίλλες είναι οι αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας εξαιτίας της ιδιόμορφης «συνεργασίας» του κινήματος των Forconi με την εν λόγω νεοφασιστική οργάνωση.

Υπήρξαν υποστηρικτικές στάσεις, όπως αυτή του Πέπε Γκρίλο, αλλά και επιθετικές, όπως της πολιτικού της δημοκρατικής πτέρυγας, Μερσέντες Μπρέσσο, που δεν δίστασε να τους χαρακτηρίσει «νεοναζιστική απειλή σαν το ακροδεξιό κόμμα της Ελλάδας, Χρυσή Αυγή». Ο Αντόνιο Φεράρι, μιλώντας για την CasaPound και την Χρυσή Αυγή έκανε μια προσπάθεια τοποθέτησης των κοινών τους πρακτικών. Τονίζει πως μία πιθανή άνοδος των οργανώσεων αυτών θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην δημοκρατία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πρέπει να προστατέψουμε την ιδέα της Ευρώπης, διότι χωρίς την Ευρώπη είμαστε χαμένοι».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ