Κινήσεις σε συνεννόηση με τους εταίρους

Κινήσεις σε συνεννόηση με τους εταίρους

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σταθερή στη στρατηγική εξόδου από το Μνημόνιο, σε συμφωνία και πλήρη σύμπραξη με τους εταίρους της χώρας, όπως έδειξαν και οι χθεσινές δηλώσεις των κ. Κατάινεν και Ρέγκλινγκ, παραμένει η Ελλάδα. Ωστόσο, πρώτο βήμα για την κυβέρνηση είναι να αποκαταστήσει την τάξη των διαπραγματεύσεων, που διασαλεύθηκε από τον γενικότερο εκνευρισμό των αγορών, την αίσθηση σπουδής της Αθήνας για ταχεία έξοδο από το Μνημόνιο και, κυρίως, την εικόνα πολιτικής αστάθειας στο εσωτερικό που πυροδοτήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η Ελλάδα δεν αλλάζει τη διαπραγματευτική της στάση, η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας και όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη», διεμήνυε, χθες, ανώτατη κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ε.Ε. – Ασίας στο Μιλάνο. Η κυβερνητική τακτική, πλέον, επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της ροής των διαπραγματεύσεων, με πρώτο στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα (σ.σ. το ασφαλιστικό παραμένει εκτός ελληνικής ατζέντας, όχι όμως και οι αλλαγές στα εργασιακά, όπως το lock out) και των stress tests των τραπεζών, πριν ανοίξουν τα επόμενα κεφάλαια (χρέος, επόμενη ημέρα μετά το Μνημόνιο κ.ο.κ.). Με άλλα λόγια, το «οικονομικό άλογο» ξαναμπαίνει μπροστά από το «πολιτικό κάρο», χωρίς ωστόσο να αναιρείται η τελική επιδίωξη, που είναι το τέλος της τρόικας. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για έξοδο στις αγορές παραμένει, υπό την υποστήριξη –και τον έλεγχο– όμως της Ευρωζώνης μέσω μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης ή, κατά προτίμηση, ενός άλλου αντίστοιχου «υβριδικού» σχήματος. «Η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης δεν απαιτεί νέο πρόγραμμα», διεμήνυε η ίδια κυβερνητική πηγή στο Μιλάνο.

«Η εικόνα είναι υπερβολική, η Αθήνα δεν εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επεσήμανε, εξάλλου, προς την «Κ» κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, σχολιάζοντας ότι η δοκιμασία της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί δείγμα όσων μπορούν να συμβούν, εάν ο κ. Αλ. Τσίπρας επιδιώξει να υλοποιήσει όσα εξαγγέλλει. «Αρκούσε μόνον ο κίνδυνος μιας πολιτικής περιπέτειας για να “τιμωρήσουν” την Ελλάδα οι αγορές… μπορεί κανείς να καταλάβει τι θα συμβεί εάν κάποιος επιχειρούσε να εφαρμόσει όσα πρεσβεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωνε η ίδια πηγή, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να… υπενθυμίσει στους πολίτες πως, παρά τα αδιαμφισβήτητα δημοσιονομικά επιτεύγματα, ο κίνδυνος παραμένει υψηλός.

Eν τω μεταξύ, από τη Βουλή, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, που πλην του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά είχε επίσης ανοικτή γραμμή με το εξωτερικό, έστελνε μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί «ομαλώς το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, που εκτελεί σε συνεννόηση με τους πιστωτές της». Σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, ο κ. Γκ. Χαρδούβελης, αφού σημείωσε ότι «πολλές φορές οι διεθνείς αγορές είναι υπερβολικές στις αντιδράσεις τους», υπογράμμισε: «Το κλίμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες δεν αντανακλά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ούτε φυσικά τις προοπτικές της. Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «είναι πρωταθλήτρια της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ… Εχει αποδείξει ότι όχι μόνον είναι επάξιο μέλος της Ευρωζώνης, αλλά και ότι έχει τα εχέγγυα να ξεκινήσει μια ταχεία αναπτυξιακή πορεία αποκατάστασης του χαμένου εδάφους της τελευταίας εξαετίας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών: «Η ψυχραιμία, η προσήλωση στους στόχους μας και η μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση μπορούν να μας οδηγήσουν στην οριστική έξοδο από την κρίση, πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο… έχουμε ευθύνη να αποδείξουμε ότι η πολιτική μπορεί να δώσει ώθηση και στην οικονομία και στην κοινωνία», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή