Θετικές αντιδράσεις από την Κομισιόν και το ΔΝΤ

Θετικές αντιδράσεις από την Κομισιόν και το ΔΝΤ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις στην πρωτεύουσα της Ευρώπης μετά την ανακοίνωση του νέου Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Σε γραπτή του δήλωση ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν έστειλε τα συγχαρητήριά του στον καινούργιο υπουργό Οικονομικών για την ανάληψη των καθηκόντων του και δήλωσε ότι ανυπομονεί να τον συναντήσει στις συνεδριάσεις του Εurogroup και του ΕCOFIN που θα γίνουν την επόμενη βδομάδα στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Ρεν, όμως, έπλεξε και το εγκώμιο του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αναγνωρίζοντάς τη «σκληρή δουλειά και αφοσίωση» με την οποία «ανέλαβε την προώθηση δύσκολων και σημαντικών μεταρρυθμίσεων», οι οποίες προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωναν χθες στην «Κ» την ανακούφισή τους για την επιλογή του κ. Γκίκα Χαρδούβελη, καθώς ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν τους είναι είναι ένα πρόσωπο άγνωστο. Οι περισσότεροι που ασχολούνται με τη χώρα μας είχαν συνεργαστεί μαζί του κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου, όπου συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις για το PSI – «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τον Φεβρουάριο του 2012. Για τον κύκλο των Βρυξελλών το γεγονός ότι ο κ. Χαρδούβελης είναι τεχνοκράτης και όχι πολιτικός είναι στα θετικά χαρακτηριστικά του.

Δυσφορία για Χ. Θεοχάρη

Το θέμα που ακόμη προκαλεί δυσφορία στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν είναι άλλο από την παραίτηση – απομάκρυνση του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη την περασμένη Πέμπτη. Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι η διαδοχή στη σημαντική αυτή θέση θα παρακολουθηθεί πολύ στενά από τις Βρυξέλλες, ενώ στο Euro Working Group (Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) που θα γίνει την Πέμπτη στη Λισσαβώνα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του κ. Θεοχάρη επικριτικά.

Ο Ελληνας εκπρόσωπος, Πάνος Τσακλόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δεχθεί σκληρή επίθεση πάνω στο θέμα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην τρόικα, κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την Ελλάδα, δήλωσε ότι γνωρίζει τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και ανυπομονεί να δουλέψει μαζί του. Οσο για τον πρώην υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, είπε ότι χάρηκε τη συνεργασία μαζί του, αλλά αρνήθηκε να εικάσει ποια θα είναι η επόμενη θέση του λέγοντας ότι η απόφαση ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση. Ερωτώμενος να σχολιάσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν έχει κάποιο σχόλιο για τις αλλαγές στα πρόσωπα, προσθέτοντας ότι «η έμφασή μας είναι στην πολιτική», συγκεκριμένα «να δούμε ότι δεν υπάρχει υπαναχώρηση από τις πολιτικές που έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή