Γιουνκέρ: Η Ελλάδα έχασε την Κομισιόν

Γιουνκέρ: Η Ελλάδα έχασε την Κομισιόν

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες μετά και τις νέες προτάσεις της Αθήνας, οι οποίες ωστόσο δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πιστωτών. Ακόμη και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, φέρεται πλήρως απογοητευμένος από τους χειρισμούς της Αθήνας. «Η Ελλάδα έχει πια χάσει τον σύμμαχό της, την Κομισιόν», φέρεται να είπε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, υπογραμμίζοντας πως οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα που περιέχονται στη νέα πρόταση δεν είναι αυτοί που συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι οι παραχωρήσεις προς την Αθήνα έχουν εξαντληθεί. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις αρκετών υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σε αυτό το δυσμενές κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σήμερα στις Βρυξέλλες, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ.

Ενδεικτική της ατμόσφαιρας που κυριαρχεί είναι η χθεσινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, η οποία εξελίχθηκε σε πολύ αρνητικό κλίμα, με τον κ. Γιουνκέρ να εκφράζει την έντονη απογοήτευσή του από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει πια χάσει τον σύμμαχό της, την Κομισιόν». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι οι παραχωρήσεις που έχουν γίνει από τη μεριά του έχουν εξαντληθεί, καθώς και ο ίδιος δέχεται πιέσεις από τους υπόλοιπους θεσμούς να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της.

Και ενώ ο χρόνος τελειώνει, τα ξημερώματα της Τρίτης οι ελληνικές αρχές απέστειλαν μία νέα επτασέλιδη πρόταση προς τους εκπροσώπους των θεσμών με σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα των δύο πλευρών.

Ομως, η αντίδραση Ευρωπαίων αξιωματούχων στην ελληνική πρόταση είναι μάλλον αρνητική. Οπως λένε στην «Κ», περιέχει στοιχεία που έχουν απορριφθεί στο παρελθόν και δεν οδηγεί σε «εποικοδομητική πρόοδο», ενώ οι Ελληνες δεν φαίνεται να έλαβαν υπ’ όψιν τους και τις προτάσεις των θεσμών. «Δεν είναι σοβαρές προτάσεις», λέει συγκεκριμένα αξιωματούχος. Οι νέοι στόχοι της ελληνικής πρότασης για το πρωτογενές πλεόνασμα προκάλεσαν την έκπληξη αξιωματούχων με γνώση των διαπραγματεύσεων, καθώς θεωρούσαν ότι σε αυτό τουλάχιστον το σημείο υπήρχε σύγκλιση απόψεων μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιουνκέρ.

Αποστάσεις από τις θέσεις αυτές κράτησε η Κομισιόν, που μέσω του εκπροσώπου της Μ. Σχοινά είπε ότι «είμαστε στο στάδιο που η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης εξετάζεται προσεκτικά» και οι διαρροές από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους «δεν εκφράζουν την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Συγχρόνως, η ελληνική πλευρά δεν έχει παρουσιάσει κάτι νέο στο συνταξιοδοτικό. Επίσης, στο ζήτημα του ΦΠΑ, η ελληνική πρόταση κρινόταν μάλλον ασαφής. Ακόμη, αναφέρονται έσοδα από την εισφορά επί των κερδών εταιρειών ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς και μία εκτενής λίστα με τα έσοδα που θα αποφέρει η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαίου, τσιγάρων κ.λπ.

Οι υπόλοιπες τέσσερις σελίδες αποτελούν μία ξεχωριστή πρόταση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων μηνών και πώς αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν. Οι βασικοί άξονες είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι. Επίσης, προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ. Στο σχέδιο δεν προβλέπεται να εκταμιεύσει χρήματα το ΔΝΤ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Γερμανία και η Ελλάδα βρίσκονται ακόμη μακριά σε σχέση με έναν πιθανό συμβιβασμό και ότι «η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο». Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε ήδη κατά την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα να παίξει παιχνίδι επίρριψης ευθυνών (blame game) με τη Γερμανία και πρόσθεσε: «Θα ήμασταν ανόητοι αν εμπλεκόμασταν σε αυτό». Ο αντιπρόεδρος την Επιτροπής Β. Ντομπρόφσκις εκτίμησε ότι συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί τις επόμενες μέρες, αλλά η ελληνική πλευρά χρειάζεται λιγότερους τακτικισμούς και περισσότερη δουλειά ουσίας. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε χθες ότι «έχω ακούσει πολλά αισιόδοξα πράγματα, αλλά οι Ελληνες έχουν υποεκτιμήσει την πολυπλοκότητα του προβλήματος του χρέους». Πιο επικριτικός ήταν ο νέος Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξ Στουμπ, που είπε ότι «υπάρχουν κάποιοι υπουργοί Οικονομικών που χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή