Πατέρας Π. Φύσσα: «Επαγγελματικό χτύπημα από χέρι χρυσαυγίτη»

Πατέρας Π. Φύσσα: «Επαγγελματικό χτύπημα από χέρι χρυσαυγίτη»

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περιγραφή των όσων προηγήθηκαν και όσων συνέβησαν το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον ίδιο τον πατέρα του, που εξετάστηκε χθες ως μάρτυρας στην πολύκροτη δίκη της Χ.Α., προσέδωσαν στην ακροαματική διαδικασία συναισθηματική ένταση που καθόρισε το κλίμα της δίκης, η οποία, επιτέλους, εισήλθε στην εξέταση επί της ουσίας των εγκλημάτων που αποδίδονται κατά το κατηγορητήριο σε μέλη και στελέχη της Χ.Α.

Η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα, που έζησε τα δραματικά γεγονότα και είδε το παιδί του αιμόφυρτο και σχεδόν άπνοο στο πεζοδρόμιο της οδού Τσαλδάρη στο Κερατσίνι, συγκλόνισε τους παράγοντες της δίκης και αναβίωσε το σκηνικό της δολοφονίας από ομάδα χρυσαυγιτών με φυσικό αυτουργό τον Γιώργο Ρουπακιά, που ήταν παρών χθες στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οι εντάσεις, όπως ήταν φυσικό, δεν έλειψαν κατά την κατάθεσή του, που κράτησε περίπου έξι ώρες και αναλώθηκε στα τραγικά γεγονότα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, αλλά και στις ευθύνες των κατηγορουμένων για ένταξη και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

«Ονομάζομαι Παναγιώτης και είμαι ο πατέρας του Παύλου Φύσσα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την κατάθεσή του ο τραγικός γονιός, που περιέγραψε πώς πληροφορήθηκε τα καθέκαστα το βράδυ του φονικού. «Κατά τις 12 το βράδυ χτύπησε το τηλέφωνο και ο αδελφός μου μού είπε: “Τρέξε στην Τσαλδάρη, μαχαίρωσαν το παιδί”. Δεν φαντάστηκα τι θα έβλεπα, στον δρόμο άκουγα σειρήνες, μόλις έφθασα βρήκα το παιδί πεσμένο, την κοπέλα του να τον κρατάει, το κεφάλι του γερμένο και λίγα αίματα. Πήρα θάρρος, δεν ήθελα να πιστέψω ότι το παιδί μου έφευγε».

Πρόεδρος: «Ποιους υποπτευθήκατε;»

Πατέρας Φύσσα: «Το μυαλό μου πήγε στους χρυσαυγίτες. Γιατί τα τραγούδια του παιδιού μου τους ενοχλούσαν, οι στίχοι του σε αυτούς απευθύνονταν. Δεν ξέρω αν είχε προηγηθεί κάτι μεταξύ τους. Τα είχα χαμένα».

Πρόεδρος: «Είχε τις αισθήσεις του;»

Πατέρας Φύσσα: «Ετσι ήθελα εκείνη τη στιγμή να πιστεύω. Τώρα που ανακαλώ όσα έζησα, νομίζω πως ήταν το παιδί μου παγωμένο. Νομίζω πως είχε φύγει…»

Η κατάθεση συνεχίστηκε με τις λεπτομέρειες για το πώς έγινε η συμπλοκή και πώς ο Γιώργος Ρουπακιάς με δύο μαχαιριές αφαίρεσε τη ζωή του παιδιού. Ολες τις λεπτομέρειες ο πατέρας του αδικοχαμένου νεαρού τις απέδωσε στη σύντροφο του Παύλου Φύσσα και σε φίλους του, που ήταν μαζί του το μοιραίο βράδυ, όταν αποφάσισαν να πάνε σε μια καφετέρια της περιοχής για να δουν ένα ματς. Εκεί, όπως είπε, δέχθηκαν επίθεση και απειλές από μέλη της Χ.Α., περί τους 60 και από αυτούς οι 20 ακολούθησαν την παρέα του Φύσσα για να καταλήξουν στην Τσαλδάρη όπου έγινε και το φονικό. «Οι άλλοι», είπε ο πατέρας, «έφυγαν. Το παιδί μου δεν μπόρεσε, δεχόταν επιθέσεις από δύο ή τρία άτομα για πολλή ώρα. Μέχρι που ήρθε ο επαγγελματίας δολοφόνος».

Πρόεδρος: «Δεν μπορούσε να φύγει και ο γιος σας;»

Πατέρας Φύσσα: «Τον εγκλώβισαν. Αλλωστε, όπως σας είπα, ήρθε ο επαγγελματίας δολοφόνος».

Ο μάρτυρας μίλησε για «επαγγελματικό χτύπημα και κατ’ εντολήν», διευκρινίζοντας και σε απάντηση πολλών ερωτήσεων από την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση των κατηγορουμένων ότι «η εντολή δόθηκε από υψηλά κλιμάκια, γιατί αυτοί με εντολές λειτουργούν ακόμα και για να σηκωθούν από την καρέκλα». Ομως, δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για να τεκμηριώσει τη θέση του ούτε και κατονόμασε κάποια από τα ηγετικά στελέχη της Χ.Α.

Μόνο σε ερώτηση συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, «αν ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης κατά το κατηγορητήριο ενημερώθηκε για τον φόνο», ο μάρτυρας απάντησε στην παρενθετική ερώτηση της προέδρου «ποιον εννοείτε;» ως εξής: «Τον Μιχαλολιάκο, έβαψε τα χέρια του με το αίμα του παιδιού μου».

Πάντως, η υπεράσπιση αμφισβήτησε ότι το περιεχόμενο των τραγουδιών του Π. Φύσσα είχε αντιφασιστικό περιεχόμενο, ενώ η πολιτική αγωγή υπέβαλε αίτημα να αναγνωστεί στο δικαστήριο η δήλωση Μιχαλολιάκου περί «ανάληψης της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία στο Κερατσίνι». Την Παρασκευή καταθέτει η μητέρα του Παύλου Φύσσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή