Μεϊμαράκης: «Εφικτή η κυβέρνηση ευρείας στήριξης»

Μεϊμαράκης: «Εφικτή η κυβέρνηση ευρείας στήριξης»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σαφές δίπολο μεταξύ τού, όπως καταγγέλλει, «πολιτικού τυχοδιωκτισμού των κ. Τσίπρα και Καμμένου» και της διάθεσης συνεννόησης και ευθύνης που επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να συγκροτήσει, στον δρόμο προς την κάλπη του Σεπτεμβρίου, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε, κατά τη χθεσινή κατάθεση της διερευνητικής εντολής που είχε λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ότι είναι, ακόμη και τώρα, εφικτή η συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής από την υπάρχουσα Βουλή, καταγγέλλοντας ότι νέες εκλογές θα οδηγήσουν τη χώρα προς τα πίσω και θα επιφέρουν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για ακόμη μία προσπάθεια του κ. Μεϊμαράκη να εκθέσει τις επιδιώξεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού του εταίρου («αποφάσισαν να πάνε τη χώρα σε εκλογές με μεγάλη βιασύνη και μέσα στο κατακαλόκαιρο, για να μην προλάβουν να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες το βάρος του τρίτου μνημονίου που έφεραν», σχολίαζαν «γαλάζιες» πηγές) και όχι βέβαια για εδραία πεποίθηση ότι μια κυβερνητική συνεννόηση είναι εφικτή. Για του λόγου το αληθές, λίγη ώρα μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μεϊμαράκης όχι μόνον ανακοίνωσε τη συγκρότηση της εκλογικής επιτροπής του κόμματος αλλά τη συνεκάλεσε κιόλας σε πρώτη συνεδρίαση χθες το απόγευμα. Στα μέλη της επιτροπής, εκτός από τα στελέχη που συμμετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Γραμματεία, περιλαμβάνονται κορυφαίοι αυτοδιοικητικοί (Πατούλης, Αγοραστός) με στόχο την κινητοποίηση των «γαλάζιων» δυνάμεων στους ΟΤΑ αλλά, κυρίως, στελέχη που βρίσκονταν απέναντι στην προηγούμενη ηγεσία του κόμματος, δίνοντας εικόνα πλήρους συστράτευσης της κεντροδεξιάς παράταξης. Μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό της προεκλογικής μάχης περιλαμβάνονται οι Ντόρα Μπακογιάννη, Ευρ. Στυλιανίδης, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Βλάχος κ.ά.

Η Ν.Δ., ενώ καταγγέλλει την επιλογή του κ. Τσίπρα για εκλογές ως καταστροφική, την ίδια ώρα εμφανίζεται έτοιμη γι’ αυτές και αισιόδοξη για την έκβασή τους.

«Δυστυχώς, η χώρα οδηγείται σε μια καταστροφική, κατά τη γνώμη μου, πορεία με ευθύνη του κ. Τσίπρα… πιστεύω ότι ακόμα μπορεί να καταλάβει ότι πρέπει να συναντηθεί μαζί μας και να γίνει, ακόμα και τώρα, η προσπάθεια συνεννόησης, ώστε να αποφύγουμε μια τέτοια εξέλιξη, άλλωστε ο ίδιος αναγνώρισε στη Βουλή ότι το φάντασμα του Grexit ακόμα πλανάται πάνω από τη χώρα», επεσήμανε ο κ. Μεϊμαράκης κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την εικόνα από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, με το βλέμμα στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του Κέντρου. Συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε έτοιμος να συνομιλήσει με όλους, ακόμη κι αν η συνάντησή του με τον κ. Παν. Λαφαζάνη προκάλεσε και επικριτικά σχόλια. Εδωσε, πάντως, την εικόνα ενός ηγέτη που μπορεί να αναζητήσει συγκλήσεις. Στον αντίποδα, η άρνηση του κ. Τσίπρα να συναντηθεί είτε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε με τον, μέχρι πρότινος συνοδοιπόρο του, κ. Παν. Λαφαζάνη, αλλά και οι δηλώσεις περί μη συνεργασίας με Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, συνιστούν, σύμφωνα με τη Συγγρού, δείγματα αδιεξόδου. «Πιστεύει ότι θα είναι πρώτο κόμμα και θα κάνει μια κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή –αναρωτιέμαι βέβαια με ποιους, όταν κανέναν μας δεν θέλει να ξαναδεί– φοβάμαι ότι οδηγεί τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο», επεσήμανε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος σχολίασε ότι, ακόμη και το 1989, και ενώ είχε προηγηθεί η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και βρήκαν λύση που «γλίτωσε τη χώρα από τα χειρότερα».

Στο αμέσως επόμενο διάστημα και με επίκεντρο τη ΔΕΘ, η Ν.Δ. θα παρουσιάσει σχέδιο διακυβέρνησης με συγκεκριμένες προτάσεις όχι μόνο στα οικονομικά αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς, όπως η ασφάλεια, η παιδεία, το μεταναστευτικό, ενώ από σήμερα ξεκινάει το πρώτο κύμα της καμπάνιας μέσω social media και Διαδικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή