Στενεύουν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης

Στενεύουν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού να πηγαίνει για εκτύπωση στο εθνικό τυπογραφείο το αργότερο αύριο, τα περιθώρια διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού κλείνουν. Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην τελική του μορφή, θα είναι πια ξεκάθαρο αν οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση (συγχωνεύσεις ΟΤΑ και αλλαγές στις ΔΕΚΟ) είναι αρκετές και χειροπιαστές προκειμένου να ικανοποιήσουν τους εκπροσώπους της τρόικας και να επιστρέψουν στην Αθήνα ανοίγοντας τη διαπραγμάτευση στα υπόλοιπα σημεία και δίνοντας έτσι ένα τέλος στις συνεχόμενες ανταλλαγές email μεταξύ Αθήνας και τρόικας της τελευταίας εβδομάδας.

Αν όντως οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στο δημοσιονομικό κενό και η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα, τότε θα ξεκινήσει ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων και μια σκληρή μάχη με τον χρόνο, καθώς η αξιολόγηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8 Δεκεμβρίου, που είναι το τελευταίο προγραμματισμένο Εurogroup της χρονιάς. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τότε πρόκειται να ληφθεί η απόφαση για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης για την Ελλάδα και την έξοδο από το Μνημόνιo. Και περιθώρια για αργοπορία δεν υπάρχουν, καθώς η απόφαση για πιστοληπτική γραμμή για την Ελλάδα δεν αρκεί να ληφθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, αλλά πρέπει και να περάσει από έξι Κοινοβούλια κρατώνμελών, με το γερμανικό –στο οποίο τελευταία ημέρα εργασιών είναι η 19η Δεκεμβρίου– να είναι ένα από αυτά. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, ένα από τα πιο πιθανά σενάρια είναι να γίνει μια τεχνική προέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (μπορεί ακόμα και έξι μήνες) ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και να έχει πρόσβαση στο 1,8 δισ. που υπολείπεται στο ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος (αν δεν κλείσει η αξιολόγηση και δεν γίνει η τεχνική προέκταση, τότε τα υπολειπόμενα 1,8 δισ. του ευρωπαϊκού προγράμματος χάνονται). Μία τέτοια προέκταση είναι δυνατή έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και δεν μπορεί να γίνει με διαδικασίες-εξπρές.

Εγκριση από έξι Κοινοβούλια

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που είναι σε θέση να γνωρίζει τις διαδικασίες, ένα τέτοιο αίτημα προέκτασης θα πρέπει και αυτό να λάβει την έγκριση από τα έξι Κοινοβούλια κρατών-μελών. Ετσι, αν η ελληνική πλευρά αποφασίσει ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει μέσα στον Δεκέμβριο, θα πρέπει να ζητήσει την επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης άμεσα ώστε να προλάβει την τελευταία ψηφοφορία της γερμανικής Βουλής στις 19 Δεκεμβρίου. Διαφορετικά θα λήξει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στις 31 Δεκεμβρίου και η Ελλάδα δεν θα έχει συμφωνήσει σε καμία μορφή υποστήριξης της οικονομίας της.

Το άλλο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει έκτακτο Eurogroup κάποια στιγμή στα μέσα Δεκεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης, όμως κάτι τέτοιο θα έδινε στη διαπραγμάτευση μερικές ακόμη μέρες ζωής και τίποτε παραπάνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή