Θολό τοπίο με την ηγεσία Ν.Δ.

Θολό τοπίο με την ηγεσία Ν.Δ.

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις ευθείας προσωπικής, ιδεολογικής αλλά και συστημικής αντιπαράθεσης προσλαμβάνει η κούρσα διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία. Ενώ απομένουν σχεδόν τέσσερα 24ωρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των υποψηφιοτήτων, η ένταση στο εσωτερικό κλιμακώνεται και οι πρώτες μάχες εκ του συστάδην εκδηλώνονται ήδη, με πρώτο στόχο την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα.

Ενώ χθες ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης επέμεινε να τροφοδοτεί τις αμφιβολίες για τις τελικές του προθέσεις, ένας ακόμη δελφίνος προστέθηκε. Πρόκειται για τον βουλευτή Β΄ Αθηνών κ. Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι θα δώσει το παρών στην κούρσα διαδοχής. Η υποψηφιότητα του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος θα επιδιώξει να εκφράσει τη «δεξιά συνιστώσα» της Ν.Δ., εγείρει ζητήματα για τη, μέχρι πρότινος, κοινή πορεία του με τον κ. Μάκη Βορίδη. Ο τελευταίος είναι δεδομένο ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ» δεν θεωρεί ενδεδειγμένη μία υποψηφιότητα Γεωργιάδη και μένει να φανεί εάν ο ίδιος αλλά και οι βουλευτές του «κύκλου Βορίδη» θα στηρίξουν την προσπάθεια του κ. Γεωργιάδη για την εξασφάλιση των υπογραφών που απαιτούνται προκειμένου να είναι έγκυρη η υποψηφιότητα.

Η υποψηφιότητα Γεωργιάδη είναι η τρίτη, έπειτα από αυτές των κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ ακόμη κι αν δεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και το επιτελείο του μπήκαν χθες για τα καλά στη μάχη. «Η απόφαση είναι δική μου. Θα την ανακοινώσω όποτε κρίνω» ανέφερε στους δημοσιογράφους σχετικά με την υποψηφιότητά του, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς όλους μέσα στο κόμμα που τον αντιμετωπίζουν ως την ενδεδειγμένη αλλά ενδιάμεση λύση για την ηγεσία: «Σέβομαι τη γνώμη όλων, συζητάω με όλους, αλλα δεν θα μου επιβάλει κανείς και καμιά το οτιδήποτε, ούτε θα είναι προϊόν παρασκηνιακής συνεννόησης… Αν πάρω απόφαση θα την πάρω με πολιτικά κριτήρια για να αλλάξω τη Ν.Δ., να είμαι καιρό και όχι για να κάνω τον τοποτηρητή» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ., τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν τουλάχιστον 200 εκ των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πόλεμος με Τζιτζικώστα

Η υποψηφιότητα που διαφοροποίησε τις ισορροπίες ήταν αυτή του κ. Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος και έσπευσε να ανακοινώσει τις προθέσεις του στις 22.00 το βράδυ του Σαββάτου. Νωρίτερα, ο νεαρός περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τον κ. Κ. Καραμανλή, με τον πρώην πρωθυπουργό να του επισημαίνει τις σοβαρές δυσχέρειες που θα υπάρχουν εξαιτίας του κωλύματος εκλογιμότητας που έχει, βάσει Συντάγματος, το οποίο και τον κρατά εκτός Βουλής μέχρι τα μέσα του 2019. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι, εκ των πραγμάτων, θα πρέπει να υπάρχει δυαρχία, άλλος πρόεδρος άλλος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ εγείρονται και ζητήματα «πειθαρχίας» της Κ.Ο. έναντι ενός νεαρού και εξωκοινοβουλευτικού αρχηγού. Το ίδιο θέμα ανέδειξαν τόσο το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε προτείνει οι υποψήφιοι να έχουν τουλάχιστον δύο θητείες στη Βουλή, αλλά και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σύγκρουση επικεντρώθηκε, εξάλλου, και στο πρόσωπο του γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος κατηγορείται από τα επιτελεία Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη για εμπλοκή στην εκλογική προσπάθεια του κ. Τζιτζικώστα, επιλογή που δεν συνάδει με τη θέση του Επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Ο κ. Παπαμιμίκος απέρριψε τις αιτιάσεις, ενώ λίγη ώρα αργότερα πληροφορίες, από το περιβάλλον του κ. Τζιτζικώστα, φωτογράφιζαν δύο άλλα στελέχη της Εφορευτικής (τους κ. Φιλ. Ταυρή και Αλ. Κόκκαλη) ότι κινούνται υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη.

Ως προς το ζήτημα του κωλύματος εκλογής, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε ότι «η Ν.Δ. έχασε την πολιτική μάχη κυρίως στην κοινωνία και λιγότερο στο Κοινοβούλιο… η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει πολλά και άξια στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν στις σημαντικές θεσμικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου. Οποιος διαφωνεί, ας βγει να το πει ευθέως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή