Νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με επίκεντρο τους μακροχρόνια ανέργους

Νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με επίκεντρο τους μακροχρόνια ανέργους

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο φάσεις και προσανατολισμένη στους μακροχρόνια ανέργους θα αρχίσει εντός Απριλίου η υλοποίηση των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, συνολικού κόστους 132 εκατ. ευρώ, για την οκτάμηνη απασχόληση 19.500 ωφελούμενων σε 51 Δήμους της χώρας. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου παρουσίασε χθες το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των νέων προγραμμάτων, εκτιμώντας ότι έως το τέλος Απριλίου θα έχει εκδοθεί η πρώτη πρόσκληση για τη δημιουργία 6.900 θέσεων εργασίας σε 17 Δήμους, θύλακες υψηλής αλλά και μακροχρόνιας ανεργίας. Θα ακολουθήσουν άλλες 12.600 θέσεις στους υπόλοιπους 34 Δήμους, τουλάχιστον δύο μήνες ύστερα από την έναρξη υλοποίησης της πρώτης πιλοτικής φάσης.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σχεδιάστηκαν με επίκεντρο τον άνεργο και τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Είναι οκτάμηνης διάρκειας και όχι πέντε μηνών, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, και παρέχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Τα νέα προγράμματα απευθύνονται κυρίως στους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι αποτελούν την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα, για δύο λόγους: α) Οι μακροχρόνια άνεργοι παραιτούνται πιο εύκολα από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. β) Οι πιθανότητες πρόσληψης ενός ανέργου από μία επιχείρηση μειώνονται όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του εκτός εργασίας.

Στα νέα προγράμματα σε συνεργασία με τους Δήμους θα προκριθούν έργα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των Δήμων, με την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, καθώς και στην ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος και στη στήριξη της τοπικής αγοράς. Μάλιστα, όπως επεσήμανε η κ. Αντωνοπούλου, για πρώτη φορά, τα υλικά για την υλοποίηση των έργων στους Δήμους θα χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη εντάξει δράση για τη δημιουργία 5.000 θέσεων προσωρινής απασχόλησης σε δομές υποστήριξης των προσφύγων, τις οποίες θα καλύψουν άνεργοι διαφόρων ειδικοτήτων, προσφέροντας επικουρικά τις υπηρεσίες τους. Οσοι εργαζόμενοι αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν, εκτός από τον κατώτατο μισθό, και μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ. Η κατανομή των ειδικοτήτων έχει ολοκληρωθεί για 2.500 θέσεις, ενώ για τις υπόλοιπες 2.500 οι ειδικότητες θα καθοριστούν σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύψουν κατά το προσεχές διάστημα.

Συνολικά, εντός του 2016 έχουν σχεδιαστεί ή και προκηρυχθεί προγράμματα που απευθύνονται σε 172.000 ωφελουμένους, ενώ στον αέρα βρίσκεται ο προγραμματισμός για τα επόμενα χρόνια, καθώς δεν υπάρχουν άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια για την απασχόληση. Πλέον η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα επικεντρωθεί στη μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, όπου η Ελλάδα διεκδικεί περίπου 1,2 δισ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα οδηγηθεί σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, με στόχο την υποστήριξη των ανέργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή