Τσίπρας: «Η ελληνική θέση στην ατζέντα»

Τσίπρας: «Η ελληνική θέση στην ατζέντα»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα πάω (στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ) για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό τη βελγική πρωτεύουσα. Tο κείμενο – προσχέδιο των εταίρων για μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση δεν είχε φθάσει ακόμη στον πρωθυπουργό. Παρά το γεγονός ότι στο Μαξίμου είχαν ενημερωθεί από το βράδυ της Τρίτης ότι υπήρχε ενδεχόμενο να δινόταν στην ελληνική αντιπροσωπεία τότε, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ετσι, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συνάντησης με τον κ. Γιουνκέρ, επέμεναν ότι εκεί θα συζητηθεί η ελληνική πρόταση, σε μια σαφή προσπάθεια να φανεί ότι η Αθήνα διατηρεί σε κάποιο βαθμό την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά και ότι οι όποιες συζητήσεις – διαπραγματεύσεις, σε ανώτατο, πλέον, επίπεδο, γίνονται επί δύο κειμένων και όχι επί των θέσεων των δανειστών και σε μια διαδικασία με χαρακτηριστικά τελεσιγράφου. Η επικοινωνία του επικεφαλής της Κομισιόν με τον πρωθυπουργό, αργά το βράδυ της Τρίτης, και η πρόσκληση που του απηύθυνε να μεταβεί στις Βρυξέλλες, ενεργοποίησαν έναν κύκλο διαβουλεύσεων με την ηγεσία των εταίρων. Ετσι, συμφωνήθηκε, αρχικά για χθες το μεσημέρι, να πραγματοποιηθεί επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Τελικά, η επικοινωνία αυτή μετατέθηκε για μερικές ώρες και έγινε το απόγευμα, εξαιτίας της αναχώρησης του πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα εμφανίσθηκε να αιφνιδιάζεται αρχικά από τη δημοσιοποίηση πληροφοριών ότι στη συνάντηση με τον κ. Γιουνκέρ είχε προσκληθεί και πρόκειται να συμμετέχει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν λίγες ώρες αργότερα ότι η πολιτική διαπραγμάτευση θα γινόταν με τον κ. Γιουνκέρ και εφόσον χρειαζόταν να συζητηθούν τεχνικές λεπτομέρειες για την συμφωνία, θα διευρυνόταν ο κύκλος των συμμετεχόντων.

Ο κ. Τσίπρας, στις δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες, εξέφρασε για άλλη μια φορά τη βεβαιότητα ότι «η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει. Θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό», καθιστώντας και πάλι σαφές ότι η Αθήνα προσδοκά σε μια πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την επίτευξη συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή