Θετικός ο Γιουνκέρ στη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τις χώρες που επωμίστηκαν το προσφυγικό

Θετικός ο Γιουνκέρ στη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τις χώρες που επωμίστηκαν το προσφυγικό

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για τις χώρες που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση, τάχθηκε ανοιχτά την Τρίτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ωστόσο το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα καθώς η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής και ακολουθεί διαφορετικούς οικονομικούς κανόνες από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.

Παρ’ όλα αυτά σε Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν είναι λίγοι αυτοί που αναμένουν την ελληνική πλευρά να ζητάει ανταλλάγματα και ως προς την χαλάρωση των όρων της αξιολόγησης αλλά και ίσως για την ελάφρυνση του χρέος εξαιτίας του μεγάλου βάρους που επωμίζεται στην προσφυγική κρίση. 

Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι από την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων που είχε αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μόλις 700 έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη-μέλη κάτι που δείχνει ότι  "η ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση". Ο ίδιος τόνισε ότι ο πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, για αυτό είναι υποχρεωμένοι να δίνουν τα στοιχεία τους και να συμμετέχουν στην διαδικασία καταγραφής τους. 

Όσον αφορά την Τουρκία και τον ρόλο που θα παίξει στην επίλυση της κρίσης ο κ. Γιουνκερ τόνισε πως “πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν πολύ διστακτικά κράτη-μέλη. Η Τουρκία χρειάζεται 3 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει την κρίση, ενώ ο προϋπολογισμός της Ε.Ε  προβλέπει μόνο 500 εκ. Τα υπόλοιπα πρέπει να βρεθούν από τα κράτη-μέλη. Είτε μας αρέσει, είτε όχι πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία” είπε χαρακτηριστικά. 

Τέλος έδωσε εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα που δεσμεύτηκε να βρει 30.000 θέσεις για τους πρόσφυγες και άλλες 20.000 με την βοήθεια της Υπάτης Αρμοστείας ενώ συνεχάρη και για την σημαντική δουλειά του και τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή