Αντ. Σαμαράς: Να ανακληθεί το δημοψήφισμα

Αντ. Σαμαράς: Να ανακληθεί το δημοψήφισμα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσο κίνδυνο για την εθνική θέση της παραμονής της Ελλάδας στην καρδιά της Ευρώπης βλέπει, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, ο κ. Αντ. Σαμαράς που χθες ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ακυρώσει το δημοψήφισμα – παρωδία, ενώ συναντήθηκε με τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά. Σήμερα συγκαλείται εκτάκτως η Κ.Ο.

Λίγη ώρα μετά την παραδοχή του κ. Τσίπρα για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, ο κ. Σαμαράς σε παρέμβασή του κάλεσε τον ελληνικό λαό να παραμείνει ψύχραιμος και ενωμένος και τον πρωθυπουργό να ακυρώσει το δημοψήφισμα. «Γνωρίζει ότι είναι πρωτίστως τα δικά του λάθη που τον υποχρέωσαν ακόμα και στο κλείσιμο των τραπεζών» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «η πατρίδα μας πρέπει να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και στο ευρώ και ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Αν δεν μπορεί ο ίδιος, ας τολμήσει τη μεγάλη εθνική συνεννόηση».

Ο κ. Σαμαράς εντείνει τον κύκλο των επαφών του, μπροστά ή πίσω από τις κάμερες, με ηγέτες της αντιπολίτευσης αλλά και με προσωπικότητες του χώρου της κεντροδεξιάς, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης να «εκβιάσει» επί της ουσίας μία απόφαση των πολιτών, με το επιχείρημα της, ούτως ή άλλως, βαριάς συμφωνίας και εντός νέου μνημονίου. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ήδη, από τα ξημερώματα του Σαββάτου, κύκλο επαφών με τους κ.κ. Θεοδωράκη και Γεννηματά, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των τριών κομμάτων. Κάτι τέτοιο εμφανώς δεν ήταν το ζητούμενο του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεργάτες του κ. Στ. Θεοδωράκη λάμβαναν αποστάσεις από τις πρωτοβουλίες της Ν.Δ. για πρόταση μομφής, ενώ η κ. Γεννηματά, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά σε δημοσιογράφους, «το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί αυτόνομη πορεία». Ωστόσο, τα τρία κόμματα, και όχι μόνον, συντονίζονται άτυπα προκειμένου το μέτωπο του «ναι στην Ευρώπη» να εμφανιστεί αρραγές έναντι του απλοϊκού και ψευδεπίγραφου, και γι’ αυτό ισχυρού επικοινωνιακά, διλήμματος που θέτει η κυβέρνηση «ναι ή όχι στη λιτότητα», χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά της για όσα θα επακολουθήσουν σε περίπτωση που επικρατήσει, τελικά, το «όχι».

Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον αδιεξόδου. Εφόσον το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ναι» δεν θα μπορεί πολιτικά να σταθεί μετά την αποδοκιμασία της κορυφαίας επιλογής της. Εάν, πάλι, επικρατήσει το «όχι», δεν βλέπουν περιθώρια σημαντικών υπαναχωρήσεων εκ μέρους των πιστωτών και, πάντως, όχι τέτοια που θα δικαιολογούν μία υπογραφή της κυβέρνησης ενώ, όπως υποστηρίζουν, σε περίπτωση παράτασης του αδιεξόδου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της μη καταβολής μισθών και συντάξεων. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο βασικός λόγος που η Ν.Δ. και ο κ. Αντ. Σαμαράς αποφάσισαν να μην προχωρήσουν, στη συνεδρίαση του Σαββάτου, σε πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο θα παρέπεμπε αυτομάτως το δημοψήφισμα για τις 12/7 και θα παρέτεινε την παραμονή της Ελλάδας στη… ζώνη του λυκόφωτος. Η Ν.Δ. αποφάσισε να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να αναζητήσει ενόχους για τις εξελίξεις, πέραν των γνωστών θεσμών, και στην αξιωματική αντιπολίτευση και, παρά το γεγονός ότι είχαν συλλεγεί οι υπογραφές, το αίτημα δεν υπεβλήθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή