Αμφισβήτηση των κυβερνητικών χειρισμών από το κόμμα

Αμφισβήτηση των κυβερνητικών χειρισμών από το κόμμα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιστολές και τηλεφωνήματα σε ξένους ηγέτες, διαρκείς συνεδριάσεις στην Αθήνα και σε ανοιχτή γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κ. Τσίπρας και Δραγασάκης προσπάθησαν το προηγούμενο τριήμερο να αποσπάσουν μια δήλωση από τους πιστωτές και κλίμα αποδοχής των χειρισμών στο κόμμα. Ως προς το κόμμα, η επιχείρηση στέφθηκε με αποτυχία. Ο πρωθυπουργός, κατά πληροφορίες που μεταφέρθηκαν στην Π.Γ., έχει ενημερώσει πολλούς ηγέτες για τις θέσεις της κυβέρνησης και το πλαίσιο συμφωνίας που δέχεται, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες.

Στη συνεδρίαση Π.Γ. και προεδρείου Κ.Ο. την Κυριακή αμφισβητήθηκαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί, εκτιμήθηκε ότι το Μαξίμου επιδιώκει «πάση θυσία» συμφωνία χωρίς να τηρηθεί καμία «κόκκινη γραμμή», ότι έχει παραβιαστεί η λαϊκή εντολή, ότι υπονομεύεται ο σχεδιασμός για δημοψήφισμα. Αυτά αποτελούν τη σκληρή θεματολογία που τέθηκε στη συζήτηση και σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίθεση στους κυβερνητικούς χειρισμούς ήταν ισχυρή. Ο κ. Δραγασάκης προέβη σε ενημέρωση για τις φάσεις της διαπραγμάτευσης, προσδιορίζοντας την 1η από τις εκλογές ώς τις 20/2, τη 2η ώς το Eurogroup της Ρίγας και την 3η, την περίοδο που διανύουμε, για να τονίσει ότι είναι εφικτή μια συμφωνία εντός του πολιτικού πλαισίου που έχει θέσει η κυβέρνηση. Αυτό αμφισβητήθηκε από την Αριστερή Πλατφόρμα και τους κ. Καλύβη, Λεουτσάκο, Νταβανέλο, τον κ. Ρινάλντι της ΚΟΕ, τον Αλ. Μητρόπουλο κ.ά.

Στο θέμα του δημοψηφίσματος, υπέρ του οποίου τάσσονται πολλά μέλη Π.Γ., κομματικές πηγές τονίζουν ότι ο κ. Φλαμπουράρης επιχείρησε να υπονομεύσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ όταν δήλωσε ότι αν γίνει δημοψήφισμα, θα είναι για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας και θα γίνει σε συνεννόηση με τους εταίρους, τη στιγμή που δεν υπάρχει εντός του κόμματος ουσιαστική συζήτηση. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι προκαλεί ερωτήματα η θέση Φλαμπουράρη γιατί το δημοψήφισμα έχει νόημα για να στηριχθεί η κυβέρνηση στη στρατηγική των «κόκκινων γραμμών» και όχι στην ισοπέδωσή τους. Σύμφωνα με άλλες, έγκυρες πηγές, έντονος είναι ο προβληματισμός σχετικά με το όργιο φημών που καλλιεργείται για νέα αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, που να περιλαμβάνει αποσκιρτήσεις ή και παραιτήσεις υπουργών/στελεχών και συνεργασίες της υπό τον κ. Τσίπρα πλειοψηφίας με άλλες δυνάμεις, θέματα που οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει ενώπιόν του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή